110 kilograme de gemuri şi dulceţuri, verificate de Protecţia Consumatorului

110 kilograme de gemuri şi dulceţuri, verificate de Protecţia Consumatorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeni, iată că ne putem înşela şi când cumpărăm un banal borcan cu gem! În cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul instituţiei, Gina Stanciu, directoarea Protecţiei Consumatorului Galaţi, face publice cifrele ultimului control la „cămările” a 15 operatori economici:

„Ca principală abatere s-a constatat inducerea în eroare a consumatorilor asupra naturii şi caracteristicilor produselor, prin denumire, ilustraţii şi alte menţiuni prezente pe etichetă”.

„Gem” sau zeamă plină de colorant?

Astfel, la produsul „Gemmyfruct cu gust de piersici”, expresia „cu gust de” era scrisă cu litere mai mici decât de denumirea fructului. Produsul este scos pe piaţă de SC Duro SRL Constanţa şi este ambalat şi prezentat ca şi celelalte sortimente de gemuri. Deşi nu este „gem”, conform prevederilor legale, deoarece are în compoziţie colorant şi arome identic naturale.

„Marmefructa”, producător SC Duro SRL Constanţa, este ambalat în cutii de plastic şi vândut de operatorii economici ca marmeladă, deşi el conţine piure de mere.

Piure de mere cu pălărie de… marmeladă!

„Marmelatta cu aromă de caise GRAND DEFNE”, distribuitor Mersel Company SRL Voluntari, este obţinut din „piure de mere cu adaos de aromă de caise”, dar pe etichetă apare „Marmelatta” şi „Caise” cu litere mari, care induc în eroare consumatorii.

Nu vă luaţi după ilustraţia de pe capac

Tot Mersel Company distribuie gemuri de zmeură, mure, piersici, căpşuni sau caise fabricate de Conservfruct SRL Băltăşeşti, produse care au direct pe capac ilustraţii cu mai multe fructe în condiţiile în care produsul are un singur tip de fruct.

Minim 35 la sută fructe ca să fie gem curat

„Am constatat şi atribuirea incorectă a denumirilor de gemuri, jeleuri sau marmelade”, explică Gina Stanciu: „Gemurile «Merve», fabricate în Bulgaria, distrubuitor Mersel Company Voluntari, sunt incorect denumite «gem», pentru că ele conţin doar 15 la sută fructe, faţă de minim 35 la sută cum prevede legea”.

Ca să nu ne stea gemul în gât, mai bine consultăm cu atenţie eticheta. E riscant, dar e practic.

Citit 1728 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.