17 tinere, seduse și „exportate” în Spania. Gălățeni într-o rețea interjudețeană de trafic de carne vie

17 tinere, seduse și „exportate” în Spania. Gălățeni într-o rețea interjudețeană de trafic de carne vie
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

O amplă rețea de proxeneți români, care opera în regiunea spaniolă Girona, a fost destructurată ca urmare a unei ample operațiuni a autorităților române în cooperare cu polițiștii din regat. 13 persoane din Giurgiu, București şi Galați, considerate membri ai grupării, sunt în vizorul anchetatorilor după ce, timp de patru ani, ar fi exploatat sexual 17 românce sărace sau aflate în situații dificile, pe care le-ar fi obligat să se prostitueze în Peninsulă. Cinci dintre suspecți au fost reținuți în România, iar alți doi, în Spania.

Rețeaua de proxeneți despre care fac vorbire polițiștii aniti-mafia de la noi ar fi avut originile în județul Giurgiu și ar fi început să opereze în 2017. Câțiva giurgiuveni și bucureșteni, cărora li s-au adăugat ulterior și gălățeni au început să racoleze tinere provenite din familii destrămate, cu situații financiare precare sau aflate în alte conjuncturi delicate, cu scopul precis de a le determina să meargă în Spania, pentru prostituție. Inițial, femeile nu bănuiau ce le așteaptă, crezând că racolatorii aveau cele mai bune intenții în ceea ce le privește.

"În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017-2021, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri, prin utilizarea metodei "Loverboy", au recrutat și determinat la practicarea prostituției, pe teritoriul Spaniei, mai multe persoane vătămate. Tinerele erau racolate din rândul celor cu o situație materială precară sau din rândul unor familii destrămate, lipsite de o atentă supraveghere. Inițial, membrii grupării le ofereau tinerelor sume de bani sau diverse cadouri pentru a le crea o stare emoțională de atașament sentimental față de aceștia și totodată a le crea "dependențe" față de acest stil de viață, astfel încât victimele erau dispuse a face orice le cereau inculpații", aveau să precizeze procurori DIICOT Giurgiu, după ce au descins în mai multe locații folosite de membrii grupării pe teritoriul României.

Totodată, polițiștii de la Crimă Organizată aveau să stabilească faptul că proxeneții se ocupau îndeaproape de transportul victimelor în Spania și înapoi, acasă, asigurându-le mijloace de transport și cazare, astfel încât acestea să nu aibă foarte multă libertate de mișcare. Anchetatorii vorbesc despre 13 indivizi din Giurgiu, București și Galați, cu vârste cuprinse între 24 și 43 de ani, care ar fi exploatat  pe teritoriul Spaniei 17 tinere cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani. Aceştia mergeau atât de departe, încât le obligau să "muncească" și pe cele care erau deja însărcinate.

Ocupații colaterale

14 percheziții au completat ancheta procurorilor și a polițiștilor care au lucrat la caz. Descinderile au avut loc în Giurgiu, București și Galați, și s-au finalizat cu reținerea a cinci persoane, dar și cu descoperirea de probe care indică faptul că gruparea mai avea și alte preocupări din sfera criminalității organizate.

"În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicate sisteme informatice, obiecte și metale prețioase, înscrisuri, substanțe susceptibile a fi droguri și bunuri utilizate la cântărirea, dozarea, ambalarea drogurilor sau utilizate la consumul acestora", de mai precizează în concluziile anchetatorilor.

Descinderi au avut loc, simultan, și în Spania, unde au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară și opt mandate de aducere, fiind reținute două persoane de cetățenie română. În cauză sunt continuate cercetările pentru constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism, spălare a banilor, trafic de minori, deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu și punerea la dispoziție a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri.

Citit 4940 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.