Tâlharii din Galaţi, greu de băgat după gratii

Tâlharii din Galaţi, greu de băgat după gratii
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Trei tâlhării ai căror autori au fost prinşi au avut loc în judeţul Galaţi în ultimele zece zile, toate comise la ore de vârf, în locuri publice şi vizând femei, însă doar una a avut ca efect "scoaterea de pe piaţă" a infractorului. Ceilalţi doi suspecţi, prinşi de poliţişti la foarte scurt timp după comiterea faptelor, au fost apreciaţi ca "inofensivi" de procurorii şi respectiv judecătorii în faţa cărora au fost duşi în cătuşe, şi lăsaţi într-o stare de semi-libertate.

Cel care a avut ghinionul să ajungă în arest a fost individul de 35 de ani care a atacat o femeie de 77 de ani, în faţa unui bloc din Ţiglina 2, luni, 11 mai. La orele prânzului, pensionara a fost bruscată de bărbatul mult mai tânăr, care i-a smuls un cercel de aur din ureche şi s-a dus glonţ la o casă de amanet. Poliţişti Secţiei 2 l-au găsit acasă şi abia apoi au ajuns şi la amanetul unde bijuteria fusese plasată în schimbul unei sume de bani. Cu toate aceste dovezi, anchetatorii au reuşit să obţină arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a autorului cercetat acum pentru tâlhărie. Pentru aceleaşi fapte, dar apreciate ca "mai lipsite de pericol social", alţi doi tâlhari reţinuţi, unul pentru că a furat o sumă de bani şi unul, o pereche de ochelari dintr-un magazin, au fost, deocamdată, "sancţionaţi" cu măsuri preventive mai blânde. Individul de 26 de ani care luna trecută a atacat, ziua în amiaza mare, o femeie de 75 de ani, la Potcoava, smulgându-i din mână cei 500 de lei pe care abia îi scosese de la bancomat, şi care a fost prins repede numai pentru că un poliţist aflat în timpul liber a fugit după el, nici nu a mai ajuns în instanţă. Procurorii i-au dat control judiciar pentru 60 de zile, singurele "restricţii" ale suspectului fiind să se abţină de la rele şi să se prezinte regulat la poliţie. Un alt tâlhar, tot din Galaţi, dar aflat în vizită la Târgu Bujor, a bătut o vânzătoare dintr-un magazin din care furase o pereche de ochelari. Individul a fugit şi s-a ascuns în casa unor rude. A fost reţinut, dar a reuşit să îl convingă pe judecătorul în faţa căruia a fost dus cu propunere de arestare preventivă şi a scăpat doar cu un arest la domiciliu.

Capul plecat, sabia nu-l taie

Furtul însoţit de violenţe exercitate asupra unei persoane, aşa cum s-a întâmplat în toate cele trei cazuri descrise mai sus, se pedepseşte de actualul Cod Penal cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Legea enumeră o serie de circumstanţe de care trebuie ţinut cont în momentul în care magistratul are în faţă o propunere de arestare preventivă, menită să îl împiedice pe autor să comită noi fapte şi să apere siguranţa celorlalţi cetăţeni. Printre acestea, regăsim în art. 223 al Noului Cod de Procedură Penală că "Măsura arestării preventive poate fi luată (...) când inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori (...) inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare și, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului și a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică". Putem deduce, în situaţia în care, până în prezent, din trei tâlhării, doar una a fost considerată ca destul de gravă pentru o astfel de măsură, că aprecierea gradului de pericol social este o chestiune absolut subiectivă, aplicată discreţionar, probabil, de multe ori şi în funcţie de conduita hoţului la anchetă. Din păcate, adevăratul pericol se arată, cum s-a dovedit de nenumărate ori, ullterior, când autorii lăsaţi în libertate comit noi fapte, cu consecinţe înzecit mai grave penzru oameni şi siguranţa generală.

 

Citit 7725 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.