Brateşul, de la speranţă la… agonie (4)

Brateşul, de la speranţă la… agonie (4)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă nu cu peşte, măcar o afacere cu nămol! *

Brateşul, lacul cu care ne binecuvântase Dumnezeu pe noi, gălăţenii, a ajuns o ruină, deşi puţine ape încă se întind pe o suprafaţă de peste 2.000 de hectare.

Blestemul desecărilor din regimul trecut nu-l mai părăseşte. Nici măcar o concesionare încercată într-o asociere de grup - despre care v-am vorbit deja - n-a ieşit până la urmă.

Totuşi, aşa cum e acum, Brateşul ar mai putea fi util preluând măcar apele Chinejei adunate de pe dealurile Covurluiului la vreme de viitură, deşi zona în care vieţuim e bântuită amarnic de secetă.

Dar până să vorbim cu responsabilii ANIF – Sucursala Galaţi despre reabilitarea digurilor deja degradate în bună parte, iată ce ne scriu câţiva cititori ai "Vieţii libere".

R. Cândea ne scrie câteva rânduri pe care le-a intitulat: „O soluţie pentru Lacul Brateş” – "Chiar începând de mâine, cine ar putea investi în decolmatarea Lacului Brateş ar face o afacere profitabilă şi ecologică. Nămolul rezultat prin dragarea unui strat de numai 30 de centimetri ar fi un preţios îngrăşământ natural pentru agricultură”.

Trebuie să recunoaştem, e cât se poate de trist că am ajuns să vorbim doar de nămolul din Brateş, dar, evident, dacă vreodată se va dori cu adevărat ca Brateşul să redevină o apă plină de viaţă, cu siguranţă ar trebui început cu dragarea fundului, cu scoaterea nămolului…

Un proiect UE ar fi salutar

Iată ce ne transmite on-line „Lili”. „ De ce nu se găsesc oameni de la Primărie sau din alte surse să facă un proiect pe bani UE. Se pot obţine bani, de ce să nu-i folosim?”

Da, asta chiar e o idee de luat în seamă. Având în vedere realitatea că Lacul Brateş reprezintă, măcar pe partea de polder, un obiectiv de interes naţional, dar şi de mare interes zonal şi local

Cel puţin pentru gălăţeni, ar fi extraordinar dacă autorităţile gălăţene în drept ar încerca un proiect  a cărui finalizare ar însemna să-i dea plurivalenţă Brateşului aflat acum în agonie. Ceva trebuie făcut în primul rând cu statutul juridic, apoi urmând celelalte.

Citit 824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.