Curier juridic - Reţinerile salariale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Hanganu T. ne întreabă dacă şi cum se pot dispune reţineri din salariu.

Nu se pot dispune reţineri din salariu decât dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens. Aceasta înseamnă că, mai înainte de a opera reţineri din salariu, angajatorul va trebui să se adreseze instanţei judecătoreşti pentru a obţine o hotărâre judecătorească definitivă. Numai în baza ei se vor putea efectua reţineri din salariu.

Decizia de imputare şi angajamentul de plată nu mai constituie titluri executorii. Totuşi, obţinerea unui angajament de plată din partea salariatului, chiar dacă nu dispensează angajatorul de obligaţia de a se adresa instanţei, va constitui un util document probatoriu în faţa acesteia.

Printr-o asemenea înţelegere, salariatul nu ar putea renunţa însă la vreunul dintre drepturile sale, de exemplu de a nu acoperi prejudiciul dintr-o dată, ci numai prin rate lunare, care să nu depăşească 1/3 din salariu.

Într-adevăr, veţi avea în vedere prevederile art. 38, potrivit căruia „salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate”.

Stabilirea domiciliului prin divorţ

Doamna Elena Ţ. ne-a scris pentru a-şi lămuri o problemă legată de divorţ. „În prezent mă aflu în proces de divorţ prin comun acord cu soţul meu. Avem un copil minor care urmează să-mi fie încredinţat. Deoarece nu am căzut de acord asupra partajului, acesta va fi făcut ulterior. Ideea este că avem două locuinţe dobândite în timpul căsătoriei. În acest moment locuim separat”.

„Aş dori să ştiu în ce măsură pot cere în instanţă în timpul procesului de divorţ dreptul de a locui la actualul domiciliu până la partaj. De asemenea, în cazul în care se va stabili domiciliul fiecăruia în instanţă până la partaj, în ce măsură soţul meu poate veni oricând în locuinţa mea”, ne întreabă cititoarea noastră.

Instanţa de judecată, exercitându-şi rolul activ, se pronunţă în mod obligatoriu asupra încredinţării şi pensiei de întreţinere. Până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de divorţ, întrucât nu s-a sistat starea de indiviziune, şi aţi convenit că împărţeala va opera ulterior (atenţie la modalitatea de împărţeală, întrucât pot exista manopere dolosive, aşa încât acest partaj să nu fie făcut respectându-vă drepturile - vă recomand să apelaţi la un notar) aveţi dreptul de a reveni la locuinţa proprietate comună a celor doi soţi, chiar dacă există o separaţie în fapt.

La fel şi soţul dumneavoastră (fiecare dintre soţi are un drept asupra bunurilor dobândite de la data căsătoriei, care au calitatea de bunuri comune, cu excepţiile prevăzute de art 31 Cod Fam.).

Dacă veţi conveni să locuiţi în imobile separate, iar înţelegerea e respectată, lucrurile sunt în regulă.

Dacă, însă, soţul dumneavoastră are un comportament reprobabil, vă agresează constant, există posibilitatea, ca, pe calea ordonanţei preşedinţiale, ca măsură specială, să-l evacuaţi pe soţul turbulent. E o măsură vremelnică, însă e judecată de urgenţă şi cu precădere.

Citit 708 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.