Informaţii notariale - Rezilierea pentru neexecutare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Vasile L. ne roagă să discutăm despre modul în care se poate rezilia un contract, care nu a fost pus în executare de una dintre părţi. Cititorul nostru ne întreabă care este baza legală pentru rezilierea unui astfel de contract. Domnul notar George Schin ne-a răspuns şi de această dată la  întrebarea cititorului nostru.

Conform art. 1439 alin. 2 Cod Civil, neexecutarea obligaţiilor de către una dintre părţi dă dreptul celeilalte părţi de a cere - după punerea în întârziere a debitorului - rezilierea contractului cu daune-interese (art. 1453 Cod Civil).

Deci, contractul de locaţiune urmează regulile generale în materie de contracte sinalagmatice cu executare succesivă (ţinându-se seama, dacă este cazul, şi de pactul comisoriu expres stipulat în contract).

Însă nu orice neexecutare dă dreptul celeilalte părţi de a cere rezilierea contractului. Neexecutarea trebuie să fie cu privire la obligaţii principale (art. 1439 alin. 2 Cod Civil) prin violarea cărora se aduce o vătămare celeilalte părţi.

Astfel, de exemplu, abuzul de folosinţă sau schimbarea destinaţiei lucrului (art. 1430 Cod Civil), neplata chiriei, neefectuarea reparaţiilor importante, descoperirea de vicii ascunse etc.

Potrivit regulilor generale, instanţa nu este obligată să pronunţe rezilierea, putând acorda - după circumstanţe - termen de graţie (art. 1021 Cod Civil.).

Citit 975 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.