Respectarea drepturilor omului - la raport

Respectarea drepturilor omului - la raport
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un parlamentar gălăţean i-a explicat oaspetelui de ce suntem decalaţi * Felicitări pentru paşii făcuţi *

După întâlnirea, la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, cu  Christos Pourgourides, preşedintele Comisiei juridice şi pentru drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), raportor APCE pe probleme legate de implementarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, am aflat de la deputatul gălăţean Bogdan Ciucă (FOTO), membru al comisiei Camerei, că oaspetele a venit într-o vizită de documentare.

Şi nu numai ca să vadă la faţa locului cum se respectă drepturile omului în România, dar să ne şi felicite pentru paşii făcuţi de ţara noastră în domeniu.

Oaspetele european are astăzi în program întâlniri  cu şeful SRI, procurorul general al României, conducerea CSM şi cea a Înaltei Curţi de Casaţie. „Domnia sa a vrut să aibă astăzi discuţii cu câţiva dintre noi, de la Comisia juridică”. În final, europeanul va face un raport către Consiliul Europei despre cele constatate.

„Este un om realist – a constatat deputatul gălăţean. Mi s-a părut că priveşte foarte optimist lucrurile. Şi cunoştea eforturile făcute de România în domeniul legislaţiei privind drepturile omului. Acesta este unul dintre motivele pentru care a venit în România: să ne felicite! Dar doreşte şi să ne impulsioneze să mărim viteza”. 

Felicitarea vine însă comparând schimbările făcute în ultimii 20 de ani. „Cazul României  este un caz special şi particular: acum 20 de ani domeniul proprietăţii la noi era cu totul altfel decât în celelalte ţări din Europa. Persoana privată era discriminată în raport cu statul în privinţa proprietăţii”, i-a explicat juristul gălăţean Ciucă.

De aceea, încă sunt  foarte multe solicitări la Curtea Europeană, majoritatea în domeniul proprietăţii. Necazuri care au existat însă şi la alte ţări: oaspetele a dat exemplul Marii Britanii, care acum câţiva ani mai avea probleme la Curtea Europeană, inclusiv legate de dreptul la exprimare.

Pe viitor, se doreşte ca numai cazurile excepţionale să ajungă la Curte, restul să fie rezolvate local.  România are într-adevăr cele mai multe cauze la Curtea Europeană, ceea ce… măreşte însă, pe de altă parte, experienţa juriştilor români.

Ciucă i-a explicat oaspetelui european că  ţara noastră are un decalaj, paşii făcuţi în legislaţie începând abia din 1990. Avem probleme de legislaţie, dar şi de birocraţie, şi de resurse financiare - pentru a se putea aplica hotărârile privind despăgubirea foştilor proprietari este nevoie de fonduri.

România are o viteză acceptabilă a reformelor juridice, dar trebuie să o mărească, a fost concluzia discuţiilor de la Comisie. Care s-a prelungit cu un dejun de lucru, la care au luat parte şeful Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, deputatul gălăţean şi  câţiva specialişti români, am mai aflat de la Bogdan Ciucă.

Citit 548 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.