A fost „ruptă” a treia reţea de contrabandişti

A fost „ruptă” a treia reţea de contrabandişti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  După o acţiune concertată, în Sectorul Poliţiei de Frontieră Oancea au fost confiscate 18.000 de pachete de ţigări în valoare de 38.000 lei, fiind arestate preventiv şase persoane *

Nu mai e nicio îndoială, contrabanda cu ţigări în zonă e fenomenul infracţional la modă, din moment ce, într-o singură săptămână, echipele de lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi – Biroul pentru Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au reuşit să anihileze trei reţele de contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova.

De data aceasta, au fost descoperite şi confiscate 18.000 de pachete de ţigări ce trebuiau să fie valorificate pe piaţa neagră, în localităţi din judeţul nostru.

Punctul terminus al unei acţiuni de monitorizare a grupului infracţional ce a început încă de la sfârşitul anului trecut a fost data de 23 iunie a.c, noaptea de 23 spre 24 iunie a.c, mai exact.

În flagrant, fără nicio cale de întors

Aşa cum preciza comisarul şef Didel Bădărău, comandantul I.J.P.F. Galaţi, la conferinţa de presă organizată ieri, la sediul instituţiei pe care o conduce, în contextul în care existau deja informaţii cu privire la organizarea unui transport consistent de ţigări de contrabandă s-a acţionat cu rapid şi cu ţintă precisă, astfel încât contrabandiştii au putut fi luaţi prin surprindere şi prinşi în flagrant.

Mai întâi, în nordul localităţii Oancea, judeţul Galaţi, într-un autoturism marca BMW, în care se aflau doi cetăţeni români, au fost găsite aproximativ 5.000 de pachete de ţigări. Imediat, cu ajutorul Detaşamentului de Sprijin Operativ al I.J.P.F. şi sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost continuate acţiunile specifice, fiind organizate şi puse în operă trei percheziţii domiciliare în aceeaşi localitate.

În urma acestor acţiuni au mai fost descoperite încă 13.000 de pachete cu ţigări. Acestea au şi fost ridicate în vederea confiscării. Totodată, au mai fost ridicate în vederea aplicării sechestrului asiguratoriu, două autoturisme marca BMW şi Opel, un laptop, precum şi diferite alte obiecte şi înscrisuri. Ţigările au fost găsite dosite pe sub podele, în saci aruncaţi prin porumb etc.

Misiuni infracţionale diferite, aceeaşi soartă în final

Cum vă spuneam, gruparea infracţională a fost monitorizată încă de la începutul anului 2009, când poliţiştii de frontieră au intrat în posesia unor informaţii cu privire la activitatea acesteia.

Investigaţiile care s-au întins pe parcursul mai multor luni de zile au scos la iveală faptul că reţeaua de contrabandişti e formată din mai mulţi cetăţeni români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Cele şase persoane care au fost arestate preventiv pentru o perioadă de 29 de zile - după ce au fost prezentate în faţa instanţei de judecată în ziua de 25 iunie a.c. - sunt: Alexandru Cristian E., Ionuţ B., Emil B., Abel J., Marius M. şi Costică A.

Aceştia, evident, îndeplineau misiuni diferite în cadrul grupării infracţionale, ocupându-se cu preluarea ţigărilor de la contrabandiştii din Republica Moldova, cu trecerea acestora peste râul Prut, transportul  pe teritoriul judeţului nostru, depozitarea şi apoi distribuirea ţigărilor pe piaţa neagră a Galaţiului.

„Plugaru”, în barcă, peste Prut

Este foarte clar acum că gruparea era foarte bine organizată, realitate ce a reieşit şi din investigaţiile făcute ulterior. Ţigările de producţie moldovenească („Plugaru”) erau procurate în Republica Moldova după care erau trecute peste Prut cu o barcă.

Erau apoi transportate la domiciliile membrilor grupării, din comuna Oancea. De regulă, casele acestora se aflau foarte aproape de râul Prut, aceasta înlesnind „munca” contrabandiştilor care, în decurs de câteva luni, au dus la bun sfârşit mai multe acţiuni de acest gen.

Ţigările erau transportate la Galaţi pe drumuri care depăşeau distanţa de 30 de kilometri în interiorul ţării noastre, limită până la care se consideră oficial a fi zonă de frontieră.

Contrabandiştii sperau ca în acest fel să scape de eventuale controale. Dar, cum ştiţi, ulciorul nu merge de multe ori la apă, ceea s-a probat şi în cazul de faţă.

Evident, contrabandiştii au riscat, întrucât profitul era destul de consistent (aproximativ 50 eurocenţi la un pachet de ţigări) în condiţiile în care aceştia (moldoveni sau români) nu au locuri de muncă.

Capete de acuzare

În prezent, sub  coordonarea a procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, poliţiştii de frontieră fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de „constituire sau aderare la un grup infracţional”, „contrabandă” şi „trecere ilegală a frontierei de stat”, fapte prevăzute şi pedepsite de legislaţia românească în vigoare, precum şi cu privire la alte fapte, în scopul stabilirii întregii activităţi infracţionale şi al identificării membrilor întregului grup. S-a stabilit că valoarea ţigărilor introduse în ţară de gruparea de care vorbim este de 38.000 lei.

Contrabanda cu ţigări - un fenomen  în expansiune, îngrijorător

Aşadar, al treilea grup de contrabandişti a fost scos din „luptă” numai în săptămâna care a trecut.

Comisarul şef Didel Bădărău, şeful I.J.P.F. Galaţi, aprecia că este din ce în ce mai dificilă lupta împotriva contrabandiştilor, descoperirea şi prinderea acestora, dar că poliţiştii de frontieră, sprijiniţi de celelalte forţe implicate amintite, vor putea, totuşi, stăpâni acest gen de fenomen infracţional şi descuraja alte grupări.

De la începutul anului în curs, preciza Didel Bădărău, au fost confiscate nu mai puţin de 365.000 de pachete de ţigări în valoare totală de peste 1.310.000 lei. În aceeaşi perioadă au fost făcute 149 de delegări  pentru ofiţeri care au lucrat la instrumentarea a nu mai puţin de 22 de dosare, în care au fost inculpate şi arestate preventiv 27 de persoane, faţă de 15 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aşadar, contrabanda cu  ţigări se situează în prezent în topul afacerilor ilegale grefate pe situaţii de criză şi sărăcie cvasigeneralizată valabilă şi în Republica Moldova, dar, din păcate, şi în România.

Citit 2033 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.