Spionaj neautorizat între două bande de contrabandişti

Spionaj neautorizat între două bande de contrabandişti
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare în mai multe spaţii aflate pe raza judeţelor Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Prahova şi a municipiului Bucureşti, utilizate în scop infracţional.

Acţiunea a vizat destructurarea a două grupări de criminalitate organizată ce au acţionat în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă şi a infracţiunii de  desfăşurare, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în condiţiile Legii nr. 51/1991.

Anchetatorii au strâns dovezi din care reiese faptul că, în perioada 2017 – 2018, pe teritoriul naţional, au acţionat două grupuri infracţionale organizate care au avut ca principal obiectiv obţinerea de importante beneficii materiale prin introducerea în România din Republica Moldova şi Ucraina, în mod fraudulos, a unor importante cantităţi de ţigări. Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate peste 25.500 de pachete de ţigări de contrabandă, mijloace de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea acestora. Mai mult, a fost găsită şi ridicată o instalaţie de producţie de ţigarete, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confecţionarea ţigaretelor (tuburi, filtre, folii, pachete tipărite şi neformate, elemente de ambalare a ţigărilor, etc.), toate acestea aflându-se într-o hală, special procurată şi amenajată, amplasată pe raza judeţului Călăraşi.

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că „membrii unuia dintre cele două grupuri infracţionale au desfăşurat fără autorizaţie activităţi specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în sensul că au procurat şi deţinut echipamente hardware şi software pe care le-au utilizat la urmărirea şi obţinerea de informaţii prin dispozitive tip GPS, instalate pe autovehicule, în scopul de a sustrage cantităţi de ţigări de provenienţă Republica Moldova sau Ucraina transportate sau depozitate din mijloacele de transport sau locaţiile utilizate de alte persoane implicate în activităţi de contrabandă”.

În cursul cercetărilor a fost identificat şi ridicat un echipament hardware utilizat pentru activitatea specifică culegerii de informaţii supuse autorizării.

După finalizarea percheziţiilor şi audierea tuturor persoanelor implicate, procurorii DIICOT Galaţi au emis opt ordonanţe de reţinere, cele opt persoane urmând să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi cauză, alte două persoane sunt cercetate  sub control judiciar.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, jandarmilor de la Galaţi şi Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Citit 6487 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.