Metoda ”Loverboy” le-a adus un mandat de arestare

Metoda ”Loverboy” le-a adus un mandat de arestare
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Trei dintre cele cinci persoane acuzate de trafic de minori şi trafic de persoane, reţinute duminică de procurorii DIICOT Galaţi, au fost arestate preventiv pentru următoarele 30 de zile. Este vorba despre Nelu Puiu, Cornel Constantin Puiu şi Dragoş Lupu, care fac parte dintr-o grupare infracţională care acţiona încă din anul 2015. În acelaşi dosar, alte două persoane, Veta Puiu şi Denisa Aramă, au fost plasate în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Încă două persoane au fost plasate de procurori sub control judiciar.

Decizia luată de judecătorii de la Tribunalul Galaţi nu este definitivă, ea fiind deja atacată de cei trei inculpaţi arestaţi preventiv.

Ancheta în acest dosar a început încă din anul 2018, când lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Dragoş Lupu a recrutat, prin metoda „Loverboy”, o tânără pe care a însoţit-o în Germania şi a determinat-o să practice prostituţia într-un club de noapte. DIICOT-ul a început o anchetă „in rem” pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane.

Tot în 2018, DIICOT Galaţi a primit, prin declinare, un dosar de la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, dosar în care era vorba tot despre infracţiunea de trafic de persoane. 

"În cursul anului 2018, numitul Lupu Dragoş zis „Hristea” a recrutat prin inducere în eroare, constrângere fizică şi psihică mai multe tinere, pe care le-a obligat să practice prostituţie pe teritoriul Germaniei, sumele de bani obţinute fiind însuşite de traficant”, reţin procurorii DIICOT.

În aceste condiţii, anchetatorii au dispus reunirea celor două dosare şi continuarea cercetărilor pentru identificarea tuturor părţilor vătămate, dar şi a celor implicaţi în traficul de persoane.   

În timpul anchetei, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, începând cu anul 2011, s-a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat cu preocupări pe linia spălării banilor. Anchetatorii au constatat că banii proveneau din comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului pe teritoriul altor state europene, precum şi din comiterea unor infracţiuni de trafic şi exploatare a unor persoane vulnerabile recrutate pe teritoriul României.

Grup format încă din 2011

Grupul infracţional a fost pus la cale încă din anul 2011 de Constantin Puiu, Veta Puiu, Costel Hristea şi Denisa Aramă, atrăgând atenţia, la începutul anului 2019, anchetatorilor prin faptul că primeau diferite sume de bani prin transferuri monetare internaţionale, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri.

„Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunilor contra patrimoniului şi de trafic şi exploatare a unor persoane vulnerabile au fost gestionate de membrii grupării care au achiziţionat direct sau prin interpuşi bunuri mobile şi imobile (situate pe raza judeţului Galaţi, dar şi pe raza judeţului Vaslui) şi au ascuns şi disimulat adevărata proprietate”, arată anchetatorii.

Mai exact, membrii grupării infracţionale foloseau banii încasaţi de fetele obligate să se prostitueze pentru a-şi cumpăra apartamente şi terenuri. „Din investigaţii şi verificări a rezultat că aceştia sunt deţinătorii unor imobile (terenuri şi case de locuit) pe raza judeţului Galaţi şi judeţului Vaslui, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu figurează cu venituri legale, dând o aparenţă de legalitate unor profituri obţinute ilegal de către persoane apropiate lor”, explică anchetatorii.

Afacerea ilegală pusă la cale de inculpaţii deja arestaţi preventiv a fost oprită pe 25 august, când procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO au făcut şapte percheziţii domiciliare şi au confiscat sume de bani, bunuri, bijuterii, dar şi două maşini de lux.

Anchetatorii au obţinut arestarea după ce au adunat probe din care reiese faptul că, de la sfârşitul anului 2015 şi până în martie 2019, membrii grupării, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, au recrutat direct şi nemijlocit, prin inducere în eroare utilizând metoda „Loverboy”, mai multe tinere, unele dintre ele fiind minore, pe care apoi le-au obligat, prin constrângere psihică, menţinere în eroare şi şantaj emoţional, să practice prostituţia atât în Galaţi şi Braşov, cât şi în diferite oraşe din Germania, însuşindu-şi parte din sumele de bani obţinute de acestea în această modalitate (aproximativ 300.800 euro).

Citit 3388 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2019 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.