Ce trebuie să cuprindă decizia de sancţionare disciplinară a salariatului

Ce trebuie să cuprindă decizia de sancţionare disciplinară a salariatului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea de către salariat a abaterii disciplinare, însă nu mai târziu de şase luni de la data săvârşirii faptei.

Pentru a fi legală, decizia de sancţionare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, elementele prevăzute de Codul muncii, şi anume:

- descrierea concretă a faptei comise de către salariat;

- prevederile din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat prin săvârşirea faptei care constituie abatere disciplinară;

- motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea respectivă (când salariatul nu s-a prezentat la convocare fără motive obiective);

- temeiul de drept în baza căruia a fost aplicată sancţiunea disciplinară;

- termenul în care decizia de sancţionare poate fi contestată;

- instanţa de judecată competentă la care salariatul poate să depună contestaţia împotriva deciziei de sancţionare.

Lipsa din decizie a oricăruia dintre elementele sus-menţionate este sancţionată de Codul muncii cu nulitatea absolută a măsurii dispuse de angajator.

Angajatorul trebuie să-i comunice salariatului decizia de sancţionare în termen de cel mult cinci zile calendaristice de la data emiterii.

Împotriva acestei decizii, salariatul poate formula contestaţie la instanţa de judecată competentă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

În cazul în care s-a aplicat sancţiunea disciplinară a desfacerii contractului de muncă, iar raporturile de muncă au încetat, Codul muncii precizează că este competent tribunalul în a cărui circumscripţie teritorială salariatul îşi are, la momentul introducerii contestaţiei, domiciliul, reşedinţa sau locuinţă statornică.

În situaţia în care nu a încetat contractul individual de muncă, prin aplicarea sancţiunii disciplinare, este competent şi tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are locul de muncă salariatul.

Citit 2750 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.