De ce se impune înăsprirea legilor rutiere? Străzile din Galaţi sunt pline de şoferi beţi şi fără carnet

De ce se impune înăsprirea legilor rutiere? Străzile din Galaţi  sunt pline de şoferi beţi şi fără carnet
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cinci conducători auto au fost depistaţi în trafic, în decurs de 24 de ore, conducând deşi nu ar fi avut dreptul să o facă. Doi dintre ei erau beţi şi nu aveau nici permis. Unul, a cărui alcoolemie depăşea valoarea de 1,2 la mie, a fost reţinut. 

Siguranţa în trafic nu ţine neapărat de cât de prudent eşti şi cât de fidel aplici regulile de circulaţie, ori de cât de bine echipată îţi este maşina. Din păcate, soarta stă şi în mâinile celorlalţi participanţi la trafic, care, în nejustificat de multe cazuri, împing şoferia dincolo de limitele inconştienţei. O dovedesc şi constatările făcute de poliţiştii rutieri pe străzile din judeţul Galaţi, în doar 24 de ore, cinci conducători auto fiind identificaţi şofând în situaţii care ar fi trebuit să îi ţină departe de volan. Unul dintre aceştia, un tânăr de 29 de ani, a fost oprit în trafic la Corod. Bărbatul nu deţinea permis de conducere, dar avea în schimb o alcoolemie de 0,71 la mie în aerul expirat. La Vlădeşti a fost depistat cel de-al  doilea şofer cu probleme "la dublu". Un bărbat de 36 de ani a marcat la etilotest o valoare 1,22 grame la mie în aerul expirat, asta în condţiile în care nici nu avea permis de conducere. El a fost reţinut pe bază de ordonanţă. În ambele cazuri, şoferii sunt cercetaţi penal.

Şoferi turmentaţi, la ordinea zilei

Consumul de alcool  pare să fie o "politică" imposibil de controlat şi combătut, printe şoferii de toate vârstele înregistrându-se astfel de dovezi de inconştienţă, care nu o dată au dus a tragedii pe drumurile publice. Trei astfel de conducători auto au fost identificaţi în câteva ore, doi în muncipiul Galaţi şi unul la Tg. Bujor. Astfel, un bărbat de 47 de ani conducea cu o alcoolemie de 0,48 la mie în aer, iar cel de-al doilea, de 30 de ani, avea o concentraţie în aerul expirat de 0,44 la mie. Cel mai tânăr turmentat al seriei, un bărbat de 24 de ani, tras pe dreapta la Tg. Bujor, băuse cel mai mult. Etilotestul a arătat în privinţa sa 0,68 grame la mie în aerul expirat. "Bonus", avea şi permisul suspendat pentru o abatere anterioară. Toţi trei sunt cercetaţi penal.

Pedepse simbolice

La baza inconştienţei şoferilor care se pun şi pe ei şi traficul rutier în pericol ar putea sta şi pedepsele mai mult simbolice prevăzute de lege şi aplicate de instanţele judecătoreşti. În plus, în legislaţia româneacsă nu este prevăzută anularea pe viaţă a dreptului de a deţine permis de conducere, chiar şi în situaţia producerii unor evenimente grave pe fondul consumului de alcool sau a lipsei carnetului de conducere. Astfel, un şofer care se urcă beat la volan riscă, conform prevederilor actuale, o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 şi 5 ani şi asta numai dacă concentraţia alcoolului în sânge depăşeşte valoarea de 0,80 grame la mie. Aceeaşi este pedeapsa şi în cazul în care nu are un permis care să ateste că a absolvit o şcoală de şoferi şi a promovat un examen. În practica judiciară, pedepsele aplicate sunt mai aproape de limita minimă şi, în cele mai multe cazuri, se aplică cu suspendarea executării. Iar la finalul perioadei de încercare, şoferul pedepsit se poate duce liniştit să dea examen de redobândire a permisului.

Citit 6038 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.