Oancea. Ultima frontieră

Oancea. Ultima frontieră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nervozitatea, transpiraţia execesivă, tremurul mâinilor, clipitul des, semnul crucii făcut fără vreun motiv vizibil, religios, sunt tot atâtea semne că persoana care trece graniţa ascunde ceva * Vigilenţă, numele tău e Poliţia de Frontieră * Niciun foc de armă în direcţia statului vecin! * Şase moldovence şi un spaniol, imigranţii statorniciţi la Oancea, Sat European *

Oancea. Ultima frontieră. Aici începe Uniunea Europeană pentru cei din Est. Aici va fi, de la anul, limita spaţiului Schengen. Oancea, scrie pe indicatorul şui care avertizează că aici începe România europeană.

Drum de pământ, găini şi alte orătănii scurmă în ograda din spatele unui Dutyfree Shop cu aer de butic de bloc şi preţuri mici, case scăpătate, magazii de lut cu acoperiş (ecologic) de stuf, clădirea nouă, modernă, impecabilă a noii vămi – neterminată.

La fel şi varianta civilizată de acces spre frontieră, pentru că în UE trecerea graniţei nu se face prin buricul localităţii. Vântul suflă rece de la ruşi fluturând pe sârmă albiturile puse la uscat.

Peisaj pur românesc de UE. Şase basarabence şi un spaniol sărac s-au căsătorit şi stabilit aici, în Oancea, Sat European.

Poliţişti vigilenţi la porţile UE. O maşină cu număr de Brăila intră în ţară. Aşteptăm cuminţi ultimele formalităţi pentru a vizita Punctul de Control Trecere Frontieră Oancea.

Agent principal Mircea Scântei şi agent şef de poliţie Iulius Ilie sunt ghizii noştri la porţile Europei: Oancea, ultima frontieră, într-un Star Trek autentic românesc. 

Trafic moderat

Acordul privind micul trafic de frontieră dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României permite cetăţenilor care au domiciliul (de cel puţin un an) în localităţi de lângă frontieră, la 30-50 de kilometri, să circule în România, în perimetrul similar, fără viză, doar cu un permis valabil pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani.

Agent principal Scântei ne explică faptul că abia de la finele lunii martie începe efectiv eliberarea permiselor de trafic cetăţenilor moldoveni, de către consulatele româneşti.

Până la aderarea României la spaţiul Schengen, permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene. 

Pentru noi, românii, e suficient paşaportul valabil ca să trecem Prutul. Din cei care trec graniţa la noi, majoritatea sunt moldoveni, restul, 40 la sută cetăţeni UE.

„Traficul e scăzut pentru că noi nu avem control fito-sanitar şi camioanele trec în majoritate goale”, ne spun poliţiştii.

Vamă nouă, dar degeaba

Albă ca spuma laptelui, noua clădire a vămii râde în soare. A pagubă.

„Vama nouă trebuia să fie gata de mult. Noi sperăm anul acesta, în vară, să se finalizeze. Aparatura există, lucrarea e terminată în sine, dar se mai schimbă o balustradă, se mai dă un var”.

„Traficul nu e normal să fie prin mijlocul localităţii, ci lateral, de aceea s-a făcut varianta aceea”, ne explică agent principal Mircea Scântei. O şosea cu aer de autostradă zace neterminată şi melancolică.

Ca în filmele poliţiste

Un contrabandist a fost prins, deşi la primul control scăpase. Cum? Şi-a făcut cruce de îndată ce a trecut de controlul de rutină şi poliţiştii şi-au dat seama că e ceva în neregulă.

L-au oprit, verificat şi capturat. Scena am văzut-o într-un film din seria „B.D. în acţiune”.  Cum poţi să-ţi dai seama că e cineva e suspect, ascunde ceva?, îi întreb pe cei doi poliţişti.

„Din comportament, din gestică”, spune agent principal Scântei. „Tremură, transpiră, clipeşte des. Dar sunt unii care se comportă foarte normal chiar dacă ascund ceva.

Controlul se face la persoanele terţe amănunţit, nu ca la cele din UE, unde se face aleatoriu”, spune agent şef Iulius Ilie. Fireşte, nu-mi spun tot. E vorba şi de pregătire, intuiţie, fler, rutină....

Ţigările

În Dutyfree de Oancea, ţigările sunt la trei euro, preţ în stare să bage în sevraj un fumător împătimit. În acelaşi timp aflu că nu poţi trece graniţa cu mai mult de două pachete de ţigări:

„Contrabanda cu ţigări e considerată infracţiune de la valoarea de 20.000 de lei. Plafonul vamal admis este de două pachete -  40 de ţigarete”.

„Cine are mai multe, chiar pentru consum propriu, le abandonează în vamă”, îmi explică poliţiştii. Îi întreb de capturi record şi primesc cifre ameţitoare:  54.000 de pachete, 100.000. Ce bine că nu fumez!

Nu trage!

Povestea o ştiu de când eram studentă şi e absolut reală: Prin anii 60, un cetăţean a încercat să treacă Prutul şi a fost prins. „Organele” statului au decis reconstituirea.

Numai că fiind iarnă, imediat ce a intrat în apa Prutului, omul a dispărut în valuri. Ori s-a înecat, ori i-a stat inima. Speriaţi, miliţienii au început să tragă.

A ieşit scandal monstru. Nu era voie nici să îndrepţi arma, darămite să să tragi un foc de armă în direcţia marii noastre vecine şi prietene URSS. Ruşii ne-au acuzat că am încercat să introducem un spion pe teritoriul lor.

Aflu că nici acum nu e permis să tragi spre statul vecin. Dacă vreo maşină încearcă să forţeze graniţa, la pod e acţionat un antipneu. Odată ce-l calcă, nu mai mişcă din loc.

„Frontiera nu delimitează doar spaţiul terestru, ci şi pe cel aerian. Nu tragi cu arma peste frontieră pentru că ai violat spaţiul aerian al statului vecin”, mă lămuresc poliţiştii de frontieră.

„Suntem pregătiţi pentru securizarea frontierei, lucrăm deja conform normelor UE. Din 2011 intrăm în spaţiul Schengen şi 99 la sută suntem pregătiţi”, mă asigură oamenii legii.

Şi când te gândeşti cât de mult se chinuiau românii să intre în spaţiul Schengen înainte de integrare. Uite că acum o să avem Schengen la noi acasă.

Explicaţii foto:

1, 2 - peisaj pur românesc la porţile UE

3 - Control eficient.

4 - Noua clădire a vămii aşteaptă vremuri mai bune

Citit 2113 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.