Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
3 comentarii

Un document emis, duminică, după o videoconferinţă cu Ministerul Sănătăţii, de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a stârnit un adevărat război între autorităţile din Galaţi şi Brăila. Documentul, deşi unul cu caracter intern, a fost dat publicităţii, iar de aici au apărut şi supărările. Ba mai mult, cea care a semnat actul a început să primească ameninţări cu moartea, în ciuda faptului că totul a pornit de la o recomandare a Ministerului Sănătăţii şi nu era un lucru cert, ci doar un scenariu de lucru.

Mai exact, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a trimis către instituţia similară din Brăila un document prin care se propunerea, ca scenariu de lucru, ca bolnavii de coronavirus să fie trataţi în spitalele din Brăila, iar toţi ceilalţi pacienţi din judeţul vecin să fie transferaţi la unităţile medicale din Galaţi. Acesta a fost motivul pentru care spiritele s-au inflamat, iar autorităţile din Brăila au respins, categoric, această propunere. "Decizia Consiliului Judeţean Brăila, a celor două spitale, Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pneumo, estre că nu acceptăm decizia DSP Galaţi. În momentul de faţă, noi avem pregătite trei planuri în ceea ce priveşte toată această strategie de tratare a pacienţilor cu COVID-19. O să înaintăm şi în scris, DSP Brăila ştie punctul de vedere al spitalelor, noi o să transmitem la DSP Brăila, iar ei vor trimite la DSP Galaţi şi celorlalte instituţii abilitate", a explicat Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila.
Dacă preşedintele CJ Brăila a fost categoric în a refuza propunerea DSP Brăila, prefectul din judeţul vecin a explicat că, până la urmă, decizia finală o va lua Ministerul Sănătăţii. Tocmai de aceea, autorităţile brăilene susţin că vor trimite părerile tuturor specialiştilor către minister, ba chiar că vor informa autorităţile de la nivel central despre faptul că există posibilitatea ca atât bolnavii cu coronavirus, cât şi cei fără acest virus să fie trataţi în spitalele din Brăila. "Eu am spus că sunt situaţii în care trebuie să căutăm soluţii comune. Specialiştii vor găsi, sub îndrumarea Ministerului Sănătăţii, cele mai bune soluţii. Transferul de sute, poate mii de pacienţi pe asemenea distanţă, într-un asemenea moment, în care încercăm cu toţii să limităm circulaţia, poate fi periculos. Sunt foarte multe argumente şi pro, şi contra, decizia va fi luată de Ministerul Sănătăţii, cel care, evident, are toate datele problemei şi gândeşte soluţii la nivel naţional pe acest subiect. În această situaţie, nu putem gestiona fiecare de capul lui. Noi ne exprimăm punctul de vedere cu argumente medicale, iar cei de la minister, în cunoştinţă de cauză, să ia cele mai bune decizii. Concluzia de astăzi este că, pe două, trei scenarii, gradual, în funcţie de evoluţia situaţiei, spitalele din Brăila sunt pregătite să gestioneze această criză. Vom comunica această hotărâre Ministerului Sănătăţii”, a explicat Cătălin Boboc, prefectul judeţului Brăila.
Din păcate, indiferent care va fi decizia luată de Ministerul Sănătăţii, situaţia creată de documentul semnat de Liliana Moise, directorul DSP Galaţi, este foarte gravă. Şi asta pentru că directoarea DSP a început să primească ameninţări cu moartea. "Sunt scenarii sau variante de lucru, care fac parte din această procedură, se cheamă scenarii de evoluţie a infecţiei cu noul coronavirus. Şi în scenariul 3 şi în scenariul 4 se discută despre aceste transferuri între spitale. Mai departe, cei care sunt în măsură să aprecieze sunt specialiştii în domeniul sănătăţii şi epidemiologii. Din păcate, doamna director Moise, care în urma videoconferinţei şi a consultării cu directorii spitalelor a transmis această adresă, a primit ameninţări, de duminică noapte, cu moartea, şi pe Facebook, şi acasă, şi pe telefon.  Noi, cei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care gestionăm această situaţie, o susţinem cu toate puterile noastre pe doamna Moise, este una dintre cele mai valorase resurse pe care o are judeţul Galaţi în lupta cu acest virus şi vom face tot ce ţine de noi ca doamna Moise să nu aibă nici un fel de probleme", ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

 

Citit 6333 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 14:29

3 comentarii

 • postat de IonV Miercuri, 25 Martie 2020 00:41 86.124.205.*** Link la comentariu
  0
  0

  Cu asemenea atitudini, "ba pe-a ma-ti" niciodata nu se va putea construi nimic viabil la nivelul celor doua comunitati. Si ce naiba sa poti construi cand in fruntea "revoltatilor" atatatori orgoliosi de neam prost braileni se afla un fost prim ministru???
  De ce oare Bucurestiul nu refuza bolnavi din toata tara, de ce Clujul, Timisoara, Iasiul, Targu Mures nu invoca asemenea motive puerile precum "marile autoritati brailene terentiene"??? Cati braileni nu vin la Galati cu probleme medicale, ii refuza cineva, sa-i trimita inapoi??? Haiducie braileana de doi bani, in spatele careia se ascunde teama pierderii unor scaune gras platite! Mi-e sila!

  Raportează
 • postat de George Marți, 24 Martie 2020 18:16 89.136.76.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sunteti chiar cu adevarat debili cei care vreti sa aduceti coronavirus in Braila oras care slava Domnului a scapat de Coronavirus. De ce vreti sa ne bagati fortat pe gat Coronavirusul? IDIOTILOR. Trasnferati la Timisoara cu elicopterul ca acolo se vindeca pe banda rulanda.

  Raportează
 • postat de Vasile T Marți, 24 Martie 2020 02:30 89.136.0.*** Link la comentariu
  4
  26

  Infantilism politic la primar si presedite CJ. Plus incompetenta, indolenta si lipsa de pregatire juridica si de management situatii de urgenta, a acelorasi. Sa nu constientizezi ca o astfel de decizie este in avantajul tau, asta demonstreaza. Poate chiar o recunoastere a unor valori si capacitati profesinoale medicale din Braila (care desigur ca nu au fost consultati)! Dar oricum politicul nu asculta de ratiunea si argumentele specialistilor. Altfel eram de mult zona metropolitana (ce este drept cu un singur primar, CL si CJ), multi atarnatori si lipitori de afise fiind trimisi la munca in functie de calificare, sau, necalificare! Da sunt brailean din nastere, stabilit in Galati prin natura activitatii profesionale!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro