La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – termene în 2011

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam de curând în ziarul nostru despre termenele foarte lungi pe care le primesc dosarele la Judecătoria Galaţi. Multe dintre cauzele înregistrate în luna iulie la instanţa gălăţeană au primite termene în mai şi iunie 2011.

Se pare însă că situaţia nu este singulară. Tot în 2011 primesc termene şi o parte dintre dosarele gălăţenilor ajunse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După un tur scurt pe site-ul Înaltei Curţi am găsit două procese începute în 2009 la instanţele gălăţene, care, într-o cale de atac, au ajuns pe masa magistraţilor bucureşteni pe 30  iulie şi au primit ca prim termen luna mai 2011.

Răbdare cu bătaie lungă

Trei doamne din Tecuci au deschis pe 16 iunie 2009 la Curtea de Apel Galaţi o acţiune pe baza Legii 10/2001. Cele trei doamne doreau restituirea unui imobil din Tecuci, compus din construcţii în suprafaţă de 290 mp, teren de 4045 mp.

Cele trei persoane au mers iniţial la Primăria din Tecuci, dar, nemulţumite de decizia primarului, care le restituia doar o jumătate din imobil, au apelat la instanţa de judecată. Şi nu au făcut rău, mai ales că judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi le-au dat dreptate.

Până aici totul a decurs normal, sentinţa fiind pronunţată pe 18 iunie 2010. Persoanele cu care cele trei doamne s-au judecat nu au fost mulţumite însă de sentinţa judecătorilor gălăţeni, aşa că au făcut recurs la Înalta Curte.

La instanţa supremă dosarul a ajuns pe 30 iulie şi a primit un prim termen de judecată abia la jumătatea lunii aprilie 2011, când, mai mult ca sigur, dosarul va primi un nou termen.

Aşa că, cele trei doamne din Tecuci mai au de aşteptat măcar un an de zile până când procesul se va finaliza. Nu mai vorbim de cât timp o să mai aştepte să-şi primească terenul înapoi.

Despăgubiri amânate

Un alt dosar care îşi aşteaptă cuminte rândul la judecată în arhivele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îi are ca apelanţi pe doi gălăţeni care  vor despăgubiri pe baza Legii 221/2009. Legea cu pricina face referire la despăgubirile pe care le pot cere persoanele condamnate politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Cei doi bărbaţi persecutaţi politic în perioada menţionată mai sus au obţinut pe 18 iunie 2010 o sentinţă din partea judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi prin care fiecare dintre ei trebuie să primească câte 10.000 de euro din partea statului român. Cum probabil se aşteptau, cei doi nu au terminat aici judecata.

Reprezentanţii statului în acest dosar au atacat sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde primul termen de judecată este tot în aprilie 2011. Aşadar, cei doi bărbaţi mai au de aşteptat ceva timp până când vor termina cu judecata. Banii nu se ştie însă când îi vor primi pentru că atunci când ai de recuperat de la stat ai de aşteptat…

Acestea sunt doar două exemple la temă. Ca ele sunt însă mult mai multe, iar românilor nu le rămâne decât să se înarmeze cu foarte multă răbdare şi să aştepte dreptatea de la… sfântu’ aşteaptă.

Citit 1075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.