Câştiguri substanţiale însuşite de traficanţi. O victimă putea produce o mică avere într-o lună

Câştiguri substanţiale însuşite de traficanţi. O victimă putea produce o mică avere într-o lună
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Inculpaţii trimişi în judecată de procurorii DIICOT şi-au început activitatea încă din anul 2008, anchetatorii reuşind să o identifice pe una dintre primele fete traficate. Este vorba despre o tânără, care, la vremea respectivă, avea doar 19 ani. Aceasta, susţin procurorii, a fost recrutată de inculpatul Dănuţ Braşoveanu şi traficată ajutorul moral şi material al lui Valentin Jarcă, Ştefan-Ionuţ Cujbă, Lorinel Mihai, Adrian Tudoraşcu, Florica Jarcă şi Iulian-Neculai Apostu, dar şi a celorlalţi inculpaţi din dosar.

Tânăra, acum în vârstă de 30 de ani, a fost citată la audieri, însă atunci când a ajuns în faţa anchetatorilor a făcut tot posibilul să îl apere pe Dănuţ Braşoveanu. "Martora a decis să se prezinte la audiere, pregătită să se proclame concubina inculpatului Braşoveanu Dănuţ zis "Dani" şi să releve doar amănunte care puteau fi în măsură să uşureze situaţia juridică a acestuia, măcar din perspectiva activităţii infracţionale care o viza pe ea. A precizat că este dispusă să dea declaraţie în calitate de martor doar cu privire la celelalte persoane implicate în dosar, în măsura în care susţinerile sale nu îl privesc pe concubinul său", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT.

În timpul audierilor, tânăra le-a povestit anchetatorilor că şi-a cunoscut concubinul în anul 2008 şi că de atunci au o relaţie neîntreruptă, că au locuit efectiv împreună în casa pe care acesta o deţinea împreună cu mama sa. Asta până în anul 2015, când ea şi-a cumpărat un apartament în municipiul Galaţi. "Întrebată fiind despre bunurile imobile şi mobile pe care le-a achiziţionat în timp, împreună cu inculpatul Braşoveanu Dănuţ, în virtutea relaţiei de concubinaj pe care o aveau din anul 2008, martora a afirmat că nu au făcut astfel de achiziţii, «am fost pur şi simplu într-o relaţie, având viaţă socială împreună»”, se mai arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată.

Prostituţie în virtutea relaţiei de iubire

În faţa anchetatorilor, femeia a recunoscut că, încă dina nul 2009, a practicat prostituţia în mai multe state din Europa, precum Austria, Elveţia, Belgia, Slovenia, Anglia şi Spania. "A precizat că, în toate ţările menţionate, a practicat prostituţia în locuri special amenajate, cum ar fi case de toleranţă de tip bordel, saune sau cluburi de noapte unde era tolerată activitatea de prostituţie", mai reţin anchetatorii.

Dependentă de cel care a recrutat-o, femeia a nu a putut spune câţi bani a câştigat din practicarea prostituţiei, dar că de-a lungul timpului a folosit serviciile de transfer monetar pentru a trimite bani în ţară, în special inculpatului Braşoveanu Dănuţ. "În perioada 2010-2014 şi o singură dată în 2017, martora a transferat inculpatului Braşoveanu Dănuţ sumele 12.539 EUR, 5.130 GBP şi 1.105,09 CFH, cele mai mari sume de bani fiind transmise inculpatului recrutor direct de martoră atunci când venea în România sau prin intermediul unor interpuşi", susţin procurorii.

Iubirea, mai presus de orice

În urma audierii martorei, anchetatorii au reuşit să stabilească faptul că aceasta a decis să rămână alături de concubinul ei, statut neasumat însă şi de inculpatul Braşoveanu, chiar şi după ce a aflat că mai sunt şi alte fete care i-au căzut acestuia în plasă. "Probele administrate în cauză au stabilit faptul că martora a decis să rămână lângă inculpat chiar şi după ce a aflat de existenţa altor victime de a căror vulnerabilitate inculpatul a profitat, în primul rând pentru că era cea mai veche dintre iubitele inculpatului şi, în al doilea rând, pentru că şi-a alimentat permanent speranţa că acesta va rămâne într-un final doar cu ea", se menţionează în rechizitoriul procurorilor.

Inculpatul se folosea de orice mijloace pentru a o ţine pe martoră lângă el, profitând de faptul că aceasta era îndrăgostită, pentru a nu pierde banii pe care ea îi câştiga. "De fiecare dată inculpatul reuşea să o umilească, să-i ştirbească respectul de sine ("eşti o retardă de care trebuie să-ţi fie scârbă"), conştient fiind de faptul că acest tratament avea să o convingă pe martoră să-i rămână alături, să o convingă că nu are pe ce alt drum să apuce şi să o convingă că nu ar fi putut să facă altceva decât să practice prostituţia", arată anchetatorii.

Din probele administrate de procurorii DIICOT a rezultat faptul că tânăra a fost supus exploatării timp de mai bine de zece ani,  concubinul ei câştigând de pe urma ei o mică avere. "Martora a fost supusă exploatării, inculpatul profitând de peste 400.000 EUR (coroborând mijloacele de probă administrate în cauză s-a concluzionat că martora a obţinut în medie aproximat 4.000 euro pe lună"), se mai arată în dosarul trimis de procurori Tribunalului Galaţi.

Acesta este doar una dintre zecile de fete traficate de membrii grupării infracţionale, care, spun anchetatorii, au câştigat aproximativ cinci milioane de euro.

Speranţa vieţii de familie

Anchetatorii au arătat în cuprinsul rechizitoriului trimis instanţei de judecată faptul că traficanţii reuşeau să le inducă fetelor ideea că "situaţia în care se afla va fi una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii sau ca să îşi cumpere o locuinţă/ casă/ maşini sau chiar ca să se căsătorească".

În timp, unele dintre victime au înţeles că acestea erau doar minciuni, scopul final al membrilor grupării fiind acela de a strânge bani de care să se folosească la un moment dat, fiecare dintre ei. "«Iubirea» pe care au oferit-o traficanţii recrutori a fost una condiţionată de diverse favoruri pe care victimele le făceau deoarece scopul final al traficanţilor era acela de a face bani, de a obţine diverse foloase materiale. Victimele au fost convinse că dovedesc iubirea faţă de traficanţi doar dacă "se dăruiau" muncii şi obţineau profituri mari, manipularea fiind atât de puternică încât unele tinere au avut permanent aşteptări emoţionale în a rămâne cu iubitul traficant", mai arată anchetatorii.

Pentru a-şi atinge scopul, traficanţii nu îşi arătau de la început comportamentul violent, acesta fiind folosit abia după ce fetele deveneau deja dependente de inculpaţi.

CITEȘTE ȘI: Cum ajungi, din iubire, prostituată în Europa de Vest

Citit 15264 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.