Cum ajungi, din iubire, prostituată în Europa de Vest

Cum ajungi, din iubire, prostituată în Europa de Vest
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un caz de trafic de persoane şi au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane.

Este vorba despre Valentin Jarcă, Dănuţ Braşoveanu, Ionuţ Ştefan Cujbă, Lorinel Mihai, Florica Jarcă, Adrian Tudoraşcu, Maria Ecaterina Ţîru, Iulian Neculai Apostu, Silviu Gabriel Andrabulea, Valentin Gabriel Tulea, Andrei Alexandru Vultur, Georgeta Mihai, Mioara Braşoveanu, Mărioara Tudoraşcu şi Angelica Vultur, care sunt acuzaţi, printre altele, de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, trafic de persoane şi proxenetism.

Aceştia au ajuns pe mâna anchetatorilor gălăţeni după o amplă acţiune organizată la o competiţie de box din Deva, parte din inculpaţi fiind săltaţi de mascaţi chiar de pe stradă. Deşi iniţial o parte dintre aceştia au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, o decizie a Curţii de Apel Galaţi a stabilit ca doar primii patru să fie plasaţi în arest la domiciliu, restul fiind fie sub control judiciar, fie lăsaţi în libertate. Asta în ciuda faptului că inculpaţii se ocupau cu racolarea fetelor şi obligarea acestora la practicarea prostituţiei, în ţări precum Italia, Spania, Germania, Austria, Marea Britanie sau Olanda. Mai mult, unii dintre ei mai au şi alte dosare penale pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

"Coagularea grupării infracţionale s-a făcut pe baza afinităţilor familiale şi personale, care au generat apartenenţa la un grup cu aceleaşi preocupări, majoritatea membrilor grupării făcând obiectul unor alte investigaţii penale, ca urmare a comiterii altor infracţiuni sau unor infracţiuni similare, cu scopul de a îngreuna reacţia autorităţilor în depistare şi destructurare, dar şi pentru a menţine câştigurile în posesia unui grup cât mai restrâns de persoane", se arată în rechizitoriul ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi.

Alcool, bătăi şi droguri

În timpul anchetei, procurorii DIICOT Galaţi au reuşit să identifice o parte dintre victimele grupării infracţionale. În urma audierii fetelor obligate să se prostitueze, anchetatorii au aflat că acestea erau tratate ca nişte mărfuri, erau obligate să consume alcool şi droguri, iar atunci când nu se supuneam erau bătute. "Traficul poate fi clasificat în funcţie de natura abuzivă a actelor exercitate asupra victimelor de către traficanţi şi care au vizat: aspectul social - abuz psihologic, fizic, supravegherea pentru împiedicarea deplasării ori liberei circulaţii a victimelor, lipsa puterii de decizie, obligarea de a consuma alcool şi droguri, avort forţat, forţarea victimei să-şi recruteze la rândul ei rudele sau prietenii, care a condus, în mod practic, la dezumanizarea şi desconsiderarea victimelor", arată procurorii.

Dragoste împletită cu frică

Ţinând cont că au trecut prin clipe de groază, multe dintre victimele grupării au refuzat să ofere detalii despre ceea ce au păţit, temându-se că vor avea de suferit şi în viitor. "Unele dintre victimele traficate au ales fie de ruşine, fie din teama de a nu mai avea linişte şi acces în anumite localităţi şi locaţii, să nu facă cunoscută exploatarea sau să o îmbrace sub forma proxenetismului, perpetuând astfel starea de victimă", susţin anchetatorii.

De asemenea, o parte dintre victime au ales să nu vorbească cu anchetatorii, pentru că erau îndrăgostite de inculpaţi, aceştia folosind ca metodă de recrutare doar metoda "loverboy". "Din nevoia de conservare a integrităţii mentale, câteva dintre victimele din prezenta cauză şi-au fabricat realităţi false, în interiorul cărora au normalizat situaţia dramatică pe care au trăit-o şi o trăiesc, pentru a putea supravieţui, atribuindu-şi ipostaze imaginare: iubită a traficantului, participant voluntar în situaţia de exploatare, pe care o transformă într-o situaţie firească (ex. "banii se câştigă greu, prin muncă şi sacrificii", "e mai bine cu el" (n.n. - traficantul iubit), alţii sunt mult mai răi..." etc.", se mai arată în rechizitoriul trimis la instanţă.

Astfel, se poate lesne înţelege că fetele care au trecut prin aceste experienţe traumatizante vor rămâne cu sechele pe viaţă, chiar dacă, la un moment dat, cei care le-au forţat să se prostitueze vor ajunge după gratii.

Membri fondatori şi prietenii lor

Actele de urmărire penală efectuate de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupului organizat a demarat, cu cea mai mare probabilitate, în anul 2010 (iniţial cu ţări de destinaţie Spania şi Italia). Anchetatorii susţin că, iniţial, din gruparea infracţională făceau parte: Valentin Jarcă, Ştefan-Ionuţ Cujbă, Dănuţ Braşoveanu, Florica Jarcă, Lorinel Mihai şi Adrian Tudoraşcu.

Datorită creşterii "nevoilor" financiare ale membrilor grupului infracţional organizat şi a dezvoltării "pieţei de desfacere" în alte ţări, celor menţionaţi anterior li s-au alăturat Maria-Ecaterina Ţîru, Iulian-Neculai Apostu şi Silviu-Gabriel Andrabulea.

"Probele administrate în cauză au făcut dovada că, ulterior constituirii grupării infracţionale, după aderarea şi sprijinirea de către cei menţionaţi, fie în procesul de exploatare a victimelor, fie în procesul de spălarea banilor, fiecare dintre inculpaţii recrutori au fost ajutaţi material şi moral de către: Mihai Georgeta (mama inculpatului Mihai Lorinel), Tudoraşcu Marioara (mama inculpatului Tudoraşcu Adrian zis "Briga"), Braşoveanu Mioara (mama inculpatului Braşoveanu Dănuţ zis "Dani")", se arată în rechizitoriul procurorilor.

CITEȘTE ȘI: Câştiguri substanţiale însuşite de traficanţi. O victimă putea produce o mică avere într-o lună

Citit 38959 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2019 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.