Oamenii cu bani, urmăriți și prădați de hoți

Oamenii cu bani, urmăriți și prădați de hoți
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Frica de a mai pleca de acasă și pagube de sute de mii de lei, plus un sentiment de acerbă nesiguranță și neîncredere sunt rezultatele acțiunii bandelor de hoți care au atacat cel puțin în ultimul an o comună prosperă din județul Galați. La Tudor Vladimirescu, spargerile de locuințe, acolo unde hoții par să știe exact că au de furat valori însemnate, s-au ținut lanț, cea mai recentă și probabil cea mai însemnată înregistrându-se în Noaptea de Înviere, în casa unui agricultor și consilier parohial, de unde au fost furați nu mai puțin de 150.000 de lei. 

Bani, aur, obiecte de lux, purtând mărci celebre, aparatură performantă, toate nu mai sunt în siguranță în locuințele din Tudor Vladimirescu. Oamenii care și-au investit banii în case în comuna aflată la 40 de kilometri de Galați stau acum cu frica în sân din cauza hoților care nu le dau pace, și nu de ieri, de azi. Nu mai lipsesc perioade lungi de acasă și și-au montat sisteme de supraveghere, sperând că acestea îi vor descuraja pe spărgătorii care, cel puțin în ultimul an și jumătate, au făcut iureș prin sat, tocmai acolo unde se știa că locuiesc oameni cu stare, care țineau în casă valori. Cu toate aceste măsuri de precauție, mulți nu au scăpat, pentru că oricine poate sau trebuie la un moment dat să plece de acasă, iar momentele sunt atent monitorizate de infractori. Cea mai recentă victimă a hoților care par să nu se fi grăbit în așteptarea unei prăzi ”grase” este Niță Bălănică, un agricultor din comună, care este și consilier la biserică. Anul trecut, în vară, a vândut un teren, pe care a luat 10.000 de euro. Tranzacția probabil că nu rămas secretă într-o comunitate atât de mică, la fel ca și intenția omului de a investi banii în achiziționarea unui apartament, pentru copiii aflați acum în Italia. Au aflat și hoții, care au așteptat până au fost siguri că bărbatul va lipsi de acasă suficient de mult timp. În Noaptea de Înviere, când gospodarul a mers la biserica din sat, au dat lovitura. 

”De la ora 23,00 până la ora 3,00 am fost la biserică. După slujbă, am plecat acasă. Când am deschis prima ușă de la dormitor, am găsit totul răvășit, întors pe dos. Și în celelalte camere, încă patru, la fel. Nicio batistă nu mai era la locul ei. Dintr-o cameră în care nu prea umblam, dintr-o ladă, mi-au furat 10.000 de euro și 100.000 de lei, bani pe care îi țineam sub mai multe lucruri. Îi păstram să le cumpăr copiilor un apartament. Am sunat la 112, a venit poliția de la Liești, apoi o mașină de la Galați, Criminalistica, au luat amprente. Am dat declarație și cam atât. Ei m-au urmărit la biserică, au ținut legătura prin telefon și au avut timp să caute și să fure”, ne-a spus Niță Bălănică. În casa omului, hoții au intrat prin forțarea unui geam termopan, metodă identică cu multe alte furturi comise în Tudor Vladimirescu, din case din care au dispărut sume mari de bani și bunuri de preț.

”Călcați” cu repetiție

Cu o fereastră stricată și o pagubă însemnată s-a ales și o familie care muncește în străinătate și este nevoită să lipsească periodic de acasă. Mihaela Stamate și soțul ei sunt șoferi de tir și au ”beneficiat” de două vizite ale hoților în interval de un an. Nu știu nici acum, oficial, cine le-a violat proprietatea și i-a lăsat până și fără verighetele de la cununie, iar de recuperat bunurile sustrase, nici nu poate fi vorba. Prima lovitură au primit-o anul trecut, în ianuarie, când hoții au plecat cu o pradă însemnată, deși imobilul este echipat cu sisteme de supraveghere.

”Pe 11 ianuarie 2021, la două zile după ce plecasem la muncă după sărbători, au intrat pe geam și au întors camerele video. Au furat tot ce au găsit de valoare: 60 grame de aur, un colier și cercei cu cristale Swarovski, laptop, cameră video, ceasuri de firmă, parfumuri scumpe, genți de firmă. Cel puțin 5.000 de euro valorau și nu am mai recuperat decât niște gablonțuri fără valoare și vreo două poșete”, afirmă femeia, care a început între timp să facă anchetă pe cont propriu, sperând că asta va ajuta poliția în prinderea hoților. A aflat că bijuteriile ei fuseseră vândute la un amanet din Brăila și că erau slabe șanse să le mai recupereze. Am făcut rost de hârtie de la amanet și am dus-o la poliție. ”Poliția ne cere să dovedim că bunurile sunt ale noastre. Mi-e frică să plec, că nu știm cum voi mai găsi casa, dar trebuie să muncim, și eu, și soțul. De atunci nu am mai cumpărat nimic”, completează femeia. Cu toate acestea, anul acesta, la finele lui martie, hoții i-au călcat din nou proprietatea. Nu au mai reușit să intre, dar camerele i-au surprins cum forțau un geam de termopan. Imaginile au ajuns la poliție, la Liești, cu o nouă plângere. Din nou drumuri, din nou așteptări. Abia zilele trecute, la o lună și două săptămâni de la tentativă, criminaliștii ar fi venit după probe. ”Am fost chemați la Liești, am mai dat o declarație, a venit și o domnișoară de la Criminalistică și a făcut poze. Cam atât”, conchide Mihaela Stamate. 

Profesoară jefuită de Bobotează

Un alt caz pe care s-a așternut praful este al Marcelei Teodorescu, profesoară, care are casă în Tudor Vladimirescu. Nici nu a trebuit să lipsească prea mult de la domiciliu, că hoții, ”flămânzi”, probabil după sărbătorile de iarnă, au luat-o în colimator. S-a întâmplat tot anul trecut, de Bobotează. ”Au forțat geamul termopan în condițiile în care nu eram acasă, plecasem doar câteva zile. Probabil ne-au urmărit. Au răscolit tot. Au luat niște bani și aur, vreo 60 de grame, un inel cu diamante. Le-au dus la amanet, vânzătoarea le-a recunoscut. Au fost date la topit, nu am mai recuperat nimic. Nu mai putem părăsi casa de frică, nu mai putem pleca în vacanță, dosarul este de atunci la Liești. Au mai spart case”, ne-a precizat profesoara. Un număr exact al spargerilor de locuințe din Tudor Vladimirescu este greu de precizat. Dacă ar fi să dăm crezare spuselor oamenilor ar fi vorba de câteva zeci. Dacă ar fi să le cuantificăm din punct de vedere al faptelor sesizate, ne vedem nevoiți să amânăm acest lucru, în așteptarea unui răspuns la solicitarea pe care am înaintat-o în acest sens Inspectoratului de Poliție al Județului Galați și prin intermediul căreia încercăm inclusiv să aflăm dacă există vreo speranță ca iureșul hoților să fie stopat și astfel să fie reinstaurat un climat de liniște și siguranță în comunitate. 

Citit 8792 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2022 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.