Galaţiul, strategic pentru traficanţii internaţionali de ţigări. 80 de milioane de euro din afaceri ilegale cu tutun (VIDEO)
Foto: ITPF Iaşi

Galaţiul, strategic pentru traficanţii internaţionali de ţigări. 80 de milioane de euro din afaceri ilegale cu tutun (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

40 de percheziţii în opt judeţe şi in municipiul Bucureşti au avut loc, joi dimineaţă, pentru probarea activităţii unei grupări internaţionale de traficanţi de ţigări din care fac parte români, ucraineni şi moldoveni. Prejudiciul creat prin fabricarea, transportarea şi vânzarea produselor din tutun, activităţi care ar fi avut loc în mai multe state membre ale UE este unul uriaş, ajungând, potrivit anchetatorilor, la 80 milioane de euro. Dosarul este instrumentat de DIICOT şi a fost deschis în urma a două anchete ale Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF). 

Persoane fizice şi firme sunt pe lista poliţiştilor de frontieră din Iaşi, cei care instrumentează amplul dosar, sub coordonarea procurorilor DIICOT. Vizate sunt nu mai puţin de opt judeţe şi Capitala, locuri unde membrii grupării formate din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni ar fi activat în ultimii ani, sub forma producerii şi comercializării ilegale de ţigarete. Conform raportului întocmit de inspectorii Oficiului European de Luptă Anti-fraudă, gruparea nu ar fi activat doar în România, ci în mai multe state membre ale UE, unde ar fi înfiinţat ateliere clandestine de fabricare a ţigaretelor, pe care le puneau ulterior în vânzare, creând astfel un prejudiciu total de 80 milioane de euro.

"Din cercetări, a reieşit faptul că, din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor, respectiv role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat, achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării erau transportate cu documente de transport false către state din Europa", se precizează într-un comunicat remis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Galaţiul, punct vizat

În România, gruparea şi-ar fi extins afacerile în opt judeţe, potrivit datelor deţinute de anchetatori, dar şi în Capitală. Galaţiul, alături de Bihor, Timiş, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu şi Braşov, se afla pe lista preferată de membrii grupări, unde aceştia şi-au dezvoltat afacerea care le-a adus profit de zeci de milioane de euro. 40 de percheziţii au avut loc joi dimineaţă la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane fizice, anchetatorii urmând să pună în aplicare 50 de mandate de aducere pentru persoane implicate în activitatea reţelei, la descinderi participând poliţişti de frontieră din structurile judeţene şi regionale şi jandarmi, cu suportul Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroului tehnic din cadrul DIICOT.

Percheziţii şi în străinătate

Cooperarea internaţională este esenţială în destructurarea grupării şi a probării activităţii acesteia, motiv pentru care la descinderile din România au participat și doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. De asemenea, spaţii din două state, unde există indicii că s-ar fi derulat o parte a afacerilor grupării, respectiv Ungaria şi Italia, urmau şi ele să fie vizate de percheziţii.

Citit 5081 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.