Sute de bătrâni, lăsaţi fără banii de înmormântare

Sute de bătrâni, lăsaţi fără banii de înmormântare
Sediul CARP este la parterul unui bloc din Târgul Bujor
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Situaţie explozivă la Tg. Bujor, unde circa 500 de vârstnici din oraş şi localităţile limitrofe sunt în pericolul de a nu-şi mai putea încasa ajutoarele de înmormânare după ce conturile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au rămas goale. Scandalul a devenit oficial după ce o plângere a ajuns la poliţie, unde a fost deschisă o anchetă pentru înşelăciune.

Incapacitatea de a onora plata ajutoarelor de deces membrilor care au cotizat decenii la rând la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Tg. Bujor a ieşit la iveală în urmă cu circa jumătate de an, când o pensionară a solicitat eliberarea sumei cuvenite ca urmare a decesului soţului său, în luna august 2018. Femeia ar fi mers la CAR, unde ar fi cerut, verbal, să i se acorde ajutorul, numai că nu a primit niciun ban. Vreme de şase luni, a repetat demersul, până la începutul lunii februarie, când, sătulă să fie dusă cu vorba, a ajuns la poliţie, unde a depus o plângere. „La Poliţia oraşului Tg. Bujor a fost înregistrată o sesizare din partea unei femei care reclama faptul că nu i-a fost plătit ajutorul de înmormântare de către respectiva instituţie financiară. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru înşelăciune, poliţiştii urmând să stabilească, în urma unei expertize, dacă şi în ce fel unitatea a rămas fără fonduri şi cine se face vinovat de această situaţie”, ne-a explicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Potrivit unor surse din anchetă, la acest moment ar fi vorba despre 36 de cereri de ajutor de înmormântare neonorate de către CARP Tg. Bujor, însă nu toţi membrii familiilor cotizanţilor decedaţi, care ar fi avut drept să ia aceşti bani, au ajuns la poliţie să sesizeze oficial situaţia. 

Contabila, în vizor

Verificările o au în centru pe unica angajată a CARP, contabila, o femeie în vârstă de 57 de ani. Anchetatorii vor încerca să afle cum a fost posibil ca suma de circa 100.000 de lei despre care se face vorbire că ar fi dispărut din conturi, provenită fiind din cotizaţiile membrilor, să nu mai existe. În acest timp, membrii în viaţă ai CAR-ului şi familiile celor decedaţi s-au revoltat şi au cerut inclusiv sprijinul autorităţilor locale pentru rezolvarea situaţiei. Primarul Laurenţiu Gîdei se arată însă neputincios în faţa revoltei justificate a oamenilor, în condiţiile în care administraţia locală nu are nicio legătură cu activitatea instituţiei financiare.

„Situaţia este gravă şi fără prea mari speranţe! Acest CAR, unde sunt înscrişi circa 500 de membri, este în incapacitate de plată. Va trebui probabil convocată o Adunare Generală pentru a se identifica soluţii. Soluţiile nu sunt la Primărie, pentru că nu avem nicio competenţă asupra acestei instituţii şi a problemelor legate de funcţionarea ei”, a precizat Laurenţiu Gîdei, primarul oraşului Tg. Bujor.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor de la Tg. Bujor a fost înfiinţată în 1979 şi a funcţionat ca o asociaţie independentă, non-profit, piramidală, condusă de un preşedinte ales de Adunarea Generală, în prezent decedat. Pe lângă împrumuturi, membrii cotizanţi au dreptul la ajutoare de deces cuprinse între 100 şi 800 de lei, ajutoare acordate în funcţie de cotizaţiile lunare achitate de vârstnici. Mulţi dintre ei au plătit zeci de ani pentru a beneficia de acest sprijin financiar.  Din totalul de membri înscrişi la CARP Tg. Bujor, 115 sunt din oraş, 29 din Moscu, 37 din Umbrăreşti şi peste 250 din localităţile învecinate.

Citit 7445 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2019 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.