S-a cerut în instanţă demolarea Amfiteatrului de la Liceul de Artă
Foto: Marian Calestru

S-a cerut în instanţă demolarea Amfiteatrului de la Liceul de Artă
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Sunt 13 ani de când autorităţile din Galaţi se bâlbâie în rezolvarea problemei terenului pe care a fost construit abuziv Amfiteatrul de la Liceul de Artă "D. Cuclin". Actualul proprietar, sătul să mai negocieze cu Primăria şi să nu se întâmple nimic, a dat administraţia locală în judecată, cerând să i se plătească chiria, inclusiv retroactiv, şi să fie demolată sala de festivităţi construită cu fonduri de la Banca Mondială.

Încă din 2007, de când clădirea de lângă Liceul de Artă "D. Cuclin" şi terenul aferent în suprafaţă de 1.681 mp, pe care se află construit şi Amfiteatrul, au fost retrocedate, autorităţile nu s-au grăbit să găsească o soluţie pentru această problemă. Între timp, în 2017, s-a schimbat proprietarul, iar acesta e hotărât să-şi facă dreptate, pentru că ofertele primite din partea Primăriei i s-au părut "ridicole şi bătaie de joc".
"Eu vreau să le vând terenul pe care se află terenul de sport, o bucată mare din curtea liceului şi sala de festivităţi, construită abuziv acolo, pentru că nu aveau act de proprietate. Aici e o chestie cu iz penal, noroc că cei care au făcut-o nici nu mai sunt printre noi. Am propus constant acelaşi preţ de 170 de euro pe metru pătrat, nu 140, cât vor să-mi dea ei. Apoi, le-am cerut teren la schimb, locul pe care Primăria s-a grăbit să construiască piaţeta şi parcarea de vizavi de liceu. Atunci am solicitat să mi se cumpere terenul. S-au întocmit comisii peste comisii, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Nu pentru că Primăria nu-şi permite să plătească banii respectivi, ci pentru că, nu se ştie de ce, nu se vrea", spune Iosif Mîrţ, actualul proprietar.
Dacă a văzut că nu se ajunge nicăieri cu negocierile, omul s-a adresat instanţei. Şi cum nu putea să ceară ca Primăria să fie obligată să cumpere terenul respectiv, a cerut demolarea clădirii construite abuziv şi plata retroactivă a chiriei care i s-ar fi cuvenit din 2017 până în prezent. "Până acum, Primăria îmi datorează 536.452 de lei, adică 15 lei chirie pe metru pătrat în fiecare lună. Procesul nu merge aşa bine, de un an de zile a fost mutat dintr-un complet de judecată în altul. S-a ajuns la patru complete. După care, Judecătoria şi-a declinat competenţa, pentru că valoarea ar fi fost prea mare, şi s-a trimis dosarul la instanţa superioară, la Tribunal. Aici vor trebui să dea un verdict. Cu cât se amână mai mult, se adună chiria neplătită. Deja s-au făcut peste 100.000 de euro în trei ani. Bănuiesc că nu vor vrea să se ajungă la dărâmarea Amfiteatrului, care a costat peste un milion de euro, vor fi nevoiţi să cumpere terenul, dar să şi plătească chiria din urmă. Aşa, valoarea se va dubla. Şi nu vor fi banii lui Pucheanu sau ai lui Stan, că problema trenează de pe vremea lui Stan, ci banii noştri, ai gălăţenilor", mai spune Iosif Mîrţ.

Primăria susţine că i-a trimis proprietarului o ofertă

Am solicitat şi Primăriei un punct de vedere, din răspunsul autorităților reieșind că evaluarea proprietății în chestiune a fost făcută de experți. "Proprietarul terenului a prezentat în 2018 trei oferte de preț pentru suprafețe diferite pe care domnia sa le deține la această adresă, respectiv terenul ocupat de sala de festivități, trotuarul de protecție și terenul de sport. Primăria a solicitat la rândul său o evaluare a terenului în discuție. Prețul stabilit de experți nu a fost însă agreat de proprietar. La începutul anului 2019, ținând cont de raportul de evaluare, Primăria a transmis atât o ofertă de cumpărare a terenului, cât și oferta privind închirierea terenului ocupat de sala de festivități și trotuar. Proprietarul nu și-a exprimat nici un punct de vedere în legătură cu aceste oferte și a acționat instituția în judecată, fapt pentru care se așteaptă acum hotărârea definitivă a instanței", se arată în comunicatul remis redacţiei de către Biroul de presă al Primăriei.

"Şi-au bătut joc de mine cu oferta de închiriere"

Proprietarul Iosif Mîrţ susţine însă că aşa-zisa ofertă a Primăriei i s-a părut ridicolă şi trimisă în bătaie de joc, de aceea nici n-a mai dat un răspuns, ci s-a adresat direct instanţei. "Cei care au evaluat terenul la 140 de euro metrul pătrat sunt de la o instituţie care aparţine Primăriei, e normal să stabilească ce preţ le convine lor. Eu nu vreau să vând sub preţ. Apoi, preţul propus de ei pentru închiriere este de 1,7 lei pe metru pătrat. Şi-au bătut joc de mine cu oferta de închiriere. Nici la Fileşti nu se închiriază terenul cu doi lei metrul pătrat! Mi-au spus că ei au o grilă şi că aşa închiriază Consiliul Local spaţiile de la unităţile de învăţământ. E treaba Consiliului Local cu cât închiriază spaţiul. Nu mă pot obliga pe mine să fac la fel. Dacă ar avea oameni care gândesc în Primărie, nu s-ar ajunge la asemenea situaţii. Eu sunt proprietar şi pe mine nu mă obligi să închiriez terenul cu doi lei. Vom aştepta decizia instanţei, probabil va veni peste doi-trei ani. Se vor mai tărăgăna lucrurile, dar sentinţa nu poate fi alta. Mi se va plăti chirie şi retroactiv, iar clădirea va trebui demolată. Iar atunci nu voi avea răbdare decât două zile, cel mult. S-a abuzat suficient de buna credinţă şi de răbdarea mea. De altfel, există o decizie definitivă în instanţă, prin care Primăria plăteşte deja chirie 12 lei pe metru pătrat pentru terenul de la Transurb, decizie pe care am pus-o şi eu la dosar", a mai precizat Iosif Mîrţ.

Citit 5315 ori Ultima modificare Duminică, 25 Octombrie 2020 00:20

6 comentarii

 • postat de impartial
  Duminică, 18 Octombrie 2020 17:14
  89.137.230.***
  Nu tin cu nimeni dar omul cam are dreptate. E proprietar. Daca s-a construit abuziv e problema unor penali. Stiti cine mai facea asa nu? Comunistii si bolsevicii..veneam..iti puneau piciorul pe grumaz si trebuia sa accepti. Astazi nu se mai poate asa ceva. Cel putin nu peste cadavrul proprietarului. Primaria nu poate face chiar ce vrea ca e ea atotputernica. Daca proprietatea mea pe piata valoreaza 100.000 euro sa spunem..nu poti tu sa vii si sa imi dai 60.000.
  Platesti pretul corec si e in regula. Faptul ca sunt banii nostrii? Ok dar cine a facut abuzul si golania nu s-a gandit? aia sa pleateasca nu cetatenii. Primarul PSD nicolae a murit dar altii sunt in viata. Justita trebuie sa isi faca treaba si sa fie corecta altfel nu mai e justitie.
  2
  2
  Raportează
 • postat de @Tofan Crina
  Duminică, 18 Octombrie 2020 14:56
  95.77.107.***
  Cred ca numarul majoritar de ''dislike-uri'' le-ati primit pentru eroarea gramaticala grosolana '' ve-ti '' in loc de veti. Sarmana Limba Romana!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Mihai
  Duminică, 18 Octombrie 2020 08:00
  86.124.200.***
  Eu cunosc piata imobiliara din Gl. 140 euro /mp este un pret rezonabil, mai ales pentru o suprafata mare, unde teoretic pretul scade pa masura ce creste suprafata. Este posibil ca acest pret sa fie cel din grila notarilor, situatie in care autoritatile nu au ce face. Proprietarul vrea ca sa se imbogateasca pentru o zona care nu mai este atat de frecventabila in ultimii ani. Dar cand este vorba de banul public, toti cred ca pot sa traga cat mai mult. Mai mult de atat, de vreme ce terenul a fost achizitionat in aceasta situatie de litigiu, de la bun inceput s-a urmarit valorificarea lui la preturi exorbitante. Ar trebui ca sa cunoastem care este pretul cu care actualul proprietar l-a cumparat de la cel anterior, ca sa vedem care este diferenta dintre pretul cu care l-a cumparat si cel pe care vrea ca sa-l obtina!
  4
  23
  Raportează
 • postat de TOFAN Crina
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 18:11
  46.97.176.***
  Donati acel teren pentru copiii Baletului si primaria sa va faca cetățean de onoare. Lăsați lăcomia ca nu luati nimic cand ve-ti pleca ....
  29
  19
  Raportează
 • postat de De dincolo Manzavinato
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 13:55
  84.117.41.***
  Iosif Mîrţ ar fi trebuit sa accepti oferta primariei
  nu uita ca exista si varianta exproprierii iar aici vei pierde cu siguranta.
  Daca ai sa citesti legea expropierii o sa te ingrozesti
  Conform art. 44 din Constituție, exproprierea se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, iar cel care urmează a fi expropriate trebuie să primească, înainte, o despăgubire echitabilă.
  Nu uita ca acea despagubire echitabila nu exista cand vine vorba de expertizari privind valoarea
  mai ales cand expertii sunt numiti de judecatori iar scopul expropierii poate avea scop public
  de interes local, judetean sau national.
  Ce s-ar intampla daca pe locul dumneavoastra s-ar construi un drum national, judetean sau local?
  Este adevarat ca legea va acopera cu despagubiri, dar despre ce despagubiri ar fi vorba.
  Dumneavoastra cereti iar statul va da cat considera el...
  Va sigur ca statul va castiga.

  Ce cereti dumneavoastra este exorbitant de mult mai ales ca nu contribuiti cu nimic
  pt igienizarea zonei.
  14
  34
  Raportează
 • postat de Un Gălățean
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 12:14
  188.24.199.***
  Se bâlbâie că se vrea și primăria nu vrea să plătească nșpemii de lei.
  9
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.