Şapte ani închisoare pentru că a furat ţigările din sediul IPJ

Şapte ani închisoare pentru că a furat ţigările din sediul IPJ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Judecătorii Tribunalului Galaţi au pronunţat prima decizie în dosarul privind furturile de zeci de mii de pachete de ţigări de la Camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Galaţi. Cazul, făcut public în august 2018, îi avea ca protagonişti pe un controlor vamal, un şef al Biroului vamal şi un agent de poliţie. După ce au făcut cercetări, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată doar pe controlorul vamal Sorin Camil Niţă, faţă de ceilalţi doi fiind continuate cercetările. Alături de Niţă au mai fost trimise în judecată trei femei, una dintre ele fiind chiar iubita controlorului vamal.

Sorin Niţă şi cele trei femei, Mirela Mocanu, Maria Avădanei şi Margareta Bîldigău, au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată. După câteva luni de judecată, magistraţii gălăţeni au decis şi ce pedepse li se cuvin celor patru inculpaţi.

Cinci infracţiuni, cinci pedepse

Aşadar, în urma cercetării judecătoreşti, Sorin Camil Niţă s-a ales cu o pedeapsă de şapte ani închisoare şi cu mai multe drepturi suspendate. Pedeapsa de şapte ani a rezultat după contopirea pedepselor aplicate inculpatului, respectiv cinci ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cinci ani pentru contrabandă calificată în formă continuată, un an pentru fals material în înscrisurile oficiale în formă continuată, un an închisoare pentru fals intelectual şi un an închisoare pentru uz de fals în formă continuată. 

Judecătorii gălăţeni au condamnat-o şi pe iubita lui Niţă, Mirela Mocanu, acesta primind o pedeapsă de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi Maria Avădanei, care a fost acuzată de constituirea unui grup infracţional şi contrabandă calificată, aceasta urmând să stea după gratii în următorii şase ani. Tot şase ani trebuie să stea după gratii şi Margareta Bîldigău, căreia i s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional şi contrabandă calificată.

Prejudiciu acoperit

Instanţa de judecată a constat că prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost acoperit prin restituire, dar judecătorii gălăţeni au decis să confişte de la cei patru banii obţinuţi prin vânzarea ţigărilor. „Dispune confiscarea de la inculpaţii Niţă Sorin-Camil, Mocanu Mirela, Avădanei Maria şi Bîldigău  Margareta a sumei de câte 217.610 lei de la fiecare inculpat în parte, sumă obţinută prin valorificarea ţigărilor”, se arată pe portalul instanţei de judecată. Pe lângă această sumă, fiecare inculpat în parte trebuie să plătească şi câte 7.500 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Totodată, magistraţii au menţinut şi măsura arestului preventiv dispus faţă de Sorin Camil Niţă şi au dispus „deducerea din pedeapsa aplicată acestuia perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu 20 august 2018 la zi”.

Sentinţa pronunţată de judecătorii Tribunalului Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de fiecare dintre cei patru inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT. Dacă se va face apel, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, unde se va pronunţa decizia definitivă.

Sentinţe falsificate

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, care au explicat faptul că grupul infracţional a fost pus la cale, în mai 2017, chiar de controlorul vamal, care cunoştea care este procedura de preluare a ţigărilor de la Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Galaţi. ”În vederea preluării cantităţilor de ţigarete de contrabandă, din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, au fost plăsmuite şi utilizate un număr de şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată precum şi un număr de şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii”, reţin procurorii DIICOT.

Citit 9986 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.