Judecătorii, ajutaţi de mediere

Judecătorii, ajutaţi de mediere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, a spus la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că există un proiect de modificare a legii pentru introducerea obligativităţii medierii pentru anumite speţe.

Secretarul de stat susţine că în 10 zile va fi finalizat un proiect de modificare a legii pentru introducerea obligativităţii medierii pentru anumite speţe în scopul degrevării instanţelor.

Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a spus că, deşi încrederea oamenilor în justiţie este scăzută, ei continuă să depună acţiuni în instanţă şi să se adreseze acestora pentru rezolvarea problemelor.

Medierea litigiilor a devenit operaţională începând din 3 martie, astfel că judecătorii şi procurorii pot recurge la identificarea unei căi amiabile între părţi, ceea ce presupune degrevarea magistraţilor de dosare.

„Medierea este o soluţie foarte bună. Efectele ei se vor vedea însă pe termen lung. Judecătorii vor fi degrevaţi de anumite dosare, doar dacă justiţiabilii vor dori să apeleze la mediere. Este opţiunea lor”.

„Chiar dacă şi pentru mediere se plăteşte, obligativitatea medierii va avea, la un moment dat, efecte pozitive”, ne-a explicat preşedinta Curţii de Apel Galaţi, Mariana Ghena.

Ce este medierea?

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor, potrivit Legii 370/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Astfel, organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.

Atunci când se confruntă cu un caz pretabil la mediere, judecătorul (respectiv procurorul şi lucrătorul de poliţie judiciară în situaţiile permise de legea penală, dar şi arbitrul sau alt organ cu atribuţii jurisdicţionale) are obligaţia de a informa părţile asupra posibilităţii şi avantajelor folosirii procedurii medierii şi de a le îndruma să recurgă la aceasta pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.

Citit 936 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.