Cu mâinile murdare de corupţie

Cu mâinile murdare de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În primele 10 luni ale anului, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au înregistrat 14 dosare penale pentru dare de mită, trafic de influenţă şi corupţie *

Din cele 14 dosare penale, 8 dosare au fost declinate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi (pentru faptele de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite, prevăzute în Codul Penal), iar 6 dosare au fost declinate Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi (cele care vizează infracţiunii în legătură cu faptele de corupţie).

De asemenea, au fost cercetate 34 persoane, fiind constatate 42 infracţiuni care au produs un prejudiciul total în valoare de 231.000 lei.

Apărăm legea, dar pe bani primiţi pe lângă ea

Referitor la amploarea şi diversitatea fenomenului de corupţie, se poate afirma că îndeosebi luarea de mită este comisă de cele mai multe ori de funcţionari cu putere de decizie, ori alte persoane din conducerea unor instituţii ale administraţiei de stat sau societăţi comerciale.

Asta în ciuda faptului că aceste persoane, prin natura atribuţiilor de serviciu, sunt obligate să asigure respectarea legii.

Astfel, anumiţi funcţionari publici cu atribuţiuni de control încalcă în mod frecvent sarcinile de serviciu. Ei îi favorizează pe cei care apelează la serviciilor lor, în schimbul primirii unor sume de bani ori alte foloase materiale.

Traficul de influenţă

Tot corupţie înseamnă şi comiterea de acte de trafic de influenţă de către persoane din diferite categorii sociale, care pretind şi primesc sume de bani. Şi îi primesc nu oricum, ci în schimbul promisiunii că vor interveni la unii funcţionari spre a-i determina să încheie acte care intră în atribuţiunile lor de serviciu.

Citit 790 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.