Au înşelat 32 de firme şi au câştigat peste trei milioane de lei

Au înşelat 32 de firme şi au câştigat peste trei milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de înşelăciune şi au dispus trimiterea în judecată a 14 persoane fizice şi a unei persoane juridice.

Astfel, Dumitru Cămăşoiuzis „Mircea” şi „Centaurul”, Florin Dinescu, zis „Mister” şi „Misteriorsul”, Sorin Stăncălie, zis „Satana”, Auraş Constantin Lunguzis „Copilul”, Marcel Ligazis „Petea”, Marius Florenţiu Vladzis „Chipciu”, Mitică Hurmuz, zis „Motor”, Adrian Roşianu, zis „Lăturică”, Daniel Tudor, zis „Crăcănatul” şi „Dan Nebunul”, Marian Gabriel Fereşteanu, zis „Bolnavul”, Marius Mihai Albulescuzis „Grasu” şi Valeriu Manuel Stăncălie, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în formă continuatăiar Ciprian Pavel Hodeniuc, zis „Moldoveanul”, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune în formă continuată, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Mihalache Stănescu, zis „Busuioc a lu’ Portocala”, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă. De înşelăciune în formă continuată a fost acuzată şi societatea SC Floragro LSA SRL Timişoara.

Prieteni şi cunoştinţe vechi în ale înşelăciunilor

În timpul anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că Florin Dinescu, Dumitru Cămăşoiu şi Sorin Stăncălie sunt cunoştinţe vechi, primii doi având la activ şi condamnări pentru infracţiuni de înşelăciune. Mai mult decât atât, în cercul lor de prieteni se numără mai multe persoane care au fost cercetate pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune, după cum urmează: „Inculpatul Cămăşoiu Dumitru este apropiat al inculpaţilor Liga Marcel, Hurmuz Mitică, Fereşteanu Marian Gabriel, Tudor Daniel şi Roşianu Adrian - toţi şase cercetaţi sau condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune. Din cercul de cunoştinţe al inculpatului Cămăşoiu Dumitru mai face parte şi inculpatul Stăncălie Sorin. Inculpatul Dinescu Florin îi are în anturaj pe inculpaţii Stăncălie Sorin şi Vlad Florenţiu Marius. La rândul său, inculpatul Stăncălie Sorin îi are în cercul de apropiaţi pe inculpaţii Lungu Auraş Constantin, Stăncălie Valeriu Manuel, Hodeniuc Pavel Ciprian şi Albulescu Marius Mihai”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

De la legal la ilegal

Anchetatorii au stabilit faptul că Auraş Constantin Lungu, din dorinţa de a face bani, s-a mutat la Timişoara unde a înfiinţat, în cursul anului 2015, firma SC Floragro LSA. Timp de trei ani, inculpatul a desfăşurat activităţi comerciale legale. În 2018, însă, afacerile nu mai mergeau la fel de bine, motiv pentru care Auraş Lungu s-a întâlnit cu inculpatul Stăncălie Sorin, căruia i-a povestit despre problemele materiale întâmpinate, explicându-i că era dispus să obţină sume cât mai mari de bani prin intermediul SC Floragro LSA SRL Timişoara, indiferent de metodele utilizate.

Ţinând cont de faptul că în anturajul său erau multe persoane cu „experienţă” în înşelăciuni, Sorin Stăncălie a promis să se implice şi să aducă profit firmei lui Lungu. „Inculpatul Cămăşoiu Dumitru şi făptuitorul Zanfir Nicolae s-au declarat de acord să obţină mărfuri de la diferiţi furnizori, pentru plata cărora urmau să fie emise instrumente de plată, cu decontare la termen, emise în numele şi pe seama SC Floragro LSA SRL Timişoara, plata efectivă a mărfurilor urmând să nu mai fie efectuată, întrucât la termenele stabilite conturile societăţii controlate urmau să fie golite de disponibilul bănesc necesar”, se arată în rechizitoriul DIICOT. 

Finanţatorul şi datoriile

În afacere s-a implicat şi Florin Dinescu, care se ocupa cu comercializarea de seminţe, erbicide, îngrăşăminte etc., astfel că era în mod direct interesat de procurarea unor astfel de mărfuri, a căror valoare urma să nu fie achitată, pe care apoi să le valorifice, obţinând astfel importante profituri materiale. Mai mult, acesta a pus la bătaie banii pentru demararea afacerii ilegale.

Aşadar, inculpaţii s-au ocupat de „cosmetizarea” societăţii din Timişoara, pentru a putea păcăli furnizorii mai uşor. De asemenea, administratorul societăţii a solicitat de la bancă şi bilete la ordin pe care să le ofere drept garanţie în schimbul mărfurilor achiziţionate.

Anchetatorii au stabilit că Marcel Liga a fost implicat în afacere de Cămăşoiu, care avea să îi plătească o datorie, astfel că „inculpatul Liga Marcel a fost cel care, prin intermediul relaţiilor pe care le are a reuşit să valorifice cea mai mare parte a mărfurilor care i se cuveneau ramurii infracţionale coordonată de inculpatul Cămăşoiu Dumitru”.

În doar câteva luni, grupul infracţional trimis în judecată a indus în eroare reprezentanţii legali a 32 de societăţi comerciale, paguba creată fiind în valoare totală de 3.247.809,51 de lei.

Mandate de arestare prelungite lună de lună

Afacerea grupării a fost închisă, în martie a.c., de procurorii din cadrul DIICOT Galaţi, care, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au efectuat 18 percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ori la spaţiile de depozitare utilizate de inculpaţi pe raza judeţelor Constanţa, Timiş, Dolj, Bihor şi a municipiului Bucureşti.

În urma descinderilor au fost ridicate mai multe mijloace de probă necesare pentru dovedirea activităţii infracţionale, precum şi 30 de telefoane mobile, patru laptopuri, două tablete, trei strickuri, documente de proprietate şi sumele de 50.000 de lei şi 24.700 de euro.

După percheziţii şi audieri, procurorii au reţinut 11 dintre cei 14 inculpaţi trimişi acum în judecată. Ulterior, inculpaţii au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, nouă dintre ei ajungând după gratii. "Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Cămăşoiu Dumitru, Dinescu Florin, Stăncălie Sorin, Lungu Auraş Constantin, Liga Marcel, Vlad Florenţiu-Marius, Hurmuz Mitică, Roşianu Adrian şi Tudor Daniel. Dispune luarea faţă de inculpaţii Albulescu Marius Mihai şi Stăncăliu Valeriu Manuel măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile", au dispus judecătorii Ttribunalului Galaţi.

Măsurile preventive au fost prelungite lună de lună, cei nouă inculpaţii fiind în continuare după gratii.

Două firme din Galaţi, victimele grupării infracţionale

Printre societăţile comerciale păgubite de gruparea infracţională trimisă în judecată de procurorii DIICOT Galaţi se numără şi două firme din Galaţi. Este vorba despre SC Baurom Construct SRL Galaţi şi SC Arabesque SRL Galaţi, ambele societăţi constituindu-se părţi civile în dosarul penal, în vederea recuperării prejudiciilor.

Anchetatorii susţin că un agent de vânzări de la firma Baurom Construct SRL a fost contactat, în noiembrie 2018, de inculpatul Adrian Roşianu, care s-a arătat interesat, în numele firmei SC Floragro LSA SRL, de achiziţionarea de tablă de diferite dimensiuni. Pentru a verifica bonitatea SC Floragro LSA SRL Timişoara, agentul de vânzări a solicitat mai multe documente contabile. „Conform procedurilor interne de lucru, martorul a înaintat aceste documente către asigurător, care a emis acordul care permitea livrarea de mărfuri în valoare de 100.000 de lei cu plata acestora după un termen de 60 de zile”, se arată în rechizitoriul DIICOT. 

Astfel, între cele două firme a fost semnat un contract, iar mărfurile (tablă, ţeavă, profile, oţel beton fasonat etc.) urmau să fie plătite în termen de 45 de zile de la livrare, prin emiterea unor bilete la ordin.

Reprezentanţii firmei Baurom au fost contactaţi de mai multe ori de membrii grupării, astfel că au avut loc mai multe livrări către depozitele pe care inculpaţii le aveau în Timişoara.

„După primirea mărfurilor livrate de partea civilă SC Baurom Construct SRL Galaţi în depozitele închiriate în localităţile Tomnatic şi Giarmata din judeţul Timiş, membrii grupului infracţional s-au preocupat de valorificarea cât mai rapidă a acestora. În vederea valorificării cât mai rapide şi a obţinerii contravalorii mărfurilor într-un interval cât mai scurt, membrii grupului infracţional au practicat preţuri cu mult inferioare celor de pe piaţă pentru produse similare”, reţin procurorii.

După ce s-au scurs cele 45 de zile de la prima livrare, societatea din Galaţi a aflat cu stupoare că unitatea bancară a refuzat la plată biletului la ordin, pe motivul lipsei totale de disponibil în contul SC Floragro LSA SRL Timişoara. După ce a aflat de acest lucru, agentul de vânzări care s-a ocupat de livrarea mărfii a reuşit să oprească un transport care urma să fie livrat membrilor grupului infracţional organizat.

În aceste condiţii, reprezentanţii firmei Baurom Construct SRL Galaţi au formulat plângere penală, societatea constituindu-se parte civilă în cauză cu suma de 199.180,53 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor.

Acelaşi mod, altă firmă

Pe lista păcăliţilor s-a numărat şi firma Arabesque, prejudiciul acesteia fiind mult mai mic decât al societăţii precedente. În acest caz, inculpaţii au contactat un şef al departamentului vânzări instalaţii pentru zona de vest a ţării, care a mers personal la Timişoara pentru a prelua biletele la ordin înainte de livrarea mărfii. „A fost încheiat un proces-verbal, semnat, din partea SC Floragro LSA SRL Timişoara, de inculpatul Lungu Auraş Constantin, în care se menţiona faptul că biletul la ordin era lăsat drept garanţie „de bună plată” la contractul încheiat între părţi. Având în vedere contractul încheiat precum şi remiterea biletului la ordin, martora a dispus, livrarea mărfurilor, în valoare totală de 11.942,98 de lei. În baza facturii, partea civilă a livrat către SC Floragro LSA SRL Timişoara un număr de 35 de calorifere (radiatoare) şi un număr de 5 calorifere (radiatoare) portprosop”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Marfa trebuia achitată în termen de 30 de zile, dar, până la termenul scadent, inculpaţii au mai solicitat şi livrarea unei centrale termice, a unui regulator de gaz, a unui număr de 30 de seturi termostatice, a patru căzi şi a două calorifere (radiatoare), toate în valoare de 18.599,92 lei. „Conform modului de lucru adoptat, membrii grupului infracţional organizat s-au preocupat de însuşirea, în folosul propriu, sau de valorificarea cât mai rapidă şi la un preţ cu mult sub preţul de achiziţie a mărfurilor procurate de la partea civilă SC Arabesque SRL Galaţi, profitul sau bunurile obţinute din activitatea infracţională fiind împărţite conform algoritmului stabilit în cadrul structurii infracţionale”, mai arată anchetatorii.

După ce au trecut 30 de zile de la prima livrarea, reprezentanţii societăţii au aflat că biletul emis de firma din Timişoara nu poate fi decontat, societatea neavând bani în cont. Astfel, SC Arabesque SRL Galaţi a formulat plângere penală, constituindu-se parte civilă în procesul penal cu suma totală de 28.418,24 de lei, reprezentând prejudiciul suferit după livrarea produselor către firma timişoreană.

Cu o singură societate a păcălit 29

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că membrii grupului infracţional organizat, acţionând în numele şi pe seama inculpatei persoane juridice SC Floragro LSA SRL Timişoara, au indus în eroare reprezentanţii a 29 de societăţi comerciale, respectiv: Romstal Imex SRL Bucureşti, Dante Internaţional SA Bucureşti, B&T SRL Timişoara, Nanochem SRL Bucureşti, Olimp Impex SRL Cihei, judeţul Bihor, Malina Lux SRL Caracal, Trust Euro Therm SRL Gîrcina, judeţul Neamţ, Proinvest Group SRL Paşcani, judeţul Iaşi, Egeria TM SRL Timişoara, Arabesque SRL Galaţi, Sinagua SRL Braşov, Con Andimar Grup 2003 SRL Albota, judeţul Argeş, Moldagroprim SRL D Vaslui, Marathon Distribution Group SRL Bucureşti, Energo Con Grup SRL Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, Salsi SA Sinaia, Baurom Construct SRL Galaţi, Tera Plast SA Şieu Măgheruş, judeţul Bistriţa Năsăud, MOL România Petroleum Products SRL Cluj Napoca, Elton Corporation SA Pantelimon, judeţul Ilfov, Policolor SA Bucureşti, Agrocomerţ Holding SA Timişoara, CIT Grup SRL Timişoara, Metcon SRL Iaşi, Luxman SRL Cluj Napoca, Simt Industry SRL Craiova, Kreativ SRL Satu Mare, BHS Innovation SRL Buzău şi ING Bank.

Inculpaţii s-au folosit, în activitatea infracţională, şi de o altă societate, cu sediul în Bucureşti.

Trebuie precizat faptul că doar 28 dintre societăţile înşelate s-au constituit părţi civile în dosar.

Citit 8114 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.