Evaluatorii UE şi Legea ANI: „Mai mult din presă şi-au format o opinie”

Evaluatorii UE şi  Legea ANI: „Mai mult din presă şi-au format o opinie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spune deputatul Ciucă, după întâlnirea cu experţii europeni *

Evaluarea pe Justiţie a României făcută de experţi europeni se bazează, la început, pe… articolele din presă, a constatat deputatul conservator Bogdan Ciucă (FOTO), membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Cum presa semnalează posibile abateri dar nu poate să şi dea verdicte, a fost nevoie de o întâlnire între jurişti.

Deputatul gălăţean a participat astfel miercuri, împreună cu preşedintele Comisiei, la o întâlnire cu o echipă de experţi ai misiunii de evaluare a României pe domeniul Justiţiei, în vederea pregătirii raportului de ţară. Echipa a fost compusă din 7 experţi europeni: reprezentanţi ai Comisiei Europene şi judecători din statele membre.

„Am avut o discuţie destul de lungă şi în detaliu cu privire la evoluţia sistemului juridic în România. Am discutat despre coduri (deputatul a participat şi chiar a contribuit cu idei la elaborarea acestora, n.red.), am discutat despre Constituţie, despre Legea ANI. Au fost foarte interesaţi de Legea ANI şi mi-au dat exemple în detaliu”, a declarat ieri Ciucă. 

Numai că, a constatat juristul gălăţean, era vorba despre comentarii luate din presă.

„Mi s-a părut că exemplele le cunoşteau aşa, doar din declaraţia unora şi din presă. Am sesizat aceasta, le-am spus-o şi au recunoscut că da, într-adevăr, mai mult din presă şi-au format o opinie. Incorectă. Le-am şi dovedit acest lucru”.

„Le-am şi arătat proiectul de lege final privind ANI, aprobat de Senat. Ei erau informaţi că multe prerogative au dispărut de la ANI şi le-am arătat negru pe alb – am cerut legea de la cabinet şi le-am arătat-o”. 

Experţii trebuie să se convingă, după ce vor studia documentele şi „ar fi fericiţi să fie aşa. Legea era în limba română, am promis că săptămâna viitoare le vom trimite toate materialele traduse şi le vor studia cu experţii lor”.

Se pare că experţii şi-au făcut o impresie bună: „Oricum, au apreciat că cele două coduri, penal şi civil, au fost adoptate, că, iată, mai este foarte puţin şi vor fi adoptate şi codurile de procedură. Au fost foarte interesaţi, în detaliu”. 

Deputatul speră la rândul sau că aceste discuţii să se constituie într-o „picătură pozitivă” din raportul care va urma.

Citit 1062 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.