BREVIAR JURIDIC | Obligaţia de întreţinere între soţii divorţaţi

BREVIAR JURIDIC | Obligaţia de întreţinere între soţii divorţaţi
Obligaţia de întreţinere poate exista şi între foştii soţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de divorţ sau la data eliberării certificatului de divorţ (în cazul divorţului pe cale administrativă ori prin procedură notarială), obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

Prin excepţie de la regula de mai sus, această obligaţie de întreţinere poate exista şi între foştii soţi, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Astfel, Codul civil prevede că soţul divorţat are dreptul la întreţinere de la fostul soţ, dacă se află în stare de nevoie din cauza unei incapacităţi de muncă (totală sau parţială) apărută înainte sau în timpul căsătoriei.

De asemenea, soţul divorţat are dreptul la întreţinere şi atunci când incapacitatea de muncă apare în termen de un an de la data desfacerii căsătoriei, însă numai dacă este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria (de ex., în cazul fostei soţii, o incapacitate determinată de naşterea unui copil).

Dacă divorţul este pronunţat din vina exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de întreţinere de la fostul soţ decât timp de un an de la data desfacerii căsătoriei.

În toate cazurile, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea fostului soţ îndreptăţit la întreţinere.

Cuantumul întreţinerii pentru fostul soţ este de până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata acesteia, în raport cu mijloacele sale materiale şi cu starea de nevoie a celui care o cere.

Starea de nevoie se apreciază în funcţie de condiţiile de viaţă pe care soţul respectiv le-a avut în timpul căsătoriei, nu prin raportarea la condiţiile minime de supravieţuire.

Această întreţinere stabilită pentru fostul soţ, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu poate depăşi jumătate din venitul net al soţului obligat la plată.

Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului acestora, la termenele stabilite prin hotărâre judecătorească.

De menţionat că obligaţia de întreţinere între foştii soţi poate fi cerută în timpul procesului de divorţ sau, ulterior, pe cale separată.

Cererea de chemare în judecată se soluţionează de judecătorie şi este scutită de taxa de timbru.

Citit 1801 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.