Preşedintele grupului Galtour-Dunărea, Traian Sandu (foto), a elaborat un proiect de antreprenoriat alternativ şi ne invită să ne asumăm sloganul „Şi eu sunt gălăţean”
- Propuneţi comunităţii locale un proiect de dezvoltare locală denumit generic „Galaţi – Port deschis”, care este susţinut şi de un slogan: „Şi eu sunt gălăţean”. Despre ce este vorba?
- „Port deschis” semnifică ideea de toleranţă, generozitate, implicare, determinare, de poartă larg deschisă către oameni, idei, realizări, inovaţii, către istoria şi cultura etniilor, către diaspora, Europa şi orice zonă a lumii cu care putem interacţiona în interes comun. Dacă aceste valori vor fi asumate de gălăţeni, cu siguranţă ar fi în beneficiul lor.
Cât priveşte sloganul „Şi eu sunt gălăţean”, este mai întâi un test pe care trebuie să-l trecem fiecare dintre noi, probând în mod concret ataşamentul faţă de valorile şi resursele acestui oraş, încrederea că – prin determinare, vitalitate, forţă, solidaritate – putem depăşi faza de regres în care ne aflăm în prezent. Fie sub forma de voluntariat, fie prin achiziţionarea mai multor servicii şi produse locale sau prin donaţii modeste în susţinerea unor manifestări educaţionale, ştiinţifice, culturale, sociale care, prin efect de multiplicare, pot genera inclusiv plusvaloare, fie pur şi simplu prin respectarea normelor de convieţuire socială în spaţiul urban. Primul „Port deschis” din ţara noastră în sensul valorilor precizate mai sus are nevoie de implicarea şi contribuţia fiecărui membru al comunităţii, tânăr sau mai în vârstă, cu educaţie înaltă sau doar elementară.
E limpede că oraşul nostru are nevoie de un impuls, dar şi de implicare, pentru că lucrurile nu se mişcă prea grozav. Aflată deja într-o recesiune prelungită, comunitatea noastră are nevoie de rezolvări mai simple, mai rapide.
- Veţi încerca să-i implicaţi mai mult pe tineri?
- Desigur. Se pare că tinerii gălăţeni nu vor să mai fie siderurgişti sau navalişti într-un număr atât de mare ca părinţii lor, deşi în aceste industrii e mare nevoie de ei în prezent. Ei vor altceva, ei pot face altceva! Ei dau dovadă de coerenţă şi responsabilitate, de implicare, imaginaţie şi solidaritate când fac lucruri care le plac, pe care le înţeleg, care le pun în evidenţă calităţile. Şi atunci trebuie să primească o altă ofertă.
Soluţia imediată propusă de mine poate fi numită generic antreprenoriat alternativ. Practic, este vorba despre o utilizare inteligentă şi versatilă a capitalului local compus din resurse umane, financiare, patrimoniale, culturale, educaţionale, antreprenoriale etc. Nu vom putea face imediat fabrici şi uzine, ci investiţii în domenii care pot stimula atracţia pentru acest oraş, inclusiv pentru marii investitori. Pe scurt, proiectul „Galaţi - Port deschis” presupune crearea unui „vehicul de investiţii” local sub forma unui complex de activităţi eficient corelate şi coordonate, care să angreneze forţe locale diverse, interesate în dezvoltarea comunitară ca fundament al creşterii propriilor activităţi. Este un pas necesar pentru stimularea unui sistem economic local sănătos, determinant pentru un nivel de trai corespunzător.
- Ce avantaje concrete va avea Galaţiul de pe urma acestui proiect?
- Vă dau doar câteva domenii în care pot afirma cu toată responsabilitatea că proiectul „Galaţi - Port deschis” va contribui substanţial: va atrage implicarea directă a noilor generaţii în proiectarea şi construcţia propriului viitor în acest oraş şi va valorifica bunele practici deţinute de generaţiile care şi-au încheiat activitatea profesională activă; va stimula implicarea diasporei în dezvoltarea locală; va impulsiona micile afaceri locale în comerţ, servicii, mică producţie, transporturi, turism şi va crea locuri de muncă; va stimula concret asocierea cu municipiul Brăila, cel puţin în plan educaţional, cultural şi economic; va crea toate premisele necesare pentru obţinerea unui rating superior de oraş în vederea accesului la diverse forme de finanţare şi va spori credibilitatea Galaţiului în faţa investitorilor, finanţatorilor, sponsorilor. Foarte important, „Galaţi – Port deschis” va declanşa noi proiecte de afaceri, necesităţi de investiţii, consum sporit, taxe şi impozite orientate către investiţii comunitare, o creştere a calităţii vieţii, un oraş prosper. Durata de implementare este redusă, întrucât multe activităţi sunt în prezent în diverse stadii de dezvoltare şi au un mare potenţial de creştere pe termen scurt. Ţin să subliniez că proiectul „Galaţi – Port deschis” nu are nicio conotaţie de natură politică şi nici nu doreşte să se identifice ideologic cu o parte sau alta.
- Concret, cum veţi acţiona?
- Vom prezenta rapid proiecte alternative compatibile cu activităţi care, din diverse motive, nu funcţionează la capacitate în perioada actuală. Gălăţenii trebuie să cunoască mult mai bine potenţialul şi resursele existente în acest oraş. Cum vom realiza aceste lucruri? Prin manifestări ştiinţifice şi culturale de mari dimensiuni, târguri, expoziţii, ateliere de creaţie şi inovaţie, concursuri, competiţii, campusuri tematice, festivaluri, concerte etc.
- …Şi cu cine veţi acţiona?
- Desigur, cu cei care îşi asumă calitatea „Şi eu sunt gălăţean”, dar şi cu comunităţile etnice locale, cu companiile mari şi mijlocii dispuse să-şi asume responsabilitatea socială, cu organizaţiile şi fundaţiile de dezvoltare locală, cu instituţiile de învăţământ şi culturale, cu asociaţiile elevilor şi studenţilor, ale tinerilor întreprinzători, femeilor de afaceri, start-up-urilor, cu asociaţiile de pensionari, voluntari, cu gălăţeni din diaspora sau stabiliţi în alte oraşe ale ţării. Ştim că va trebui să gestionăm crize, piedici, inconveniente. Este esenţială administrarea relaţiilor cu instituţiile publice în scopul susţinerii conceptului de dezvoltare locală şi prin antreprenoriat alternativ. Putem aborda concret un parteneriat public-privat care să se concretizeze într-un scop comun definit prin reconstruirea unui oraş deschis, cosmopolit, capabil să atragă bunăstare într-o comunitate tolerantă, educată, dar şi eficientă.
- O ultimă întrebare: cum vă pot cunoaşte gălăţenii mai bine?
- Mijloacele de comunicare curentă pe care le utilizăm sunt site-ul „galationline.ro” (unde poate fi găsită accesată prezentarea integrală a proiectului), pagina de Facebook dedicată proiectului „Port deschis”, site-urile membrilor şi partenerilor în proiect şi cele ale grupului Galtour-Dunărea, canalele de comunicare mass-media.