Curier juridic - Moştenire după deces

Curier juridic - Moştenire după deces
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ionică D., din Schela, ne-a scris pentru a lămuri o situaţie. Iată care este problema de fapt: „În cazul decesului unei persoane, soţul ei fiind decedat, fără ca soţii să aibă copii, cine vine la moştenire?

Soţul a lăsat prin testament partea lui de apartament soţiei, dar apartamentul este încă pe numele amândurora. Este valabil testamentul făcut de soţul decedat în favoarea soţiei? Rudele soţului decedat pot ridica pretenţii la moştenire în acest caz, sau doar rudele soţiei?”

Se vor face două succesiuni. Cele două succesiuni, pe acelaşi apartament, se vor face succesiv. Adică prima dată după soţul decedat moşteneşte soţia, prin testament, decedată ulterior.

Iar după soţie, dacă nu a făcut şi ea testament pentru anumite persoane, moştenesc fraţii/surorile ei, sau respectiv nepoţii de fraţi/surori, dacă fraţii/surorile nu mai sunt în viaţă, în cote egale fiecare frate/soră. Se merge la notarul din localitatea unde a avut soţia ultimul domiciliu şi se porneşte procedura succesorală.

Se duc certificatele de deces în original, certificatul de căsătorie între cei doi defuncţi, extrasul de carte funciară cu apartamentul, testamentul, buletinele rudelor moştenitoare ale soţiei, certificate de naştere şi căsătorie (în cazul fetelor) ale moştenitorilor, certificat fiscal că este achitat impozitul pe 2009 după apartament şi doi martori.

Rudele nemulţumite ale soţului decedat anterior pot încerca atacarea testamentului/succesiunii în instanţă, dar dacă nu pot justifica ceva temeinic, nu prea au şanse.

Ar trebui să probeze că de fapt soţul decedat le-a promis lor apartamentul, sau că apartamentul nu este bun comun din căsătoria celor doi soţi decedaţi... Complicat. Soţia are prioritate.

Credit moştenire?

Doamna Georgiana M. ne-a scris pentru a ne povesti că mama dumneaei a decedat, iar în acel moment avea un credit la bancă. „Acest credit era fără giranţi şi asigurat...

Deşi am dus la bancă certificatul de deces, după un an şi jumătate, am fost contactată de o firmă de recuperare, care mi-a pus în vedere să plătesc acest credit, pe motivul că un credit devine parte din moştenire”.

Aţi spus că acel credit era asigurat, că aţi prezentat certificatul de deces, dar totuşi banca a cesionat creditul în favoarea unei firme de recuperare.

Dacă creditul era asigurat pentru acest risc, banca ar fi trebuit să se adreseze societăţii de asigurări pentru solicitarea plăţii diferenţei de împrumut neachitat şi dumneavoastră ar fi trebuit să depuneţi acolo o serie de acte pe care le cere asiguratorul în astfel de cazuri.

Dar depinde ce fel de credit a avut părintele dvs: dacă a fost pentru nevoi personale, atunci e posibil ca acea asigurare să fie pentru neplata ratelor, risc financiar, etc. şi atunci, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute în contractul de asigurare, ar trebui să depuneţi documentaţia la aceasta, să încasaţi banii şi să achitaţi debitul la acea firmă de recuperări.

Dacă împrumutul a fost făcut pentru achiziţionarea unui bun individualizat, atunci asigurarea era doar pentru acel bun şi în acest caz, creditul nu era asigurat. Primul pas pe care ar trebui să îl faceţi ar fi să găsiţi contractul de asigurări şi să vă adresaţi băncii, pentru a primi susţinere în relaţia cu celelalte firme (asigurare, recuperări).

Citit 906 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.