Durbacă, Ciucă şi Toader, nevinovaţi în DOSARUL AVIASAN

Durbacă, Ciucă şi Toader, nevinovaţi în DOSARUL AVIASAN
După 10 ani de anchetă, faptele nu mai există
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Asta reiese dintr-o ordonanţă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care ne-a fost remisă la redacţie, în dosarul intitulat „Aviasan 2”. Cauza a fost disjunsă din dosarul 185/P/2008, dosar în care, în 2013, mai multe persoane au fost trimise în judecată, cauza aflându-se acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform ordonanţei DNA, s-a dispus clasarea cauzei faţă de toţi cei 10 făptuitori.

După aproape cinci ani de la disjungere şi aproape patru ani din momentul înregistrării cauzei la Structura Centrală, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat o decizie faţă de zece persoane cercetate în legătură cu mai multe presupuse fapte de corupţie. Cunoscut drept „Aviasan 2”, dosarul i-a avut în centrul atenţiei pe politicienii Eugen Durbacă şi Mircea Nicu Toader, procurorii Virgil Luparu şi Costache Roşca, avocatul Mihail Boldea, notarii publici Bogdan Liviu Ciucă, George Schin şi Claudiu Marina, Nicolae Reti, fostul director de la OCPI, şi Răducan Oprea, directorul de la Registrul Comerţului.

Cauza a fost iniţial înregistrată la DNA Galaţi, ulterior însă fiind preluată de structura centrală, acolo unde s-a şi emis ordonanţa de clasare.

Cele 10 persoane amintite anterior au avut, timp de 10 ani, ancheta în Aviasan fiind începută în 2008, calitatea de făptuitori. Nu suspecţi, nu inculpaţi, ci făptuitori.

Aşadar, după 10 ani, procurorii DNA au reuşit să clarifice lucrurile, sau mai bine spus, să constate că „la acest moment, după un interval de timp relativ îndelungat de la momentul presupusei săvârşiri a infracţiunilor, mijloacele procedurale aflate la dispoziţia organelor de urmărire penală sunt limitate şi nu oferă posibilitatea stabilirii unei situaţii de fapt probate, care să conducă spre tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile”.    

Fapta nu există

Procurorii DNA arată în ordonanţă faptul că „din analiza materialului probator administrat preponderent în dosarul nr. 185/P/2008 al DNA Galaţi, apreciem că nu rezultă elemente sau indicii care să dovedească existenţa infracţiunilor pentru care s-a dispus disjungerea”. Având la bază această explicaţie, procurorii anticorupţie au considerat că „soluţia care se impune este clasarea cauzei, motivat de inexistenţa faptelor”.

Dacă tot a trecut atât de mult timp, să ne amintim, totuşi, care erau acuzaţiile pentru fiecare făptuitor în parte şi asta pentru a şti ce fapte nu au existat. Îi vom trece în revistă pe toţi cei 10 făptuitori, în ordinea trecută în ordonanţa de clasare a DNA.

Ce acuzaţii s-au clasat

Virgil Luparu, pe atunci procuror şef al Secţiei Urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, fusese acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi abuz în serviciu. Colegul său, Costache Roşca, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi la momentul respectiv, a fost acuzat de dare de mită şi abuz în serviciu. Avocatului Mihail Boldea i se reţinuseră în sarcină acuzaţiile de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune.

Pentru Bogdan Liviu Ciucă, la data aceea notar public, lista acuzaţiilor era compusă din infracţiunile abuz în serviciu, constituire grup organizat, spălarea banilor şi fals în declaraţii. De abuz în serviciu, constituire grup organizat şi spălarea banilor erau acuzaţi notarii publici George Schin şi Claudiu Marina.

Fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Nicolae Reti, a fost acuzat de constituire grup organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

Eugen Durbacă şi Oprea Răducan au avut în comun aceeaşi acuzaţie, respectiv instigare la abuz în serviciu. Ultimul, dar nu cel din urmă, Mircea Toader a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Procurorul care a soluţionat cauza a arătat în ordonanţă, în cazul fiecăruia dintre cei menţionaţi mai sus, că fapta nu există.

Aşadar, fiecare dintre ei poate răsufla uşurat mai ales că li s-a comunicat o copie după ordonanţa de clasare.

Trebuie precizat că tot din dosarul 185/P/2008 s-a mai disjuns o cauză, cel puţin aşa ne-au informat, anul trecut, cei de la Biroul de presă al DNA, care se află pe rolul DNA Galaţi. Nu ştim cine sau ce fapte sunt cercetate în acest al treilea dosar, dar, vom afla, cu siguranţă, atunci când procurorii anticorupţie gălăţeni vor lua o decizie în acest caz.

VEZI ORDONANȚA DNA - CLICK AICI

Citit 6340 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Iunie 2018 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.