Ministerul Administraţiei şi Internelor a găsit o nouă formulă perfectă pentru susţinerea examenului de permis… pentru a mia oară. Astfel, devine o regulă faptul că degeaba ne interesăm despre procedura de susţinere a examenului de la cei care au trecut prin această experienţă, pentru că ea se schimbă de la o săptămâna la alta.
Pe site-ul MAI putem găsi o listă cu modificări privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.
Una dintre modificări prevede ca accesul candidaţilor la aplicaţia informatică să se realizeze pe baza unui bon de ordine care conţine un cod de bare, înmânat de lucrătorii serviciilor publice comunitare, la intrarea în sala de examinare.
Codul de bare va identifica întrebările la care va răspunde un anumit candidat şi va avea valabilitate doar în ziua emiterii.
În plus, examenul teoretic nu se va mai ţine în aceeaşi zi cu proba practică! Aceste modificări au fost deja puse în practică în unele oraşe.
Mai mult decât atât, candidaţii "trebuie să facă dovada capacităţii de a se pregăti să conducă în siguranţă" şi au obligaţia "să efectueze un control sumar al stării anvelopelor, frânelor, direcţiei, fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spălătorul de parbriz), farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi claxonului".
Această modificare este şi cea care a stârnit cele mai multe reacţii negative din partea aspiranţilor la şoferie, deoarece unii dintre şoferii din ziua de azi care nu au trecut prin era bătrânei Dacii nu ştiu nici măcar ce e ăla lichid de răcire şi la ce ajută el, darămite să îl mai şi verifice.
Astfel, dacă rezistăm impulsului de a vedea aceste reglementări drept încă o oportunitate de a înjura autorităţile rutiere, vom realiza că nu este chiar aşa de aberant ca orice şofer să ştie măcar cum se verifică lichidul de frână.
Totuşi nu ar fi rău ca ministerul să se hotărască asupra unei formule clare de examinare şi să o folosească doar pe aceea.