Grup infracţional organizat, la judecată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Filiera infracţională moldoveano-română s-a poticnit la podul peste Siret cu contribuţia lucrătorilor IJPF Galaţi *

La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi s-a tras linie într-un dosar complex referitor la şase persoane implicate în traficul de migranţi din Republica Moldova, care aveau ca ţintă Italia, nu înainte de a încerca să traverseze teritoriul şi, evident, frontierele României.

Cei şase sunt Teodorescu Mihai, de 38 de ani, din Galaţi, Pintilie Iurie, de 30 de ani, din Văleni, raionul Cahul – Republica Moldova, Vlasie Costel, 30 de ani – Galaţi, Munteanu Anton, zis „Toni” – Galaţi, Dumitrache Adrian Tănase („Adi Vrăjeală”), 32 ani – Galaţi, Chiriloiu Constantin, 32 ani – Galaţi.

Toţi au făcut parte dintr-un grup constituit, începând cu luna decembrie a anului trecut, cu scopul de a obţine profituri consistente din traficul de migranţi. Au şi reuşit ca, în perioada decembrie 2009-martie 2010, să racoleze şi să organizeze transportul mai multor cetăţeni  din Republica Moldova în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat cu intenţia de a-i transporta până în Italia.

Ca în orice grup infracţional organizat de acest tip, fiecare membru a avut atribuţiuni precise: unii racolau persoanele, alţii le preluau după ce membrii ramurii moldovene a filierei le treceau ilegal în România, alţii le îndrumau şi călăuzeau, alţii le cazau şi le transportau pe teritoriul României şi apoi peste frontierele de stat spre Ungaria. Procedând astfel, în perioada amintită, 17 persoane din Republica Moldova au trecut fraudulos  din România în Ungaria, având ca ţintă Italia.

Totuşi, în ziua de 26 decembrie 2009, activităţile reţelei - care era  monitorizată de ceva vreme - au fost descoperite. La un control al lucrătorilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, un microbuz Mercedes Vito condus de Teodorescu Mihai a fost oprit în trafic la podul de peste Siret din apropierea Galaţiului. A fost apoi o chestiune de timp pentru a fi descâlcite toate iţele încrengăturii infracţionale.

Dosarul a fost apoi instrumentat  la DIICOT Galaţi şi, zilele acestea, persoanele implicate au fost trimise în judecată, fiind acuzate, conform contribuţiei fiecăreia, de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, de trafic de migranţi în formă continuată, de aderare la un grup infracţional organizat, de complicitate la trafic de migranţi.

Evident, activitatea infracţională a grupului s-a grefat cum nu se putea mai bine pe tentaţia vestului, care-i domina pe „clienţii” moldoveni de peste Prut, loviţi crunt de sărăcie, precum şi pe realitatea că trecerile frauduloase peste frontierele europene sunt uşurate şi de faptul că, în majoritatea  statelor occidentale, au fost desfiinţate controalele la frontieră ca urmare a aderării  acestora la Convenţia Schengen. Acum, evident, urmează judecata pentru persoanele implicate.

Citit 2329 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.