Afacerist din Galați, în centrul unui nou scandal penal. Corupție cu fonduri UE, la o fermă de porci

Afacerist din Galați, în centrul unui nou scandal penal. Corupție cu fonduri UE, la o fermă de porci
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Una dintre firmele afaceristului Neculai Prună este din nou în centrul unui scandal care a ajuns pe masa judecătorilor, după ce procurorii Anticorupție au stabilit o fraudă cu fonduri europene. Ferma de porci administrată de acesta ar fi atras fonduri nerambursabile de peste 260.000 de lei, după ce omul de afaceri ar fi depus acte neconforme cu realitatea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Galați. Prună mai este inculpat într-un dosar întocmit de procurorii anti-mafia, pentru o evaziune fiscală de 21 milioane de euro, aflat în judecarea Tribunalului Galați de aproape cinci ani.

Familia Prună este din nou în atenția justiției, la cinci ani după ce procurorii DIICOT făceau public rezultatul unei anchete ce viza o rețea de tip mafiot, cu 42 de inculpați, ce implica mai multe firme, care, prin inginerii contabile, ar fi înregistrat venituri injuste și ar fi creat un prejudiciu de circa 21.000.000 de euro.

De data aceasta, firma SC Suintest SRL Galați, sub care familia Prună administra o fermă de porci, face obiectul unei anchete finalizate de procurorii DNA Galați, care susțin că societatea ar fi beneficiat de fonduri europene în baza unor documente neconforme cu realitatea. Faptele imputate se întind pe o perioadă de cinci ani și au avut ca efect obținerea de peste 260.000 de lei de la APIA. Calitatea de inculpați o au, în dosarul ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galați, firma, prin administratorul ei, Neculai Prună, Marius Gabriel Prună, Sorin Nicolas Prună și Zamfira Coman.

"În perioada 2012-2017, în cadrul Măsurii 215 - "plăți pentru bunăstarea animalelor", administratorul SC Suintest SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false (deconturi justificative, avize, formulare de mișcare etc.), în scopul de a obține în mod injust ajutoare financiare europene acordate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și transport ale suinelor (porci). O parte din documentele depuse la APIA ar fi fost falsificate și puse la dispoziție fermierului de către ceilalți doi inculpați. Prin aceste demersuri ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 264.459 de lei", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Anticorupție, prin care cei mai sus menționați au fost trimiși în judecată.

Cu titlu de exemplu, procurorii au arătat că o parte din acele documente depuse pentru obținerea de fonduri ar fi atestat că porcii erau verificați și corespundeau din punct de vedere al sănătății pentru a fi scoși din fermă, cântăriți și transportați în vederea abatorizării. În realitate, aceștia erau dirijați pe jos de către salariații societății, de la fermă la abatorul amplasat în apropiere, contrar celor menționate în documentele care atestau transportul acestora cu mașini specializate. Faptele pentru care judecătorii vor trebui să stabilească vinovăția celor acuzați și, implicit, pedepsele aferente, sunt: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la această infracțiune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Citit 15215 ori Ultima modificare Joi, 11 Martie 2021 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.