Deputatul Bacalbaşa, amendat pentru discurs de ură

Deputatul Bacalbaşa, amendat pentru discurs de ură
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru două declaraţii făcute în plenul Camerei Deputaţilor şi la un post de televiziune din Galaţi. Potrivit comunicatului de presă al CNCD, ambele constituie discurs de ură şi depăşesc limitele libertăţii de exprimare.

Primul derapaj pentru care Bacalbaşa a fost sancţionat s-a petrecut pe 29 august, în plenul Camerei Deputaţilor, când Bacalbaşa i-a spus deputatului USR Stelian Ion că este „untermensch” („om inferior”) - termen utilizat de nazişti pentru populaţia non-ariană (evrei, romi şi slavi): ”Totuşi, eu nu înţeleg să suport şi să admit mârlănia unui individ care, pentru mine personal, este Untermensch - că tot avem preşedinte german, şi care vorbeşte, după ce am votat eu şi colegii mei, despre decizii ruşinoase”. Colegiul director al CNCD a decis că declaraţia lui Bacalbaşa constituie discriminare şi discurs de ură, prin utilizarea unei sintagme cunoscute ca fiind parte a limbajului liderilor fascişti.

De asemenea, au fost sancţionate declaraţiile pe care deputatul PSD le-a făcut, în februarie 2019, la un post de televiziune din Galaţi. După ce a afirmat că „poporul german, până în 1970, în proporţie de 70 la sută, era prohitlerist” a revenit la politica actuală: ”M-a bucurat când discuţia dintre doamna Dăncilă cu Fuhrerul feminin al Germaniei actuale, Frau Merkel, care controlează toată politica Europei prin fake-uri, partide false, care toate sunt din PPE, adică etnic poate non-germane, dar servind interesele strict ale acestei ţări şi n-a cedat doamna Dăncilă. Dacă vrei, este un răspuns şi pentru numitul Klaus Werner”. Toate acestea au fost considerate de CNCD discurs de ură, prin culpabilizarea colectivă a unei comunităţi pentru faptele regimului nazist, respectiv, prin etichetarea ca nazişti a liderilor comunităţii în cauză.

Amenda a fost decisă cu unanimitate de voturi.

Ar mai trebui spus că, din păcate, după apariţiile excentrice la televizor costumat în Spiderman sau cu turban de Suleiman, Nicolae Bacalbaşa şi-a câştigat o tristă celebritate prin declaraţiile controversate şi gesturile obscene făcute în Camera Deputaţilor. În anul 2017, el a fost suspendat din PSD timp de şase luni, din cauza limbajului vulgar folosit la tribuna Parlamentului.

Citit 6184 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2019 20:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.