Mituitorii comisarului Petcu au primit condamnări cu suspendare. Primele sentințe în filiera dosarului "Șpagă la Permise"

Mituitorii comisarului Petcu au primit condamnări cu suspendare. Primele sentințe în filiera dosarului "Șpagă la Permise"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cinci condamnări definitive, pronunțate în baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției, au fost pronunțate de Tribunalul și respectiv Curtea de Apel Galați, în dosarele în care au fost cercetați o parte dintre cei care i-au dat bani și produse comisarului șef Mitică Petcu, de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Galați, pentru promovarea unor examene auto. Pedepse de 1,5 ani și, respectiv, 1,6 ani de închisoare cu suspendare au primit cinci inculpați cercetați de procurorii anticorupție, unul pentru dare de mită, iar alți patru, pentru cumpărare de influență.

Reținerea, anul trecut, a comisarului-șef Mitică Petcu, din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Galați, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, precum și a doi foști polițiști din cadrul IPJ, dar și a unui om de afaceri, a dus la descoperirea unei adevărate filiere prin care foloase necuvenite, reprezentate de bani și produse, ajungeau la ofițerul care avea puterea de a dispune, după preferințe, planificarea la examen peste rând și promovarea probelor de traseu de către candidații care își arătau "bunăvoința" în acest sens. Procurorii anticorupție au ajuns astfel la mai multe persoane care au dat mită în ultimii ani, prin persoane interpuse, care promiteau să intervină pe lângă ofițerul de la Permise și au stabilit că "atențiile" nu erau deloc neglijabile, ajungând, în unele cazuri, chiar și la 700 de euro pentru un singur candidat. Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în mai multe dosare conexe celui în care Mitică Petcu (ofițer la Permise), Gheorghe Oprea și Costică Ignat (foști ofițeri de poliție în cadrul IPJ Galați) și Cătălin Decianu (administrator de firmă), formulând acuzații de dare de mită şi cumpărare de influență. Cinci dintre inculpații vizaţi de probele adunate de ofițerii DGA au ajuns în situația de a-și negocia pedepsele. Astfel, conform achetatorilor, ei au primit pedepse sub limitele minime prevăzute de Codul penal pentru dare de mită și respectiv cumpărare de influență, pentru că au recunoscut că au dat șpagă pentru a-și rezolva problemele.

"Curtea de Apel Galați și Tribunalul Galați au dispus condamnarea definitivă la pedeapsa de 1 an și 5 luni închisoare, respectiv la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, în ambele cazuri cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către un inculpat, respectiv a infracțiunii de cumpărare de influență de către alți patru inculpați. De asemenea, față de inculpații condamnați pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, instanța de judecată a dispus și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor de a fi aleşi în funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat", ne-au declarat reprezentanții DGA - Serviciul Județean Galați. În plus, toți cei cinci condamnați vor trebui să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, într-o instituție publică sau într-o unitate de învățământ.

Ce au recunoscut condamnații

Persoana care a primit 1 an și 5 luni pentru dare de mită este singura care a interacționat direct cu comisarul-șef Mitică Petcu, făcându-i acestuia "o pungă de cadouri, conținând produse alimentare și cosmetice", pentru ca ofiţerul să verifice dosarul unei candidate care picase proba de traseu pentru permisul de categoria B şi să o reprogrameze peste rând, înainte de expirarea unui an de la absolvirea şcolii de şoferi. Ceilalţi patru condamnaţi au lucrat prin intermediari care îl cunoşteau pe ofiţerul de la Permise şi care, în schimbul unor sume de bani consistente, îşi oferise serviciile. Astfel, într-un caz, mituitorul a oferit intermediarului, care "avea intrare" la Mitică Petcu, suma de 700 de euro, majorată de la 600, pentru ca ofiţerul de la Permise să îi aranjeze o programare peste rând si promovarea traseului pentru permisul la categoria C. După ce examenul a fost trecut cu succes, banii au fost remişi, mituitorul promiţându-i intermediarului şi alţi bani, dacă acesta va interveni, în aceeaşi manieră, pentru obţinerea categoriei CE. Un alt caz i-a avut în centru pe o candidată la permisul pentru categoria B şi pe soţul acesteia. Aceştia au acceptat să îi dea unui intermediar 500 de euro, sumă stabilită de acesta din urmă, pentru ca ofiţerul Petcu să o programeze preferenţial şi să pună o vorbă bună pentru promovarea cu succes a probei de traseu. Conform anchetatorilor, banii ar fi fost plătiţi imediat după ce candidata-mituitoare a promovat examenul. Un alt caz, cu final nefericit, a avut drept miză 400 de euro, plătiţi tot de o candidată care a apelat la serviciile unui "intermediar" pentru același pachet de servicii: programare și promovare. De data aceasta, banii au fost plătiți în avans, dar pentru că mituitoarea nu a reușit nici așa să treacă examenul, intermediarul i-a restituit suma.

Citit 3650 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Mai 2021 07:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.