Curier juridic - Încetarea contractului de muncă

Curier juridic - Încetarea contractului de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Când şi în ce temei legal încetează contractul individual de muncă, în cazul salariaţilor care solicită pensionarea anticipată?", ne întreabă doamna Virginia.

Lit. d) a art. 56 din Codul muncii care s-a modificat şi s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale nu face referire la pensionarea anticipată, deci această pensionare este facultativă, cu consecinţa încetării contractului individual de muncă la data primirii deciziei de pensionare.

Temeiul legal îl reprezintă art. 55 lit. c) din Codul muncii coroborat cu art. 49 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Guvernul vorbeşte despre modificarea legii pensiilor, aşa că în curând s-ar putea să avem mari surprize în acest domeniu. Răspunsul de mai sus aste valabil doar în acest moment, când încă propunerile guvernanţilor sunt încă în dezbateri.

Concediu pentru a doua căsătorie

„Dacă sunt la a doua căsătorie, am dreptul la cele 5 zile libere plătite?”, întreabă un cititor.

Art. 61 lit. a) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, aplicabil şi în anul 2010, stipulează că salariaţii au dreptul la 5 zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie cum ar fi căsătoria, fără să facă distincţie între o prima căsătorie sau mai multe. Deci, aveţi dreptul menţionat şi pentru cea ce-a doua căsătorie.

Concediu la cumul de funcţii

„Am funcţia de baza la un angajator public şi lucrez cu jumătate de normă la un altul - tot public (din 2007). Am solicitat compensarea concediului de odihnă la încetarea celui de-al doilea contract (pentru că doresc încetarea lui) şi mi s-a spus că dreptul la concediu nu se acordă decât pentru norma de bază. Este corect?", ne întreabă un cititor.

Conform art. 35 din Codul muncii (intrat în vigoare la 1 martie 2003), cu modificările şi completările ulterioare, orice salariat căruia legea nu-i interzice în mod expres are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, sub rezerva declarării fiecărui angajator a locului unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

Deci, prin actualul Cod al muncii legiuitorul a creat un regim de egalitate între toţi angajatorii, inclusiv cei unde salariatul cumulard îşi exercită funcţia, care vor trebui să-i acorde în separat toate drepturile, nu numai pe cele salariale, printre care şi concediul de odihnă.

Pentru că nu a-ţi efectuat concediul de odihnă în natură (începând cu 2007), aveţi dreptul la compensarea acestuia în bani la încetarea contractului de muncă, în baza art. 141 alin. (4) din Codul muncii. De atunci curge şi termenul de 3 ani în care puteţi solicita în instanţă acest drept.

Citit 827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.