INTERVIU cu medicul Raed Arafat, ministru Secretar de Stat. ”Să vă îngrijoraţi dacă spunem că totul este perfect”
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

INTERVIU cu medicul Raed Arafat, ministru Secretar de Stat. ”Să vă îngrijoraţi dacă spunem că totul este perfect”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Prezent la Galaţi, cu ocazia aniversării a zece ani de la înfiinţarea SMURD Galaţi, medicul Raed Arafat, ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a vorbit despre pregătirile care au loc în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, despre sistemul de alertare a populaţiei, dar şi despre posibilitatea simplificării obţinerii avizelor şi autorizaţiilor pentru siguranţa la incendiu.

- Ce va fi iarna aceasta? Este o avalanşă de informaţii, doamna ministru Carmen Dan deja a organizat o videoconferinţă pe tema pregătirilor, iar cei de la meteo spun că în ianuarie va fi un record al temperaturilor negative.

- Dacă aş fi putut să vă spun ce va fi, ar fi cel mai simplu. Cert este că noi asistăm în perioada asta la nişte schimbări de climă fără precedent. Nu numai în România, ci pe plan mondial. Schimbările climatice sunt o realitate şi încălzirea globală este o realitate, care nu mai poate fi ascunsă, iar efectul acestor schimbări se văd pe zi ce trece. Am văzut câte uragane au fost anul acesta în zona Americilor şi am văzut şi Europa lovită, în zona Irlandei şi a Marii Britanii. Deci, nimeni nu poate exclude că o să avem extreme, nu numai din punct de vedere al furtunilor şi al vijeliilor, ci şi al condiţiilor din timpul iernii - zăpezi, frig, temperaturi extrem de scăzute. În acest moment, nici eu, nici meteorologii, pentru că noi suntem în legătură şi discutăm tot timpul, nu putem să vă spunem că vor fi temperaturi aşa sau aşa. Ei pot face modele, estimări, dar doar atunci când te apropii de perioada respectivă se poate şti ce va fi. Noi avem obligaţia să ne pregătim. Pregătirea pentru iarnă le aparţine autorităţilor judeţene, locale, bineînţeles tot ce este sub Ministerul Transporturilor, iar la nivelul MAI tot ce este pe intervenţii de urgenţă. Noi lucrăm în echipă şi încercăm să fim cât mai pregătiţi, înainte să vină o situaţie în care, din nou, "să ne ia prin surprindere". Secretarul de stat care răspunde de prefecturi urmăreşte deja realizarea contractelor şi a tot ce mai trebuie pe deszăpezire. Totul face parte din pregătire şi mi se pare a fi normalitate. Asta nu înseamnă că trebuie să fie cineva speriat că o să fie altceva şi că noi avem informaţii pe care nu le transmitem. Este exact ce am făcut şi pe alte linii. Aţi văzut că am început exerciţiile cu sirene, pe care le auziţi în fiecare primă miercuri din lună, facem exerciţii foarte ample pe partea de cutremure, facem şi pe alte domenii. Nu înseamnă că avem informaţii că va fi ceva catastrofal şi că ne pregătim pentru asta. Cred că am intrat în normalitate, facem exerciţii, facem pregătiri, descoperim ce nu merge bine înainte să fie un dezastru şi îl corectăm. La fiecare exerciţiu, descoperim câte ceva nou care trebuie corectat în modul nostru de lucru. Deci astea sunt parte din pregătiri, este normal şi trebuie să vă îngrijoraţi dacă spunem că totul este perfect şi nu trebuie să facem nimic. Din moment ce ne vedeţi că ne pregătim, că facem videoconferinţe, că discutăm cu oamenii şi îi întrebăm care este stadiul de pregătire, că verificăm în teren, înseamnă că suntem chiar pe calea cea bună şi înseamnă că ne interesează să ieşim cât mai bine din aceste situaţii.

- Cum merg lucrurile cu sistemul de alertare RoAlert şi care sunt variantele adiacente de alertare a populaţiei?

- Cu sistemul RoAlert suntem în linie dreaptă pe partea de achiziţie. După achiziţie, pe partea de implementare, sunt convins că echipele care lucrează la nivelul IGSU, STS şi DSU îl vor implementa cât mai rapid posibil şi vor intra în testări. Pe lângă asta, avem aplicaţia DSU, care dă informaţii tot pe partea de alertare. O să înceapă să apară pe TVR, care este prima televiziune ce va începe să emită avertizările noastre, fie la nivelul crawl-ului, fie  prin întrerupere de emisiuni, dacă este necesar, în situaţii foarte grave. Avem deja un acord semnat şi cu Antena 3, urmând să semnăm, sper, şi cu alte televiziuni, ca să facem acelaşi lucru. La RoAlert, noi sperăm ca testările să înceapă spre sfârşitul acestui an. Aici suntem mai mulţi actori. Un actor este Guvernul şi partea noastră, actorul doi sunt firmele de telefonie mobilă, care trebuie să se adapteze şi să facă partea lor şi după asta putem să intrăm în testări. Specificaţiile tehnice sunt gata, acordul de asociere dintre IGSU şi STS, de care era nevoie pentru începerea licitaţiei, a fost semnat, urmează partea de negociere, care va fi făcută într-un mod accelerat. Asta nu înseamnă că o să încredinţăm unei firme anume, ci vor fi negocieri cu cel puţin cinci firme. Vom alege cea mai bună variantă pentru sistem, care va fi unul complex şi va include şi aplicaţia DSU.

- Care este situaţia în ţară cu avizele şi autorizaţiile pentru siguranţa la incendiu?

- Sunt judeţe care stau foarte bine, dar şi judeţe care stau mai puţin bine. Ce pot să vă spun este faptul că lucrăm în continuare, iar acum la MAI există acte normative care vor duce la simplificarea obţinerii avizării şi autorizării, fără impact negativ pe partea de securitate. Au fost analizate anumite lucruri, chiar a fost o şedinţă condusă de premier şi s-au stabilit anumite măsuri de modificare a normelor actuale, în sensul simplificării, lucru care urmează să apară în următoarele săptămâni. Este o hotărâre de Guvern în curs de avizare, este un proiect de modificare prin ordonanţa de urgenţă, care este în lucru, urmează să fie avizat şi introdus la Guvern. Toate astea au un singur scop, reducerea timpului şi simplificarea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor până la limita în care să nu aibă impact negativ asupra securităţii.

Citit 5569 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2017 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.