Curier juridic - Preavizul în cazuri speciale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Sunt persoană cu handicap şi angajat. Mi s-a dat preaviz de 20 zile la concediere, dar eu ştiam că am dreptul la 30 zile. Cum este corect?”, ne întreabă un cititor.

Potrivit art. 83 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, persoanele cu handicap încadrate în muncă beneficiază de un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia (salariatului).

Puteţi înştiinţa angajatorul în legătura cu aceste prevederi (care sunt imperative). El va poate modifica durata preavizului sau vă poate acorda pentru cele 10 zile de diferenţă o compensare în bani (salariul la care aveaţi dreptul).

În caz de neînţelegere, vă puteţi adresa instanţei judecătoreşti.

Muncă fără odihnă

„Timp de 2 ani, în zilele de sâmbătă şi duminică am lucrat câte 8 ore/zi, neprimind nicio zi liberă pe parcursul săptămânii şi nici plata acestor ore ca ore suplimentare? Ce pot face?”

Repausul săptămânal face obiectul art. 132 din Codul muncii.

Acesta se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

În această situaţie, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Art. 52 alin. 3 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, aplicabil şi în acest an, stipulează că prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate se vor stabili condiţiile în care zilele de repaus săptămânal să fie acordate şi în alte zile ale săptămânii sau cumulat pe o perioadă mai mare.

Deci, aveaţi dreptul la acordarea

·    altor zile de repaus săptămânal sau la o perioadă liberă compensatorie

·    şi la un spor stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

În situaţia în care sunteţi vă puteţi obţine drepturile în instanţa judecătorească. Aceasta va poate stabili cuantumul unei despăgubiri pentru zilele de repaus neacordate şi cuantumul sporului menţionat mai sus, dacă cel din urmă nu a fost stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă.

Citit 611 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.