Fostul prorector arestat era plătit cu 7.000 de euro pe lună

Fostul prorector arestat era plătit cu 7.000 de euro pe lună
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

Cazul arestării unuia dintre foștii prorectori ai Universității ”Dunărea de Jos” se învârte în jurul unor sume de bani greu de imaginat și contabilizat pentru muritorii de rând. Juristul ajuns într-o funcție de conducere atât de înaltă nu ducea lipsă de bani. Veniturile consistente de la Universitate i-au permis ca numai într-un singur an să contracteze credite la bănci de peste 300.000 de lei, în condițiile în care, în cinci ani, ar fi delapidat din fondurile instituției cam tot pe-atât.

Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice din Universitatea ”Dunărea de Jos” și fost prorector al instituției pe probleme juridice și de resurse umane, a fost arestat preventiv vineri, 3 iunie 2022, la un an după ce Corpul de Control al Ministerului Educației descoperea o ”gaură” de peste 270.000 de lei în contabilitatea instituției. Cauza: ridicarea repetată din casierie, cu ajutorul juriștilor și folosindu-se de acte false, a unor sume de bani sub pretextul achitării unor taxe judiciare de timbru, în instanță. Sute de falsuri și folosirea abuzivă a funcției de către Opreanu, precum și cuantumul sumei sustrase astfel, timp de cinci ani, au atârnat decisiv în decizia magistraților Tribunalului Galați. Chiar și așa, dincolo de aspectele juridice care justifică măsura, rămâne neclară motivația universitarului care conducea departamentul ce ar fi trebuit să asigure respectarea legii de a băga mâna până la cot în bugetul instituției unde era plătit regește.

7.000 de euro, venit lunar

Conform celei mai recente declarații de avere depuse pe site-ul Universității de Dragoș Alexandru Opreanu, acesta nu părea de la început un om bogat. Până la capitolul datorii și venituri, unde situația se schimbă drastic. Opreanu este proprietar unic al unui apartamemt de 60 de metri pătrați, cumpărat în 2016, printr-un credit imobiliar de 180.000 de lei, returnabil în 30 de ani. Până anul trecut a avut o singură mașină, o Skoda destul de veche, pe care a vândut-o între timp. Fără ajutorul ”declarat” al vreunei soții, dar și fără responsabilitatea, tot declarată, a întreținerii altor persoane (copii), Opreanu a încasat venituri totale, anul trecut, de 421.958  de lei, ceea ce înseamnă peste 35.000 de lei pe lună, adică 7.000 de euro. O sumă pe care orice bugetar ”de lux” ar aprecia-o cu siguranță, dar care nu l-a oprit pe juristul gălățean să se lăcomească, din motive doar de el știute, la mai mult. Probabil pentru a da un gir de aparentă legalitate banilor care îi intrau în buzunare pe căi ilicite, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de credit cu două bănci, în decursul unui an. Opreanu declară că s-a împrumutat cu 301.000 lei, creditele având perioade de returnare cuprinse între 3 și 5 ani.  Cel puțin la acest moment, ancheta se derulează, oficial, în jurul fostului prorector, acuzat de delapidare în formă continuată și agravantă, fals în act și uz de fals. Nu este exclus, însă, ca cercetările să mai scoată la iveală și alți artizani sau beneficiari ai ingineriilor financiare din Universitate și astfel să se lărgească cercul inculpaților.

Citit 10533 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2022 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.