Când sunt părinții decăzuți din drepturi

Când sunt părinții decăzuți din drepturi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform art. 508-512 din Codul Civil, decăderea din drepturile părintești este o măsură de protecție față de copiii minori și are caracter reversibil. Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii. Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor. Decăderea din drepturile părintești nu scutește părintele de obligația de a întreține copilul.

În cazul în care, după decăderea din exercițiul drepturilor părintești, copilul este lipsit de îngrijirea ambilor părinți, se instituie tutela. Instanța redă părintelui exercițiul drepturilor părintești, dacă au încetat împrejurările care au dus la decădere.

Citit 1413 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.