După ce au avut loc zeci de proteste, modificarea Ordonanţei 7, în dezbatere publică

După ce au avut loc zeci de proteste, modificarea Ordonanţei 7, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei a fost pus în dezbatere publică luni, 4 martie 2019, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

"În prezent, aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere", se arată în document.

Proiectul propune modificarea art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 prin revenirea la forma pe care a avut-o acest text normativ anterior modificării operate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019. În forma modificată de OUG, articolul 54 prevedea că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt şi că avizul nu îl mai dă Secţia pentru procurori, ci plenul CSM. Prin proiectul pus în dezbatere, se revine la prevederea anterioară, conform căreia doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul îl va da în continuare Secţia de procurori a CSM.

De asemenea, proiectul se referă la abrogarea prevederilor referitoare la interzicerea delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de către Preşedintele României; corelativ acestei intervenţii legislative, se impune şi abrogarea dispoziţiilor tranzitorii ale art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.  

Eliberarea din funcție a magistraților se va face ca și până acum

Vor fi modificate şi prevederile referitoare la cazul de eliberare din funcţie a magistraţilor prevăzut de art. 65 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 303/2004, prin revenirea la soluţia legislativă anterioară.  

"Totodată, ţinând cont de importanţa procesului de informatizare a sistemului judiciar pentru realizarea unui act de justiţie de calitate, proces care nu se poate realiza fără asigurarea resursei umane înalt calificate în domeniu, se impune luarea unor măsuri legislative în regim de urgenţă pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor IT din acest sistem. În acest sens, proiectul de ordonanţă de urgenţă propune revenirea în materia salarizării specialiştilor IT din sistemul judiciar la soluţia legislativă  cuprinsă în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară în forma acesteia anterioară intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019,  soluţie care asigură totodată şi un regim uniform de salarizare a acestora. Astfel, proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede completarea art. 120 din Legea nr. 304/2004 cu un număr de două alineate referitoare la regimul de salarizare pentru această categorie de personal", se mai menţionează în nota de fundamentare.

De asemenea, "ţinând seama de faptul că, prin Legea nr. 234/2018, a fost modificat art. 44 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, alineatul (3) al acestui articol prevăzând faptul că "acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar", fiind aşadar eliminată soluţia legislativă anterioară care prevedea calitatea de titulari ai acţiunii disciplinare a ministrului justiţiei, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citit 1265 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.