Curier juridic - Concediere în concediu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cititor ne roagă să scriem despre posibilitatea concedierii în timpul concediului. Cititorul nostru ne întreabă dacă poate fi concediat în timp ce este în concediu de paternitate.

Tatăl copilului nou-născut poate fi concediat în timpul concediului paternal! (Concediul paternal este concediul de 5 zile lucrătoare, acordat la cerere în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului.)

Codul muncii a omis să includă concediul paternal printre cazurile de suspendare a contractului individual de muncă pe parcursul cărora concedierea este interzisă.

Astfel, în art. 60 din Codul muncii se prevede interzicerea concedierii pe parcursul concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, pe durata concediului de îngrijire a copilului bolnav etc.

Nu însă şi pe perioada concediului paternal. Deci salariatul poate fi concediat în timp ce se află în executarea acestui concediu.

Preavizul scris

„Este obligatoriu preavizul scris (acea adresă către angajaţi) pentru concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului? Autorităţile de muncă spun că da, chiar dacă respectivul preaviz este trecut în decizia de concediere”, ne întreabă domnul Ştefan.

Este obligatorie preavizarea salariatului în temeiul art. 73 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Astfel, potrivit art. 73 din Codul muncii, persoanele concediate pentru inaptitudine fizică/psihică, pentru necorespundere profesională şi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.

Potrivit art. 74 alin. (2) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, durata preavizului este de 20 de zile lucrătoare. Coroborând cele două articole vom concluziona faptul ca angajatorul nu poate înceta contractul individual de muncă al unui salariat pentru motivele menţionate mai sus fără o perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare.

În situaţia în care societatea nu prezintă salariatului “formularul preaviz” se naşte următoarea întrebare: de unde reiese că angajatorul a respectat dreptul salariatului la preaviz dacă nu are semnătura acestuia de luare la cunoştinţă că se află în perioada de preaviz? Lipsa preavizului poate duce la anularea deciziei de concediere ca urmare a nerespectării procedurii de concediere.

Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege.

În concluzie, salariatul nu poate renunţa la dreptul la preaviz.

Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Citit 932 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.