Curier juridic - Uzucapiunea şi problemele ei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Este necesar ca acţiunea în dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune să fie soluţionată în contradictoriu cu fostul proprietar?”, ne întreabă domnul Lucian M.

Uzucapiunea, ca mod de  dobândire a proprietăţii asupra unui imobil,  reprezintă în mod indirect şi o sancţiune a fostului proprietar, care, prin pasivitatea lui, a făcut ca timp îndelungat bunul să se afle în posesia altei persoane, ce s-a comportat ca un adevărat proprietar.

Ca atare, e necesar ca acţiunea în constatarea dobândirii dreptului de proprietate  prin efectul uzucapiunii să fie soluţionată în contradictoriu cu fostul proprietar.

Atacarea unei hotărâri

Cristina E. ne întreabă dacă se poate ataca o hotărâre cu contestaţie în anulare dacă aceasta vizează îndreptarea unor greşeli de fond.

Contestaţia în anulare specială este o cale de atac extraordinară, de retractare, ce se poate exercita în cazurile anume prevăzute de art. 318 Cod procedură civilă. Contestaţia în anulare este o cale de atac extraordinară de retractare, creată de lege numai pentru remedierea unor greşeli materiale, nu şi pentru reformarea unor greşeli de fond.

Greşelile materiale trebuie apreciate în raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronunţării hotărârii, deoarece numai în acest mod se poate hotărî dacă dezlegarea dată recursului este sau nu rezultatul unei greşeli materiale.

Dispoziţiile legale ale art. 318 Cod procedură civilă au un câmp limitat de aplicaţie, astfel că ele trebuie să fie interpretate, în toate cazurile, în mod restrictiv, pentru a nu deschide în ultimă instanţă calea unui veritabil recurs.

Transferul persoanelor condamnate

„Care este procedura de transferare a persoanelor de cetăţenie română, condamnate în alte state decât România?”, ne întreabă un cititor care nu a vrut să se semneze în scrisoarea trimisă pe adresa redacţiei.

Prevederile legale referitoare la obligativitatea citării persoanei condamnate sunt încălcate în cazul în care persoana condamnată a fost citată la penitenciarul din statul de condamnare, însă dovada de comunicare a citaţiei nu a fost returnată instanţei.

Dacă instanţa consideră că sunt necesare informaţii suplimentare sau documente ajutătoare în sensul art. 149 alin. (1) raportat la art. 134 din aceeaşi lege, le poate solicita autorităţilor competente.

Citit 743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.