Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

30 mai 2016 este ziua în care Direcţia Generală Anticorupţie, cu ale sale structuri teritoriale, marchează 11 ani de existenţă în grila justiţiei din România. „Colorată” diferenţiat, în funcţie de activitatea concretizată în stârpirea celui mai teribil flagel al societăţii contemporane, paleta activităţii ofiţerilor anticorupţie variază, Galaţiul aflându-se încă pe lista de aşteptate a marilor dosare. Totuşi, politica paşilor mărunţi a funcţionat aici, ne dă asigurări şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi, comisarul şef Ionica Bolea, care defineşte evoluţia structurii pe care o conduce ca fiind pe un trend crescător, atât la capitolul realizări, cât şi la al cel al prevenţiei.

„Sunt tot mai multe cazuri semnalate în ultimii ani, atît din partea populaţiei civile, cât şi din partea lucrătorilor MAI. Oamenii au căpătat încredere în noi, pentru că au început să îşi schimbe mentalitatea. Ei cred că noi putem face ceva, dacă vin cu sesizări pertinente şi susţinute de dovezi, în măsura în care acest lucru este posibil. Este foarte important că sunt cooperanţi, majoritatea, chiar şi atunci când cei reclamaţi sunt poliţişti, situaţii în care încă mai există o reticenţă, pentru că se crede că împotriva acestora nu se soluţionează favorabil sesizările”, ne dezvăluie cms. şef Ionica Bolea, şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi.

Nu întotdeauna cei care reclamă un abuz sau o solicitare de foloase necuvenite ori care pretind că li s-a cerut mită luptă pentru dreptate, dar vor ca cei de la DGA să rezolve rapid reclamaţiile şi, dacă se poate, să îi vadă la fel de curând şi pe vinovaţi după gratii.

„Oamenii care ne sesizează trebuie să fie conştienţi că probele sunt esenţiale, mai ales când vine vorba de fapte de corupţie. Dacă se poate face un flagrant, putem soluţiona un dosar în două-trei săptămâni. La fel de mult ajută existenţa imaginilor sau a înregistrărilor pe care reclamantul ni le poate furniza în măsura în care le are. În practică, există încă reticenţă, pentru că unii cred că, dacă depun un denunţ, e suficient”, completează Ionica Bolea.

Prevenţia, picătura din ocean


Pare mai puţin spectaculos decît o arestare a unui „greu” corupt, dar eradicarea cu adevărat a corupţiei se face prin schimbarea mentalităţii sociale, atât în rîndul celor care iau, cât şi a celor predispuşi să dea. Educarea e mai greu de făcut decât un dosar penal, dar are efect, mai ales în rândul tinerilor, care mai au o speranţă să scape de viciosul „a da”. „Considerăm că activitatea de prevenire reprezintă un pilon important de acţiune în lupta împotriva corupţiei. În acest sens, am derulat mai multe activităţi de informare şi instruire anticorupţie în rândul angajaţilor ministerului, dar şi  cu personalul altor instituţii publice. Şi a început să se vadă, pentru că la Galaţi am avut sesizări privind şi medici şi profesori. Totodată, au fost realizate campanii de conştientizare a societăţii civile cu privire la riscurile şi consecinţele ce decurg din săvârşirea unor fapte de corupţie”, adaugă şefa SJA Galaţi.

Unde găsiţi poliţiştii anticorupţie


Pentru semnalarea unui posibil caz de corupţie, gălăţenii au la îndemână mai multe căi, de la o linie telefonică gratuită, la depunerea fizică a unei sesizări scrise la unul dintre birourile serviciului. Numărul 0800806806 poate fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. O altă variantă o constituie adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau biroul din incinta Prefecturii Galaţi. Programul de audienţă este în fiecare miercuri între orele 12:00-15:00, la sediul Instituţiei Prefecturii Galaţi, corpul principal, camera 121. În prezent, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi îşi are sediul pe str. Crizantemelor nr.10, tel. 0236/407.000 int. 21223. 

Citit 6603 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 16:34

4 comentarii

 • postat de mihai n Marți, 07 Iunie 2016 16:39 82.137.14.*** Link la comentariu
  0
  2

  Cei care postati nu mai faceti confuzie. In articol este vorba de DGA( apartine de MAI) si nu de DNA.Este cu totul alta structura.

  Raportează
 • postat de Coman Miercuri, 01 Iunie 2016 11:28 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  5

  Asteptăm rezultatele cercetărilor din dosarele Calorgal, Electrica, etc.
  Deasemeni, gălăţenii vor şi alte adevăruri, precum:
  - cum s-au făcut anumite privatizări dubioase ale unor întreprinderi din oraş;
  - desecretizarea contractului de la Sidex/Mittal cu indienii;
  - cum a fost furată nava Libertatea;
  - cazurile de trafic de influenţă din administraţia publică locală, etc.
  P.S. Cei de la SGA Galati ar trebui sa se gandeasca ca totusi sunt platiti din bani publici pentru toate astea!

  Raportează
 • postat de geo Miercuri, 01 Iunie 2016 08:15 82.78.12.*** Link la comentariu
  1
  4

  asa este la Galati nu sunt corupti,nici grei nici mai mici,pai numai pe administratori sipresedinti de asociatii de proprietari daca iar lua ar umple puscariile

  Raportează
 • postat de kovesi Luni, 30 Mai 2016 18:55 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  8

  Eu zic sa va mai abtineti ca la Galati nu s-au facut arestari de politicieni grei care au jefuit orasul. Sunteti toti mana in mana! Arestati doar plevusca nu si rechinii! DNA Galati nu a facut mai nimic si nu de vede nimic!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.