Informaţii notariale - Renunţarea la moştenire (2)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm cu noi informaţii despre renunţarea la moştenire, oferite de domnul notar George Schin.

Formalitatea înscrierii într-un registru special a renunţării la moştenire nu efectuează valabilitatea actului de renunţare în sine, prezentând interes doar din punct de vedere al publicităţii acestuia.

Rezultă că renunţarea trebuie să îndeplinească două condiţii de formă: una de validitate (declaraţia de renunţare în faţa notarului public) şi una de opozabilitate (înscrierea declaraţiei în registrul special de la biroul notarial unde se deschide succesiunea).

Se admite ca declaraţia de renunţare expresă la succesiune poate fi făcută şi în faţa instanţei de judecată, cu ocazia soluţionării unei cauze succesorale, caz în care declaraţia va fi consemnată în încheierea de şedinţă (act autentic), care va fi comunicată notarului public pentru a o înscrie în registrul special.

De asemenea, s-a arătat că renunţarea la succesiune poate să rezulte şi din consemnările făcute de notarul public cu ocazia întocmirii certificatului de moştenitor, acestea având forţă probantă până la înscrierea în fals. Declaraţia autentică de renunţare de poate face şi în străinătate.

Mai trebuie menţionat că renunţarea la moştenire se poate face şi prin mandatar, însă acesta trebuie împuternicit cu o procură specială autentică (art. 58 din Legea nr. 36/1995), mandatul formând un tot indivizibil cu actul în vederea căruia a fost dat.

Nota redacţiei: Dacă aveţi întrebări şi probleme notariale nu ezitaţi să ne scrieţi pe adresa redacţiei: str. Domnească, nr. 68 sau pe mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.