INTERVIU cu Petrică Hahui, noul şef al Poliţiei Locale Galaţi: ”Noi suntem primii care intră în contact cu cetăţenii”

INTERVIU cu Petrică Hahui, noul şef al Poliţiei Locale Galaţi: ”Noi suntem primii care intră în contact cu cetăţenii”
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

A ieşit recent la pensie de la Poliţia Transporturi, unde a fost şef şi a coordonat, timp de 11 ani, activitatea în patru judeţe. S-a decis însă să facă ceva doar pentru oraşul în care a trăit o viaţă întreagă. Tocmai de aceea s-a înscris la concursul organizat de Primăria Galaţi pentru ocuparea postului de şef al Poliţiei Locale. Prima încercare a fost fără succes, dar dorinţa de a face ceva pentru oraş a învins şi, astfel, a candidat şi a doua oară. De ce a luat această decizie şi care sunt planurile pentru viitorul apropiat al Poliţiei Locale am aflat chiar de la Petrică Hahui, noul şef al Poliţiei Locale.

- Ce v-a determinat să alegeţi postul de şef al Poliţiei Locale?
- Mi-am încetat activitate la MAI, după o carieră de 32 de ani. Prima participare la examen a fost mai simplă, nu am luat informaţii din interior, concursul a fost altfel faţă cele organizate de MAI. Nu am fost foarte bine pregătit pentru proba teoretică, a fost un accident şi o mirare pentru mine că se mai organizează astfel de concursuri. Nu am luat date despre această instituţie, nu mi se părea normal să cer date despre cum se desfăşoară un concurs. M-am ambiţionat, poate şi din cauza presei, şi mi-am spus că nu am cum să nu promovez orice concurs din ţara asta. Mi-am luat pe umeri o răspundere extraordinară, dar mi-am dorit să fac ceva pentru Galaţi.

- Aţi intrat în pâine imediat după instalare. Cum aţi găsit această instituţie?
- Am întocmit un program de măsuri pe termen scurt, toate punctele stabilite având termen pe 31 decembrie. Planul a fost aprobat de primarul municipiului Galaţi. Acest plan vizează o serie de măsuri foarte importante. Activitatea mea a început cu o inspecţie a tuturor structurilor din cadrul Poliţiei Locale. Constatările sunt corespunzătoare, fără probleme deosebite în cadrul logisticii, al încadrării cu personal şi al funcţionării. De asemenea, am început o evaluare a tuturor structurilor Poliţiei Locale, inclusiv a managementului şefilor. Toate aceste evaluări se vor face ca la poliţia naţională, pe indicatori de eficienţă şi performanţă. Pun mare accent pe colaborarea cu celelalte instituţii de aplicare a legii, cele din MAI şi celelalte instituţii cu care colaborăm. Vin dintr-o zonă cunoscută a poliţiei şi vreau să aduc proceduri de lucru adaptate la Poliţia Locală, vreau să facem o perfecţionare a pregătirii profesionale a  poliţiştilor locali cu teme de la poliţiştii naţionali, inclusiv de combatere a fenomenului infracţional, pe care îl cunosc foarte bine. Am început aceste evaluări, pentru a găsi locul fiecărui poliţist local în funcţie de competenţe, abilităţi şi pregătire fizică, tactică şi profesională. Vreau să vă spun că, în acest moment, poliţiştii locali fac faţă solicitărilor cetăţenilor.

- Aţi făcut o evaluare a activităţii de până acum?
- Poliţiştii locali au foarte multe activităţi, dar vreau să lucrăm şi în combaterea fenomenului infracţional. Poliţia Locală este furnizoare de siguranţă publică, suntem primii care luăm contact cu cetăţeanul. Avem zece patrule mobile şi pedestre pe un schimb de lucru de opt ore pe ordine publică şi patru de siguranţă rutieră. După cum vedeţi, acoperim anumite zone pe care poliţia naţională nu reuşeşte să le acopere, dumnealor având mult mai multe atribuţii în planul prevenirii infracţiunilor. Suntem furnizori de “materie primă” pentru poliţia naţională. În activitatea noastră am avut foarte multe constatări de fapte penale, pe care le-am declinat către celelalte compartimebte ale poliţiei naţionale, dar şi către alte instituţii precum DGA sau BCCO.
Un mare accent îl punem pe apropierea faţă de gălăţeni, ne obligă legea, dar şi statutul şi normele de conduită, tocmai de aceea am pus la punct un program diversificat de audienţe, pentru ca gălăţenii să poată ajunge la noi indiferent de programul lor de lucru.

- Cum a  fost prima săptămână de lucru?
- În această primă săptămână am organizat nouă acţiuni cu efective mărite, în zonele de risc care le-am stabilit împreună cu şefii de secţii, în toate domenile: siguranţă rutieră, ordine publică, comerţ, construcţii, afişaj, mediu. În cadrul acestor acţiuni s-au aplicat 215 contravenţii, soldate cu amenzi de peste 40.000 de lei, s-au constatat şi 15 infracţiuni diversificate: deţinere şi consum de substanţe interzise, port de cuţit, dare de mită, contrabandă, conducere sub influenţa alcoolului etc.

-  Veţi păstra conducerea de până acum, adjuncţi, şefi de secţie?
- Legea Poliţiei Locale prevede foarte clar: directorul şi directorii adjuncţi sunt sub autoritatea primarului. Eu pot face o evaluare a fiecărui manager, care va fi trimisă către primar, în funcţie de pregătirea şi activităţile pe care le-a desfăşurat şi le desfăşoară în prezent, iar primarul va decide. Vreau să vă spun că, la ora actuală, am reorganizat conducerea prin prisma faptului că eu şi cei doi adjuncţi avem competenţe foarte bine stabilite în coordonarea unor segmente. Fiecare ştie ce coordonează şi răspunde pentru asta. Lucrăm cot la cot şi fiecare răspunde pentru ceea ce face.

- Cine sunt cei doi adjuncţi şi care sunt sectoarele de care răspund?
- Cei doi adjuncţi, aşa cum prevede legea, sunt Mihai Manoliu - director general adjunct, şi Ştefan Mărculescu - director executiv. Mihai Manoliu răspunde de serviciul de intervenţie rapidă, transport valori, activităţi comerciale şi evidenţa persoanei, construcţii, afişaj, mediu şi serviciul de siguraţă rutieră. Domnul Mărculescu, care provine dintr-o structură de poliţie şi este foarte bine pregătit în domeniul ordinii şi siguranţei publice, răspunde de cele cinci secţii de ordine publică şi de serviciul de baze de date şi dispecerat. Ei sunt sprijinul meu şi pot fi mai des în teren, tocmai de aceea au aceste atribuţii. Eu răspund de structurile de suport, juridic, resurse umane, financiar, contracte, achiziţii.

Cine este Petrică Hahui


Petrică Hahui a absolvit, în 1984, Liceul Industrial Nr. 3 din Galaţi. Trei ani mai târziu, finaliza cursurile Şcolii de ofiţeri de Poliţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor din cadrul Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza”. Imediat după absolvire, Petrică Hahui a fost angajat ca ofiţer specialist la Serviciul Judiciar şi de Poliţie Criminală în cadrul Inspectoratului de Poliţie Transporturi Galaţi, post pe care l-a ocupat până în 1998, când a fost numit şef la Serviciul Patrulări Trenuri. În 1997, Petrică Hahui a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Şi-a completat studiile cu mai multe cursuri de specialitate, dar şi cu un program postuniversitar în cadrul Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza”. În anul 2005 a fost numit comisar şef la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi, funcţie pe care a ocupat-o până în iunie anul acesta.

Citit 11009 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016 12:25

17 comentarii

 • postat de politia locala = politia degeaba.
  Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016 07:29
  5.13.133.***
  Sindicatul Național al Agenților de Poliție din România cere de urgență stoparea odată pentru totdeauna a confuziei create în societate și eliminarea semnului de egalitate ce încearcă a se pune între angajații primăriilor – “vânători” de bătrâne ce vând pătrunjel, echipați în uniforme de polițiști și adevărații polițiști români!

  În timp ce de câțiva ani S.N.A.P. cere desființarea sau redenumirea acestei instituții ce execută ordinele primăriilor, ai caror lucrători comit abuzuri şi vor statut de polițist, lucrurile au scăpat de sub control.
  Pretenţiile si tupeul acestor lucrători în ţinute ce copiază uniforma Poliţiei Române cresc proporţional cu ignoranţa celor cărora nu le mai pasă demult de adevăratul poliţist român care are o răspundere imensă şi este interfaţa dintre societate şi LEGE.
  Aceşti lucrători din administrația publică locală, foşti gardieni publici, foşti poliţişti comunitari, actualmente politişti locali, nu trebuie confundați nicicum cu Poliţia Română!
  Uniforma de polițist conferă un statut obținut în urma unor studii și după ani de experiență. Statutul de lucrător în uniformă în administrația publică locală se obține la cheremul primarilor.
  Ce bagaj legislativ are cel care de cele mai multe ori nu face altceva decât să împartă amenzi de parcări ilegale sau să confiște mărfuri din piață, umilindu-i pe bătrâni?
  Cum pot aceştia să fie egalul poliţistului român când prestează inclusiv servicii de pază pentru firme private cu care primăriile angajatoare au contracte?
  De asemenea, bagajul de cunoștințe în ceea ce privește legislația, precum și atribuțiile celor două categorii, ca să nu mai vorbim de modul de acțiune și capacitatea de acțiune sunt total diferite.
  Doresc “statut”, dar pentru STATUTUL POLIŢISTULUI care să-i redea demnitatea apărătorului legii, când vă faceţi timp, domnilor de la putere?
  Tabloul de coşmar pe care presa deja îl zugraveşte este asimilarea acestor “deghizaţi” Poliţiei Române!
  A echivala cele două meserii este cea mai mare insultă la adresa zecilor de mii de poliţisti ai Ministerului Afecerilor Interne!!!
  Redaţi definiţia cuvântului “POLIŢIST”!
  6
  8
  Raportează
 • postat de Constantin
  Vineri, 25 Noiembrie 2016 10:48
  86.127.209.***
  Acest domn consuma foarte multi bani de la bugetul national si local.
  Nu vreau sa fac adunarea pensie( din bugetul national) + salariu( din bugetul local).
  De ce nu putea fi in aceasta functie un domn de 35 - 55 de ani, care sa nu fie pensionar ?
  2
  7
  Raportează
 • postat de hakuna-matata
  Joi, 24 Noiembrie 2016 14:09
  217.156.52.***
  Poate ca va face ceva un pensionar. Speram. Pentru ca nu este ca si un salariat care sa-i fie frica ca zboara din post si ramane fara venituri.
  Mda si chiar asa. Poate nu mai vedem patrulele politiei locale plimbandu-se elegant printre blocuri, fara sa se intrebe de ce urla nu stiu ce jigodie de caine, ori de ce unii beau, asculta muzica la garaje (altii chiar indraznesc sa faca si un mic gratarel).
  Poate cititi comentariile d-le Haihui si veti avea in vedere sa implementati o aplicatie pentru mobile unde galateanul de rand poate trimite o reclamatie cu poza de la locul contraventiei / infractiunii.
  Ar fi extraordinar ...
  0
  6
  Raportează
 • postat de Gelutu Scarlat
  Joi, 24 Noiembrie 2016 12:26
  109.166.242.***
  Buna gluma monşer....cum naiba sa schimbi ceva cand cei vechi din functiile de conducere au ramas tot la butoane? O fi el capul institutiei, dar capul se roteste intotdeauna unde vrea gâtul, corect? Eheee.... pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii
  3
  8
  Raportează
 • postat de Lucian-Freedom
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 00:25
  5.13.201.***
  Sunt foarte multe de facut, domnule director. Cateva dintre comentariile anterioare chiar spun verde-n fata ceea ce nu este in r egula si ar trebui cat mai repede remediat. Oamenii au un limbaj jignitor pt ca s-au saturat de atata amar de ani sa constate singuri contraventii peste contraventii in jurul lor, fara sa le observe si vreun politist local. Este pacat ca se degradeaza imaginea unei institutii care altminteri ar trebui sa beneficieze de tot suportul cetateanului de pe strada. Eu va doresc mult succes in toate masurile luate cu un cutit bine infipt pana la os, pt ca este mare, FOARTE MARE nevoie! Nu va lasati intimidat de nimeni, puneti intotdeauna cetateanul pe primul plan, nu veti avea decat de castigat!
  5
  17
  Raportează
 • postat de gica
  Marți, 08 Noiembrie 2016 22:53
  5.13.130.***
  Daca e asa de prompt cum spune at ii cer sa ia masuri fata de politistii de la politia rutiera comunitara, care ieri seara au dat dovada de o prostie cum rar mi a fost dat sa vad. Am venit de la Braila pe dig si la semafor la facultataea Danubius era un blocaj pana la sensul girator din varful dealului. Nici urma de politist local care sa dirijeze circulatia. Am luat o la dreapta pe langa Auschan si apoi pe sub pod pe centura, facand dreapta pe soseaua de centura.pt a iesi la Nalba . Si ce credeti ca am vazut acolo?! Supriza mare !!!! Masina politiei rutiere comunitare ascunsa,iar un politist cu vesta privea peste peste balustrada spre ambuteiaj si vorbea la telefon in acelasi timp ( probabil raporta situatia unui sef de al sau ). Asa ceva doar in filmele cu Luis De Funes mai poti vedea. Saraci se speriasera de amploarea ambuteiajului si au luat o la fuga , , ascunzandu se in apropiere !!! Sa se duca in Bucuresti si sa vada acolo ce inseamna politia rutiera.
  4
  22
  Raportează
 • postat de Nita Nitescu
  Marți, 08 Noiembrie 2016 20:22
  82.78.254.***
  Pe cand amenzi lla toti parcati aiurea, banda 1 si chiar banda 2. ????
  2
  17
  Raportează
 • postat de Doru
  Marți, 08 Noiembrie 2016 18:53
  109.166.132.***
  Cred ca glumeste....spunand,,furnizori de materie prima pt politia nationala,,serios....eu nu i.am vazut niciodata la un grup de persoane sai legitimeze si ei sunt furnizori de materie prima.haideti mai fratilor mai lasati caterinca
  5
  15
  Raportează
 • postat de dragos
  Marți, 08 Noiembrie 2016 16:33
  5.2.209.***
  PENSIONARII din start ar trbui sa nu se califice pt un post de aceasta natura, cum sef la politie un pensionar? Sa aleaga: ori pensia ori salariul!!!
  1
  27
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 08 Noiembrie 2016 14:31
  78.96.253.***
  Poate sa fie Chuck Norris in persoana la conducere. Militienii comunitari nu au pregatirea necesara. Le tremura chilotii pe ei cand trebuie sa se ia de vreun personaj interlop, si isi fac in schimb planul fugarind copii de 15 ani.
  Bravo ma baieti, sunt tari!
  3
  47
  Raportează
 • postat de george
  Marți, 08 Noiembrie 2016 12:29
  89.248.140.***
  Personal, in acest moment nu am respectul cuvenit pentru aceasta institutie desi, privind in ansamblu, Galatiul este un oras sigur. Nu te ataca hotii noaptea pe strazi ci mai degraba cainii!
  Atitudinea sefului Politiei Locale pare decenta, profesionala si o percep ca pe o schimbare mult dorita.
  Haideti sa dam feedback, sa raspundem civilizat si argumentat, sa mergem in audiente sacrificand din putinul nostru timp liber pentru binele tuturor.
  Succes!
  17
  23
  Raportează
 • postat de Diana72
  Marți, 08 Noiembrie 2016 12:00
  81.12.149.***
  Îi urez mult succes noului şef al Poliţiei Locale Galaţi!
  Aşteptăm de la dânsul ceea ce aşteptăm de foarte mult timp şi anume o RESTRUCTURARE a Poliţiei Locale care trebuie să fie vizibilă!
  Nu mai vrem să vedem agenţii P.L. plimbându-se perechi pe străzi, vorbind la telefoane şi trecând pe lângă lucruri bătătoare la ochi fără să aibă măcar SPIRIT de OBSERVAŢIE şi să ia ATITUDINE! (aici lista e foarte lungă, dar dau unele exemple: rahat de câini la tot pasul lăsat fără jenă de stâpănii animalelor, gunoaie/ambalaje aruncate peste tot, bunuri publice deteriorate sau vandalizate, deşeuri aruncate neselectiv, comportamentul necivilizat al oamenilor în diverse situaţii, parcarea autovehiculelor pe spaţii verzi şi în alte locuri interzise, construcţii fără afişaj corect, alei şi trotuare din cartiere distruse sau cu gropi ce pun în pericol siguranţa rutieră şi pietonală, copaci crescuţi aiurea care poluează prin puful sau fructele lor stricate şi căzute la pământ ori a căror rădăcini deformează asfaltul aleilor, etc..etc..).
  Aşteptăm metode noi de investigare şi de rezolvare a acestor probleme cu criterii de performanţă corecte şi o COLABORARE RAPIDĂ cu celelalte instituţii publice până la rezolvarea problemelor!
  9
  20
  Raportează
 • postat de m3n0s
  Marți, 08 Noiembrie 2016 11:51
  5.13.234.***
  De ce un pensionar la conducerea institutiei ???
  4
  41
  Raportează
 • postat de SCHIMBATI SCHIMBAREA, INCEPAND CU MANOLIU!
  Marți, 08 Noiembrie 2016 11:36
  78.96.253.***
  Dupa "modestia", ba eu sunt cel mai cel, cu fasuri de la nationala, sper sa ia masuri impotriva subordonatilor, clienti la dormit in tura de noapte prin parcari si dupa blocuri, ziua pe banci la umbra prin parcuri, vorbind la telefon...

  Si daca sunt chemati la marlani cu caini la bloc care deranjeaza vecinii, in special dupa ora 18,0, sa aplice legea, ca nu poate amenda javrele, marlanii trebuie pusi la punct, ca ce, ma, eu fac ce vreau in cotetul meu!
  Sunt astfel de ingalonati in politia locala care nu isi fac treaba, poate si din cauza lui Manoliu, care nu stia sa conduca, si nu inteleg de ce a ramas in co ntinuare, greu fiind pentru noul sef sa se inteleaga cu el...

  Oricum, sunt destui in aceasta structura a Primariei, care nu au chemare pentru functia de politist!

  Platim nulitati, ca si in conducerea administrativa a orasului!
  6
  29
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Marți, 08 Noiembrie 2016 10:42
  5.13.247.***
  Din dragoste pentru oras sau din dragoste pentru salariul gras al functiei care se adauga unei pensii si asa consistente? Eu nu inteleg ioc legile acestei tari,daca asta e prea batran ca sa ramana in Politia Transporturi cum naiba e apt sa conduca Politia Locala? Ce-ar fi sa-i pensionam pe toti din toate domeniile la 45 de ani si apoi sa-i lasam sa se angajeze in paralel cu pensia primita?
  4
  34
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Marți, 08 Noiembrie 2016 09:35
  82.78.127.***
  Dupa cum spune un proverb omul sfinteste locul,am convingerea ca si domnul Petrica Hahui are capacitatea de a infaptui acest lucru,mult succes stimate domn,vrem un altfel de oras,cu multa ordine si disciplina in toate segmentele de activitate, pentru ca orasul era si este sufocat de asemenea elemente si incalcari ale legii incepand de la elementare reguli de circulatie ma refer la parcari pe treceri de pietoni si in zona,inclusiv pe trotuare pina la amplasarea a tot felul de dughene pe domeniul public, pe trotuare.Pe str. Brailei unde se face acum trotuarul ar trebui sa dispara toate dughenele din zona blocurilor incepind de la cimitir si pina la spitalul judetean inclusiv ca arata altfel fara ele, trebuie sa dispara mizeria asta in tot orasul.
  17
  23
  Raportează
 • postat de Lehamite
  Marți, 08 Noiembrie 2016 08:36
  82.137.9.***
  ,,nu am cum să nu promovez orice concurs din tara asta".......ce modest, ce tupeu, ......
  6
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.