Cartel de droguri, destructurat la Galați

Cartel de droguri, destructurat la Galați
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Un bărbat şi o femeie au fost reţinuţi sub acuzaţia efectuare de operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată şi cu circumstanţe agravante. În acelaşi dosar mai este cercetată o femeie, care a fost plasată de procurori sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Afacerea cu substanţe interzise a fost pusă la cale în 2018, iar capii grupării infracţionale foloseau minori pentru a comercializa drogurile. Mai mult, în urma consumului substanţelor vândute ce către cei trei inculpaţi din dosar, mai mulţi tineri au ajuns la spital.

Traficul de substanţe psihoactive este din ce în ce mai des întâlnit, fiind o afacere ilegală, dar profitabilă. Din păcate, deși în ultimii ani s-a tot discutat despre modul periculos în care aceste substanţe afectează sănătatea, foarte mulţi tineri, chiar minori, cad în plasa traficanţilor şi ajung la unităţile de primiri urgenţe din spitale într-o stare destul de gravă. Aşa s-a întâmplat şi la Tecuci, acolo unde activau cele trei persoane cercetate în dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi.

Un adevărat cartel

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că cele trei persoane - Bianca – Andreea Chirilă, Zânica Trandafir şi Bogdan George Martin – au comercializat, în perioada octombrie 2018 – iunie 2020, aproximativ un kilogram de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive pe raza judeţelor Galaţi, Vrancea, Bacău, folosind şi minori pentru realizarea propriu – zisă a tranzacţiilor şi încasarea sumelor de bani de la consumatori.

Conform anchetatorilor, drogurile erau ascunse în locuinţele inculpaţilor, dar şi ale complicilor lor, dintr-un cartier al Tecuciului. „În incinta imobilelor, membrii grupării deţin importante cantităţi de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, destinate comercializării, pe care le distribuie chiar în zona în care locuiesc, după un mod de operare bine pus la punct şi bazat pe luarea a numeroase măsuri de siguranţă, similar celui al unui cartel de droguri”, susţin anchetatorii.

Pentru a se asigura că nu pot fi urmăriţi, membrii grupării vindeau drogurile doar persoanelor care se prezentau la porţile imobilelor în care aceştia locuiesc, fără a purta conversaţii telefonice. “Astfel, membrii grupării evită comunicarea telefonică, preferând să realizeze relaţionarea cu persoanele care achiziţionează substanţele susceptibile de a avea efecte psihoactive direct la imobilele pe care le deţin şi unde se derulează activitatea de distribuţie, ca o măsură de siguranţă, membrii grupării având astfel posibilitatea mereu să supravegheze zona în care locuiesc şi să evite orice depistare în flagrant ori desconspirare a activităţii infracţionale”, mai arată procurorii.

Totodată, anchetatorii au stabilit că cei trei inculpaţi vindeau substanţele interzise şi unor persoane din alte judeţe, care, la rândul lor, le comercializau către consumatori, extinzând astfel reţeaua de traficanţi.

Prinşi şi reţinuţi

În ciuda măsurilor de siguranţă pe care şi le-au luat, membrii grupării infracţionale au fost depistaţi de anchetatori, aceştia reuşind să strângă suficiente probe astfel încât să dovedească activitatea infracţională. Astfel, procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au efectuat trei percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Galaţi, Bacău, Vrancea şi Braşov, la imobilele folosite de cei trei inculpaţi din dosar. În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat documente şi medii de stocare, precum şi fragmente de substanţă vegetală mărunţită, conţinând cannabinoid sintetic.

La finalul percheziţiilor, procurorii i-au audiat pe cei implicaţi în dosar şi au decis reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Bianca – Andreea Chirilă, şi Bogdan George Martin, iar pe Zânica Trandafir au plasat-o sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a celor doi, explicând faptul că „consecinţele faptelor inculpaţilor au fost relevate de numărul mare de persoane care au ajuns să fie internate de urgenţă la spital din cauza efectelor consumului de substanţe psihoactive achiziţionate de la aceştia”.

Astfel, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO au pus capăt unei reţele, dar, din păcate, mai sunt mulţi alţii precum cei trei reţinuţi acum, iar substanţele comercializate de ei distrug sănătatea consumatorilor, care sunt din ce în ce mai tineri.

Citit 6603 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2020 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.