Un traficant de droguri se plimbă liber

Un traficant de droguri se plimbă liber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acţiune din 2007, finalizată parţial în 2010 * 12 ani de închisoare * Canabisul a fost distrus şi banii confiscaţi * Firmă din Galaţi folosită pentru acoperire *

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au luat şi ei o decizie în cazul lui Adrianus Bierhuizen, cetăţean olandez cu reşedinţa în municipiul Galaţi, după ce acesta a atacat sentinţa dată la Tribunalul Galaţi. 

Olandezul a fost condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare  pentru trafic ilicit de droguri de risc, trafic internaţional ilicit de droguri de risc, constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor menţionate mai sus, fapte aflate în concurs.

Adrianus Bierhuizen a fost arestat începând cu  30 noiembrie 2007, dar a fost pus în libertate de judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi în martie 2008.

De atunci, el se plimbă liber prin oraş, nu are voie să părăsească localitatea, şi se va mai plimba încă până când decizia judecătorilor va fi definitivă şi irevocabilă. 

Dar, până acolo, mai e cale lungă, iar singurii care pot lua decizia finală sunt judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii Curţii de Apel au păstrat aceeaşi sentinţă, au fost de acord cu cheltuielile de judecată în valoare de 6.000 de lei, au acceptat ca cele 14.732,4 grame de canabis să fie distruse, iar suma de 79.000 de euro confiscată de la inculpat să ajungă la statul român, aşa cum s-a decis iniţial.

Dar, conform noii decizii luate la instanţă, Adrianus Beirhuizen va primi înapoi bunurile confiscate la percheziţie (calculatorul, telefonul mobil, CD-uri şi alte lucruri ridicate din casa olandezului).

În cazul în care şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va rămâne aceeaşi sentinţă, după ce va ieşi din puşcărie, timp de 6 ani, olandezul nu va putea alege sau fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi nici nu va avea  dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Mai mult decât atât, Adrianus va fi expulzat din România atunci când va ieşi din închisoare, dacă va ajunge totuşi după gratii.

Povestea drogurilor

Conform rechizitoriului procurilor DIICOT, în cursul anului 2007 Adrianus Bierhuizen a constituit, împreună cu învinuiţii Van Der Zon Nicolaas Petrus, Broere Nicolaas şi alţii, un grup infracţional organizat în scopul transportării cantităţii de 1.172 de kilograme de cannabis, drog de risc, din Africa de Sud către Olanda, cu tranzitarea României.

Misiunea  olandezului în cadrul acestui grup consta în asigurarea intrării cantităţii de droguri respective pe teritoriul României, disimulată sub aparenţa unui import legal de bunuri, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea documentelor prevăzute de lege în acest scop, activitatea fiind desfăşurată chiar prin intermediul unei societăţi cu sediul în Galaţi, în cadrul căreia Bierhuizen are calitatea de asociat unic.

Ulterior, inculpatul urma să expedieze drogurile ce proveneau din Africa de Sud, în Olanda. În urma investigaţiilor, s-a aflat că drogurile urmau să fie expediate într-un container din Africa de Sud spre România, pe o rută ocolitoare, cu escală în Portul Antwerpen-Belgia, unde, de altfel, containerul a fost descărcat la data de 7 noiembrie 2007.

Containerul a fost transportat către România, de către autorităţile belgiene, sub supraveghere, după ce o parte din cantitatea iniţială de droguri a fost descărcată în portul belgian.

Cum au ajuns în România?

Pe 28 noiembrie 2007, a sosit, în Portul Constanţa Sud, nava maritimă la bordul căreia se afla containerul care conţinea 16 lăzi din lemn şi zece pacheţele cu cannabis.

Potrivit anchetatorilor, Bierhuizen urma să fie recompensat de către ceilalţi membri ai reţelei de traficanţi cu suma de 200.000 de euro (din care a primit efectiv 79.000 de euro) pentru  introducerea drogurilor pe teritoriul ţării noastre şi  expedierea lor.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că olandezul a făcut parte în mod activ din grupul infracţional organizat, coordonat de către învinuitul Van Der Zon, acesta fiind la rândul său coordonat de către alţi traficanţi de droguri neidentificaţi din Africa de Sud, dar a căror existenţă şi participare rezultă de asemenea din actele dosarului.

La momentul respectiv, procurorii apreciau că acest caz reprezintă cea mai complexă acţiune soluţionată în cursul anului 2007 de către autorităţile judiciare româneşti. Rămâne de văzut cum şi când va fi finalizată cauza.

Foto: internet

Citit 960 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.