Poliţist brăilean trimis în judecată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un dosar penal - alcătuit în urma unei culpe rutiere comise în noiembrie 2008 - a fost soluţionat zilele acestea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Învinuit în cauza respectivă este Dan Adrian Romeo, subinspector de poliţie la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila-Biroul de Poliţie Rurală.

Chiar dacă evenimentul rutier s-a produs la Brăila, întrucât cauza a fost soluţionată la Galaţi şi, mai ales pentru că datele accidentului atrag atenţia asupra unor situaţii întâlnite frecvent pe şosele, am ales să vi-l prezentăm în câteva din datele sale esenţiale. Iată despre ce este vorba.

Când unul opreşte şi altul loveşte

În seara zilei de 15 noiembrie 2008, Bodriga Aurora a traversat, pe marcajul pietonal, strada Călăraşi din Brăila, în dreptul scării 1 a blocului 11. În acele momente, în jurul orei 22,00, pe banda I de mers, un Opel Astra a fost oprit de conducătorul auto pentru a acorda prioritate pietonilor.

Nu acelaşi lucru a făcut şi poliţistul Dan Adrian Romeo, care se afla la volanul unui Audi A6 (BR-80-MEO), se îndrepta, pe banda a doua, spre zona Bariera Călăraşi. Ce a făcut? A lovit-o cu bara din faţă pe Bodriga Aurora, care a fost apoi preluată pe capota maşinii, unde s-a lovit cu capul de parbriz, după care a fost proiectată pe carosabil.

De acolo, a fost  trasă pe trotuar de prietenele care o însoţeau şi a ajuns la spital, la urgenţe, având ulterior nevoie de 45-50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, motiv pentru care Spitalul Judeţean Brăila s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 3.539,70 lei.

Nebăut, dar nesincer!

Poliţistul de la volan a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Mai puţin pozitiv, dacă se poate spune aşa, a fost că, în declaraţia sa, a încercat să denatureze într-o oarecare măsură datele problemei, încercând să mute partea vătămată mai încolo de trecerea de pietoni, ceea ce nu i-a ţinut.

Rapoartele de expertiză tehnică au făcut în cele din urmă lumină, chiar dacă, cel puţin în anumite privinţe, se contraziceau. Concluzia finală a fost, aşa cum scrie şi în rechizitoriul unităţii de parchet amintite, că cel de la volan nu a adaptat viteza de mers de aşa manieră ca să poată opri în condiţii de siguranţă şi pentru a acorda prioritate persoanelor angajate în traversare chiar pe marcajul pietonal.

În aceste condiţii, subinspectorul de poliţie Dan Adrian Romeo, în vârstă de 26 de ani, care a recunoscut parţial comiterea faptelor, e acuzat şi a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Miezul acestui caz trebuie ţinut minte atât de conducătorii auto, cât şi de pietoni, pentru că, nu o dată, pe arterele rutiere cu mai multe benzi pe sens, conducători auto ce rulează cu autovehiculele lor pe banda I opresc să dea prioritate pietonilor, momente în care, pe banda a doua sau a treia alţi conducători auto neatenţi trec fără să observe că în acele momente, pe marcajele pietonale sunt deja persoane angajate în traversare, condiţii în care, adesea, impactul este aproape inevitabil.

Citit 1623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.