UPDATE Cazul bebeluşului ucis de mamă | Şi-a sugrumat copilul pentru ”a-l scăpa de suferinţă”

UPDATE Cazul bebeluşului ucis de mamă | Şi-a sugrumat copilul pentru ”a-l scăpa de suferinţă”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE, 13 mai 2019. Gălăţeanca în vârstă de 35 de ani, care şi-a strâns de gât bebeluşul şi apoi a încercat să se sinucidă, a fost arestată pentru 30 de zile, sub acuzaţia de omor.

Ancheta în acest caz este în plină desfăşurare, iar poliţiştii şi procurorul de caz continuă cercetările pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate, sâmbătă după-amiază, în apartamentul familiei. Cea care ştie cum au decurs lucrurile este chiar gălăţeanca în vârstă de 35 de ani, ea fiind singură acasă cu bebeluşul de doar opt luni, soţul ei fiind plecat cu celălalt copil al familiei.

În timp ce rudele se pregătesc de înmormântarea băieţelului, care a decedat duminică dimineaţă, pe patul de spital, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a dispus primele măsuri. „Se va face o anchetă socială, iar familia va fi consiliată psihologic. Mai există un copil în această familie şi s-a dispus monitorizarea lui pe o perioadă de cel puţin trei luni. Tatăl, cel care se va ocupa de creşterea şi îngrijirea minorului, va fi şi el, dacă doreşte, inclus într-un program de consiliere psihologică”, ne-a declarat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

Mama micuţului, despre care medicii sosiţi sâmbătă la faţa locului spuneau că are o depresie acută, a fost prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis că femeia trebuie să stea după gratii în următoarele 30 de zile, emiţând pe numele ei mandat de arestare sub acuzaţia de omor.

"S-a dispus arestarea preventivă pentru săvârşirea unei infracţiuni de omor asupra unui membru al familiei, mandatul este pentru o perioadă de 30 de zile. În ziua de 11 mai, în jurul orei 14,00, în timp ce se afla la locuinţa sa, inculpata, pe fondul unei depresii, şi-a agresat fiul minor, în vârstă de opt luni, sugrumându-l, în urma acestei agresiuni producându-se decesul minorului. Inculpata a fost audiată atât în faza de urmărire penală, de procurorul criminalist, dar a răspuns şi întrebărilor adresate de instanţă. Încearcă să explice comiterea  acestei infracţiuni pe fondul stării de depresie, pe fondul stării de oboseală pe care o simţea după naşterea celui de-al doilea copil, ajungând să considere că afecţiunile medicale pe care le-a constatat la bebeluşul său şi care au fost constate şi de către medici sunt deosebit de grave şi că acesta suferea  foarte mult. Nu poate să îţi explice ce s-a întâmplat în momentul în care, rămasă singură cu copilul în domiciliul său, a recurs la acest gest. În cauză se va dispune şi o expertiză psihiatrică, pentru a i se stabili discernământul”, ne-a declarat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Femeia va ajunge în arestul IPJ, dar, spun specialiştii, are mare nevoie de tratament. „Mama are nevoie de terapie psiho-temperamentală pentru a depăşi greutăţile momentului naşterii. De asemenea, are nevoie de un consult de specialitate, neuro-psihiatric, şi de un tratament medicamentos. Urmările tratamentului medicamentos nu se văd în primele zile sau în prima săptămână. Este nevoie de un tratament de lungă durată, de cel puţin şase luni, pentru ca acesta să îşi poată face efectul”, ne-a explicat psihologul Ana Maria Gherman.


UPDATE, 12 mai 2019. Bebelușul a decedat. Mama acuzată de omor, reținută. Ancheta în cazul bebelușului de doar opt luni găsit de medici, sâmbătă după-amiază, în stop cardio-respirator avansează. După ce copilul a decedat pe patul de spital, procurorul de caz a schimbat încadrarea faptei și a decis că ancheta va continua sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor asupra unui membru al familie. După mai multe ore de audieri, procurorul a emis și o ordonanță de reținere pe numele mamei bebelușului. Astfel, femeia, în vârstă de 35 de ani, a ajuns în arest preventiv pentru următoarele 24 de ore. Urmează ca anchetatorii să decidă ce măsuri vor lua în continuare în acest caz.


UPDATE, 12 mai 2019. Bebeluşul, în vârstă de opt luni, preluat în stare gravă de medici de la SMURD, sâmbătă după-amiază, a încetat din viaţă. Micuţul a decedat la spital, în ciuda eforturilor depuse de medici. Anchetatorii aşteaptă acum raportul medico-legal pentru a stabili încadrarea juridică a faptei. Cel mai probabil, mama micuţului va fi acuzată de omor.


Un apel la 112 a pus pe jar autoritățile și cadrele medicale de la ambulanță și SMURD. Apelul telefonic a fost dat de un bărbat în vârstă de 40 de ani, care și-a găsit soția plină de sânge și bebelușul, în vârstă de doar opt luni, inconștient.

Bărbatul fusese plecat la plimbare cu celălalt copil al familiei, iar când s-a întors acasă a făcut macabra descoperire. A sunat imediat la 112, iar în apartamentul lor, situat într-un bloc din Micro 17, au ajuns polițiștii.

”Am fost sesizați, prin apel la 112, de către un bărbat în vârstă de 40 de ani, care ne-a spus că, atunci când a revenit la domiciliu, și-a găsit fiul, în vârstă de opt luni, în stare de inconștiență. La fața loucului, s-a deplasat un echipaj din cadrul Secției 3, care a constatat că cele sesizate se confirmă, motiv pentru care s-a solicitat intervenția unui echipaj al ambulanței”, ne-a declarat subcms. Anca Goliță, șeful Secției 3 Poliție.

Medicii sosiți la fața locului au constatat că micuțul era în stop cardio-respirator și au început imediat manevrele de resuscitare.

”Am găsit un copil de opt luni, în stop cardio-respirator, cianozat intens, cineva a spus că este posibil să fie de aproximativ jumătate de oră, după manevrele de resuscitare am reușit să obținem puls, deci are activitate cardiacă, și acum îl ducem la Spitalul de Pediatrie. Mama merge la Spitalul Județean, iar apoi la Spitalul de Psihiatrie pentru că are o depresie acută. De obicei, la copii mici și nou-npăscuți, stopul cardio-respiraror se produce prin asfixie mecanică. Mama avea venele tăiate, era șocată și nu a putut să vorbească”, ne-a explicat dr. Cătălin Țimpău, medic UPU-SMURD Galați.

În timp ce mama și pruncul erau transportați la spital, în apartamentul familiei, polițiștii au început ancheta.

Povestea i-a șocat pe vecinii familiei, care spun că femeia se comporta foarte bine cu cei doi copii pe care îi avea și că nu a dat niciodată semne că ar putea face un astfel de gest.

Polițiștii continuă, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, ancheta în acest caz și urmează, în funcție de evoluția stării de sănătate a copilului, să stabilească încadrarea faptei.

11 mai 2019

Citit 9033 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.